
Consiliul Județean Brașov va aproba noua stemă a județului la viitoare ședință de plen. Aceasta a fost întocmită de specialiști, care au ținut cont de realitățile istorice ale Brașovului și de cele trei regiuni care formează județul nostru.
Cum desciu speicaliștii noua steamă: scutul triunghiular rutunjit, despicat și tăiat stânga, având în drepta, pe câmp roșu, coroana Regatului României, de argint, căptușită cu purpură, în culori naturale; cartierul din senestra este tăiat, având în cantonul de sus pe albastru, acviala cruciată de aur, cu ghearele și ciocul roșii, flancată de astrul zilei și al nopții, iar cantonul de jos, pe verde, o poartă a unei cetăți cu trei turnuri, de argint, având în față un brâu de argint.
Care este semnificația elementelor de pe stema Brașovului
Stema simbolizează în ansamblul ei reunirea celor trei entități administrative istorice, Distrrcitul Brașov, Districtul Făgăraș și Scaunul Rupea, în cadrul actualului județ Brașov, unde dextra (partea dreaptă a unui blazon, a unui scut) semnifică prevalența administrativă a Brașovului de-a lungul istoriei, la care au fost atașate teritoriile simbolizate în senestra (partea stângă a unui blazon).
Armele Brașovului simbolizează trecerea acestui ținut al „Coroanei” în componența Statului Român, prin înlocuirea coroanei din stema medievală cu coroana regala română, contribuția Brașovului la realizarea României Mari și marchează Centenarul României Mari, momentul adoptării noii steme pentru județul Brașov. Este vechea stemă a județului Brașov, folosită în perioada regală românească.
Cantonul superior din stânga reprezintă Țara Făgărașului, amintind de acvila cruciată, de tradiția întemeierii Țării Românești de către Radu Negru din Făgăraș, și de faptul că secole de-a rândul domnitorii Țării Românești au avut posesiuni în Țara Făgărașului.
Cantonul inferior din stânga reprezintă Ținutul Cohalmului / Scaunul Rupea, cu stema săsească stilizată, amintind de monumentul istoric reprezentativ pentru identitatea Ținutuui Cohalmului / Rupea, cât și „poarta de intrare” în actualu județ Brașov; brâul de argint reprezintă Râul Olt, care parcurge toate cele trei regiuni istorice ale actualului județ Brașov.
Ulterior, proiectul stemei va fi transmis printr-o adresă comună a prefectului și a președintelui Consiliului Județean către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, care va elabora proiectul de hotărâre și nota de fundamentare și le va supune spre aprobare Guvernului.