blog-logo

Orașul familiar – un proiect de cooperare internațională pe tema schimbărilor urbanistice și sociale din două cartiere din Brașov și Lyon

Orașul familiar – un proiect de cooperare internațională pe tema schimbărilor urbanistice și sociale din două cartiere din Brașov și Lyon

O primă prezentare publică în România a proiectului coordonat de Universitatea Lumière Lyon 2 (LADEC – Laboratorul de Antropologie a Problemelor Contemporane) și la care Universitatea Transilvania din Brașov este partener prin Facultatea de Sociologie și comunicare, se va face în perioada 31.10 – 2.11.2018.

Tema principală a proiectului Orașul familiar vizează legăturile de familiaritate pe care oamenii le construiesc cu orașul: ajustările permanente, rutinele, atașamentele prin care aceștia dau continuitate practicilor lor de viață, chiar și atunci când se confruntă cu situații de ruptură, de dislocare a spațiilor (transformarea spațiilor, demolări și mutări, invazia prin trafic rutier etc.).

Ne-am concentrat atenția în special pe două orașe: Brașov în România și Lyon în Franța. Nu ne-am propus  neapărat să realizam o comparație între ele, contextele și fenomenele observate fiind foarte diferite. Scopul nostru a fost mai degrabă să identificăm problemele comune cu care se confruntă locuitorii acestor două orașe europene si reacțiile citadine și cetățenești fata de acestea – a declarat Bianca Botea, profesor de antropologie la Universitatea Lumière Lyon 2.

Realizate în urma unei cercetări pe teren, materialele prezentate vor fi reunite pe un website care nu va reflecta o propunere de lectură închisă sau impusă de un „expert” și un cercetător distanțat, izolat în turnul său de fildeș. Este vorba de un studiu participativ în care locuitorii filmează ei inșiși cu camera portabilă orașul sau cartierul lor și sunt invitați să scrie alături de membrii echipei proiectului materiale sau comentarii la ele.

Alte articole:   Trenduri în decorul dormitorului în 2023. De ce elemente să ții cont și ce să eviți? 

Scopul acestor materiale este de a  atrage atenția asupra unor aspecte pe care nu le mai vedem datorită rutinelor noastre zilnice, lărgind astfel cercul cetățenilor vigilenți, preocupați de ceea ce se întâmplă cu orașul lor.

Colaboratori ai proiectului sunt:

  • Orașul memorabil – Brașov (Ordinul Arhitecților din România – filiala Brașov-Covasna-Harghita)
  • Centrul Regional Francofon pentru Cercetări Avansate în Științe Sociale (CEREFREA), București.
  • Laboratorul „Educatie, Cultura, Politica”, Universitatea Lyon 2
  • Centrul Social Sauvegarde Duchère, Lyon
  • Casa de Tineret și Cultură Duchère, Lyon.

Programul prezentărilor publice va fi următorul:

  • Miercuri, 31 octombrie, orele 8.30 – 10.00 – Facultatea de Sociologie și comunicare, corpul T al Universității, sala T II 8
  • Joi, 1 noiembrie, orele 9.00 – 10.00 – Școala Gimnazială Nr. 8 Brașov
  • Vineri, 2 noiembrie, orele 10.30 – 12.00 – Centrul de zi de socializare și petrecere a timpului liber (tip Club) Noua
Distribuie dacă îți place!
  1. Este interesant proiectul acesta. E bine ca participa si Universitatea Transilvania- Facultatea de Sociologie, pacat ca nu avem si Antropologie la Brasov.
    Cel mai rau este ca daca comunistii au inceput daramarea orasului prin schimbarea completa a Scheiului, daramarea Bisericii Reformate, Modarom ul pe locul villei Kertsch,etc, iata, dupa 1990 ne daramam singuri orasul in asa zisa democratie. Vezi blocurile fantoma de pe Warthe, geamurile termopan ,eventual albe din centrul istoric, vezi atatea cladiri transformate si noi in zona istorica. Betonul si termopanul pune stapanire peste tot.

    De aceste „transfromari’ ,dar si de autorizatiile date sunt de vina Primaria Brasov, Directia de Cultura, direct Ministerul Culturii si alte institutii abilitate de control si stopare a lor.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate