blog-logo

S-a aflat și la Primărie că lacul din Poiana Brașov e ghena de gunoi a hotelierilor din stațiune

S-a aflat și la Primărie că lacul din Poiana Brașov e ghena de gunoi a hotelierilor din stațiune

Autorităţile din Braşov zic că iau măsuri după ce în lacul din Poiana Braşov s-au aruncat saltele, WC-uri, gresie şi faianţă, în condiţiile în care zeci de societăţi nu au contracte de salubrizare. Acum, parcă cerându-și scuze, municipalitatea spune că va introduce o taxă pe anumite cantităţi minime de deşeuri.

Toată povestea nu este de ieri, de azi, ci de ani buni, dar abia acum, în plin scandal în care „Capitala verde” de la poalele Tâmpei e pe lista neagră a Uniunii Europene din cauza poluării aerului, începe să se facă vorbire. NImeni din Primărie nu a văzut nu a cunoscut nimic. La fel cum nimeni nu știa nimic despre construcțiile ilegale de pe Warthe, deși se vedeau de la ferestrele Primăriei….

În timpul unei campanii de curăţare a lacului din Poiana Braşov au fost găsite resturi de materiale de construcţii, WC-uri, saltele, gresie şi faianţă, iar pădurea din jurul staţiunii, deşi este igienizată constant, adună tot felul de deşeuri.
„Ceea ce constatăm în ultima perioadă: pădurea din jurul staţiunii este plină de deşeuri, o curăţăm, după care, imediat, cineva – e clar că cineva din staţiune, nu de altundeva, aduce din nou deşeuri. Am făcut o monitorizare în ultimul timp”, a explicat Sorin Toarcea, purtător de cuvânt Primăria municipiului Braşov.

Monitorizarea a scos la iveală alte nereguli, între care faptul că 23 de societăţi şi 18 persoane fizice autorizate ori întreprinderi individuale nu au contract de salubrizare.

„O parte dintre acestea deţin unităţi de cazare, restaurante, toate deşeurile produse în urma activităţii lor economice sunt duse undeva. Neavând contract, e evident că sunt aruncate pe domeniul public”, a susţinut Sorin Toarcea.

Sunt şi firme care au contract, dar care produc cantităţi mici de deşeuri. 44 de societăţi comerciale din Poiana Braşov au contracte la un operator şi 28 la altul.

Alte articole:   Primarul Coliban face administrație pe Facebook. Joaca declarațiilor cu șeful Poliției Locale

„Avem chiar o situaţie hazlie: avem o societate care deţine un hotel şi una care deţine un restaurant care anul acesta, deşi au fost deschise, nu au produs nici măcar un gram de gunoi, deşi aveau contract. Avem şi situaţii în care un hotel are 26 de camere şi produce mai puţin gunoi pe lună decât produce o persoană fizică”, a mai spus Sorin Toarcea, explicând că e vorba de 0,5 metri cubi pe lună de deşeu, în medie.

Pe de altă parte, o unitate de cazare de stat cu peste 50 camere a declarat că a produs 37,66 mc/lună, iar alt hotel particular cu 185 de camere a declarat că a produs 54,76 mc/lună, fără a lua în calcul şi ceea ce au produs restaurantele. Alt hotel cu 212 camere a produs 121 mc/lună, iar un hotel cu 30 camere – 4,5 mc/lună.

Alte articole:   Elevii din clasele a VIII-a şi a XII-a vor merge la școală fizic și în scenariul roșu

Municipalitatea spune că îi va chema la o discuţie pe cei care fac afaceri în Poiana Braşov şi le va pune în vedere că trebuie să-şi reglementeze situaţia. Dacă nu-şi reglementează situaţia, Primăria anunţă că va lua măsura închiderii.

„Cei care nu au contracte trebuie să conştientizeze că trebuie să încheie aceste contracte. Dacă nu, li se va retrage autorizaţia de funcţionare şi Poliţia Locală va putea chiar demara suspendarea activităţii economice. Cei care au contracte, trebuie să-şi calibreze contractele şi facturile în funcţie de cât gunoi produc şi nu în funcţie de cât ar dori ei să plătească”, a subliniat reprezentantul municipalităţii, citat de Mediafax.

Dacă nu vor face contracte la adevărata cantitate, municipalitatea ia în calcul să propună Consiliului Local o taxă pentru cantitate minima de deşeuri, în funcţie de sezon şi camere.

Alte articole:   SR Brașov, victorie spectaculoasă în ultimul amical!

Ce se întâmpla cu lacul, în 2006

„Lacul, in suprafata de aproape un hectar, apartinand domeniului public al Brasovului, a fost dat de edilii de sub Tampa pe mana firmei SC Aurelius Imparatul Romanilor SA Sibiu, apartinand fostului fotbalist Aurel Munteanu, cu care municipalitatea a incheiat, anul trecut, un contract de  asociere in participatiune pentru curatarea, refacerea si redarea lacului in circuitul de agrement. In loc sa-si respecte insa obligatiile contractuale, dupa ce a evacuat apa din lac, firma sibiana s-a apucat sa-l umple cu pamant, la ora actuala aproape un sfert din suprafata lacului fiind acoperita si folosita ca… parcare auto! «Nu fac, dom`le, nici o parcare, i-am luat si eu la intrebari si mi-au explicat ca asta-i tehnologia pregatitoare pentru curatarea si refacerea lacului!», asigura, intr-o conferinta de presa, primarul George Scripcaru. Ulterior insa, dumirindu-se care este adevaratul rezultat al «tehnologiei», edilul-sef al Brasovului a cerut Consiliului local rezilierea contractului de asociere cu firma sibiana, mai ales ca aceasta se instapanise, pe sest, si asupra unor cai de acces de pe domeniul public”, scria în 2006 Adrian Popescu, în Gândul.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate