Replica şefilor junilor la afirmaţiile consilierului local Chicuş Constantin

Replica şefilor junilor la afirmaţiile consilierului local Chicuş Constantin

Reprezentanţii junilor, deranjaţi de declaţiile unuia dintre membri, care a afirmat că Primăria ar trebui să implice junii mai mult în activităţile urbei, mai ales în anul Centenarului Marii Uniri (amănuntue AICI)

Domnul Chicuș Constantin jr. este membru al Grupului Junilor Tineri din Șcheii Brașovului,  dar nu are nici o  funcție în cadrul Uniunii Junilor din Șcheii Brașovului și Brașovechi, prin urmare declarațiile sale trebuie luate ca atare, adică ele sunt niște opinii personale, care nu  implică în nici un fel Uniunea Junilor din Șchei și Brașovechi. Prin tradiție și prin statut societățile junilor sunt apolitice, Junii nu fac politică și nu își manifestă în mod public orientările și simpatiile politiice, iar relațiile Uniunii Junilor cu oamenii politici din Brașov nu depășesc niciodată sfera instituțională.  Colaborarea Uniunii Junilor cu anumite instituții a urmărit întotdeauna crearea unui cadru adecvat pentru promovarea tradițiilor Junilor ca parte însemnată a moștenirii culturale brașovene.

 Majoritatea Junilor și reprezentanții lor din Consiliul Director, consideră relația cu Primăria ca fiind deosebit de importantă, instituția Primăriei fiind principalul partener și co-organizator al Sărbătorii Junilor din Duminica Tomii.  În ultimii ani Consiliul Local și  Primăria au finanțat majoritatea sărbătorilor Junilor, mai ales eveniemntele din Săptămâna Luminată, jocurile strămoșești și maialurile. Domnul Primar George Scripcaru a sprijinit în mod constant tradițiile Junilor și a participat la numeroase sărbători și evenimente culturale organizate de către grupurile Junilor. O dovadă a modului în care Primăria a sprijinit Uniunea Junilor o constituie și  atribuirea sediului acordat Junilor pe strada Prundului nr.1,  într-o vilă cunoscută publicului brașovean sub numele de Casa Junilor.

                 În anul 2018 Uniunea Junilor din Șchei și Brașovechi a primit aceleași fonduri pentru  aceleași activități și sărbători tradiționale existente în calendarul de activități, în valoare de 140.000 lei, iar bugetul pentru activitățile junilor, din câte cunoaștem, a fost votat de către toți consilierii, inclusiv consilierii PSD. La această sumă trebuie adăugați încă 79.000 de lei obținuți  în cadrul sesiunii de finanțare din aprilie-mai 2018 de către Junii Brașovecheni, care au folosit aceste fonduri pentru pentru realizarea a 1000 de albume intitulate „Tradiții brașovechene. Junii Brașovecheni în România anului Centenar și pentru organizarea Serbărilor Cetății, un eveniment de promovare a patrimoniului cultural brașovean, care a durat trei zile, din care una dintre zile a fost dedicată Centenarului și a beneficiat de prezența unor vedete ca Elena Merișoreanu, Adina Roșca și Cătălin Doinaș.  Dealtfel în acest an Uniunea Junilor a dedicat Centenarului toate activitățile  de  promovare a patrimoniului imaterial al comunității românești din Brașov. Tradițiile și obicieurile Junilor au fost promovate în plan local, regional și național de către Primăria Municipiului Brașov și  în cadrul proiectului  Caravana Marii Unirii  în Brașov realizat împreună cu Radio Europa FM în zilele 17-21 septembrie 2018.   

                În acest moment programul dedicat sărbătoririi Centenarului României Mari de către autoritățile locale cuprinde activități în care sunt implicați Junii din Șchei și Brașovechi. De 1 decembrie 1918 se va organiza o doua lansare a albumului dedicat Tradițiilor Junilor Brașovecheni în România anului Centenar pentru a marca astfel încă odată Centenarul României Mari.                                                                     

  • Constantin Chicuș – Președintele Uniunii Junilor și al Societății Junilor Roșiori.  
  • Clipea Florin  – Președintele Societății Junilor Curcani
  •  Moraru Mihai –  Președintele Societății Junilor Brașovecheni
  • Radu Durbacă – Președintele Societății Junilor Dorobanți
  • Alexandru Stănescu –  Secretarul Uniunii Junilor
Alte articole:   Veştea a reclamat la Guvern tergiversarea lucrărilor la noua clădire a urgenţelor de la Judeţean
Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap