blog-logo

Au început lucrările de reabilitare la fostul cinematograf Popular

Au început lucrările de reabilitare la fostul cinematograf Popular

Primarul George Scripcaru a verificat marţi, 30 octombrie, stadiul lucrărilor de reabilitare la fostul cinematograf Popular. Acest imobil face parte dintr-un proiect mai amplu de readucere în viaţa culturală a oraşului a fostelor cinematografe.

Primul care a intrat în acest proiect este fostul cinematograf Patria, care a devenit sală de concerte şi cinematecă, după care, în luna iulie s-a semnat contractul pentru fostul cinematograf Modern, iar în septembrie, pentru Astra.

„Mă bucur că am ajuns în această etapă în care, deja, la Modern şi Popular au început lucrările de reparaţii,  iar la fostul cinematograf Astra şi la fosta clădire Bancorex, (de pe str. Michael Weiss, colţ cu Republicii, n.n.) suntem în faza de proiectare, cu promisiunea din partea contractanţilor că până la sfârşitul anului vor începe lucrările.  Consider că pentru a putea dezvolta viaţa socială şi culturală a unui oraş este necesar nu numai să finanţezi instituţiile de cultură şi proiectele culturale – ceea ce noi facem prin alocare de fonduri bugetare şi prin Ghidul de finanţare al proiectelor culturale – ci trebuie să asiguri şi infrastructura necesară. Prin aceste investiţii încercăm să creăm o serie de centre de petrecere a timpului liber în cât mai multe zone ale oraşului. Avem sală de concerte şi cinematecă la Patria, vom avea,  la Modern, un centru cultural dedicat în principal copiilor, iar Popularul sper să devină un punct de atracţie pentru ceea ce înseamnă industria de spectacol“, a spus George Scripcau, primarul Municipiului Braşov.

Valoarea contractului este de 7.888.534,99 lei cu TVA, bani asiguraţi dela bugetul local. Termenul de finalizare a lucrărilor de proiectare şi execuţie:  octombrie 2020.

Alte articole:   Făgăraș: Din 19 octombrie se pot depune cererile pentru ajutorul de încălzire

Lucrări prevăzute în contract

Lucrări de consolidare structurală: se vor executa lucrări de subzidire a fundaţiilor existente până la adâncimea de -0.90cm de la cota terenului natural pe zona fară subsol si -0.90cm sub pardoseala de la subsol. Totodata se va realiza o cămăşuire  cu o grosime de 20cm.

Intervenţiile asupra faţadelor se fac cu un dublu rol, de consolidare pentru realizarea golurilor de evacuare, cât si pentru reabilitarea acestora.

În subsol se reorganizează spaţiile existente, făcându-se o nouă legătură, pe sub una din scările existente, cu sala de proiecţie, menţinându-se funcţiuni cum ar fi centrala termică, spaţii de depozitare, oficiu, vestiare cu grupuri sanitare, cu o legătură directă din sală şi separată, cu exteriorul clădirii, pe lângă scara de acces a locatarilor din curte.

Alte articole:   Lista centrelor de vaccinare împotriva Covid-19 din județul Brașov. Repartiția pe localități

La parter, accesul se face prin zona de primire-recepţie, către sala de proiecţie, deservită de grupuri sanitare şi garderobă, la care se adaugă 2 baruri şi o zonă de mese, către ieşirea din spate, unde se afla şi terasa.

La supantă (platformă situată la nivel intermediar, între două etaje, pe o parte din suprafaţa incintei; mezanin), accesul se face prin 2 scări balansate, unde se află situat spaţiul de proiecţie, şi lojă, organizată în două trepte.

Activităţi care se pot desfăşura în această clădire

  • – cinematograf cu o capacitate de 175 de persoane;
  • – sală de spectacole, inclusiv pentru teatru interactiv, prin reamplasarea scaunelor pentru un maxim de 175 persoane;
  • – sală de dans sportiv sau de societate, beneficiind de vestiarele din subsol, pentru un număr de 175 persoane;
  • – sală de prezentări de modă, cu participarea publicului, beneficiind de vestiarele nou create în subsolul clădirii, pentru un maxim de 175 persoane;
  • – sală de festivităţi, cu ring de dans şi scenă, pentru maxim 126 persoane;
  • – sală pentru evenimente mondene, cu mese de 8 persoane şi scenă, pentru un număr de maxim de 148 persoane;
Alte articole:   63,82% dintre candidații la posturile de director în școlile brașovene au promovat proba scrisă

Proiecţia filmelor din cinematograf se face atât în interiorul sălii, cât şi în exteriorul acesteia, cu ajutorul unor ecrane mobile şi a aparatelor de proiecţie aferente.

În exteriorul clădirii se organizează o terasă, care, în funcţie de eveniment, poate deveni o scenă în aer liber, pe fundalul căreia se pot face proiecţii, care pot fi vizualizate din toată zona cuprinsă între terasa şi pârăul Graft.

Scurt istoric

Imobilul cu amplasamentul în Braşov, str. Mureşenilor nr.7 a fost construit la începutul sec. XX, respectiv 1911, şi a avut funcţiunea de clădire culturală, găzduind, pentru o perioadă, fostul Cinematograf Popular.

Este cunoscută şi sub numele de Casa Meşteşugarilor; construcţia era amenajată pentru întâlnirile meşteşugarilor şi folosită pentru expunerea obiectelor acestora, ulterior transformată şi amenajată pentru funcţiunea de cinematograf.

În timp a mai fost închiriată către diferiţi beneficiari, care au modificat gradenele şi scena, au realizat amenajări suplimentare, nedefinitorii pentru destinaţia iniţială.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.