Un sfert dintre copiii din România abandonează şcoala; metodele de predare sunt de pe vremea bunicilor

Un sfert dintre copiii din România abandonează şcoala; metodele de predare sunt de pe vremea bunicilor

Un sfert dintre copiii din România abandonează şcoala până în clasa a XII-a iar principalul motiv este că metodele de predare sunt de pe vremea bunicilor, fără nicio legătură cu lumea înconjurătoare, iar elevii nu găsesc nicio atracţie în şcoală, a declarat, marţi, Măriuca Talpeş, reprezentant al Coaliţiei pentru Dezvoltarea României, într-o conferinţă de presă.

„Una din marile probleme ale învăţământului este faptul că pierdem foarte mulţi copii pe drum. Avem un abandon şcolar până la clasa a XII-a de 25%, iar 40% dintre cei din clasa a opta nu pot citi şi nu înţeleg un text. Din învăţământul tehnic, 30% se angajează în domeniul urmat în şcoală şi 26% dintre cei de 30 de ani au făcut facultatea. În plus, un număr foarte mic de oameni învaţă de-a lungul vieţii. (…) Maximum 30% dintre copii se angajează în domeniul în care se pregătesc”, a afirmat Talpeş, prezentând concluziile unui studiu pe această temă.

Potrivit acesteia, cele mai mici investiţii sunt în zona de preşcolari şi şcoala primară, unde România investeşte cel mai puţin, respectiv 0,7% din PIB, faţă de 1,5% media europeană. La învăţământul secundar stăm mai bine, adică se investeşte 1,5% din PIB, faţă de 1,9% media europeană, iar, la învăţământul terţiar suntem peste media europeană ca investiţie din PIB.

Alte articole:   Cum pot scăpa corect de un aparat electrocasnic vechi?

De ce pierdem copiii pe drum? Metodele de predare din şcoală, acum, au rămas ca pe vremea noastră sau a bunicilor noştri. Pentru copii, şcoala nu mai este atractivă. Tot ce fac copiii la şcoală nu mai este legat de lumea înconjurătoare, nu învaţă prin proiecte, nu învaţă integrat. Copiii nu se bucură de şcoală. Suntem printre ultimele ţări din lume la ceea ce înseamnă atractivitatea şcolii pentru copii„, a arătat reprezentanta CDR.

Ea a arătat că ar trebui să avem profesori foarte bine selectaţi şi plătiţi de două ori mai bine decât acum.

„Până la clasa a opta pierdem 16% dintre copii, iar la clasa a opta cel mai grav lucru este că aproape jumătate dintre ei nu înţeleg un text şi nu rezolvă o problemă simplă de matematică”, a adăugat Talpeş.

În ceea ce priveşte adolescenţii, 7% merg către liceele vocaţionale, precum cele de muzică, balet şi şcoli pedagogice, iar ceilalţi la învăţământul profesional şi tehnic – 49% şi 44% la licee teoretice.

„Deci avem un sistem profesional şi tehnic bogat, 49%, mai mare decât cel teoretic, însă foarte puţini se duc cu adevărat să lucreze în industrie. Ar trebui ca aceste şcoli să fie legate de mediul economic, iar copiii să facă practică în aceste companii. Ar însemna ca toate liceele tehnologice să fie de tip dual, ceea ce ar însemna să păstrăm meseriile foarte legate de tehnologia viitorului şi tot ce înseamnă copil cu atractivitate pentru lucrul manual să se bată pentru aceste licee”, a afirmat ea.

Alte articole:   Cum să planifici o petrecere în afara orașului în cel mai mic detaliu

Din orice liceu, copiii ar trebui cu uşurinţă să intre la facultate, însă doar 33% dintre cei care fac liceul trec şi bacalaureatul. Iar rata de abandon în facultate este de 38%.

Situația la Brașov nu diferă cu mult de cea de la nivel național

Din generația 2018 de absolvenți de liceu, din Brașov, care au pășit în școală în anul 2006, au ajuns până la Bacalaureat doar jumătate.

Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Braşov, de-a lungul celor 12 ani de şcoală, promoția 2018 din județul Brașov a „pierdut” din hârtii aproape 3.000 de elevi.

Mai exact, lipsesc 2.812 elevi din promoţia care a început şcoala în 2006 şi a încheiat în acest an clasa a XII-a.

În urmă cu 12 ani (în 2006), în clasa I, au început şcoala 5.409 elevi. Dintre aceştia, clasa a a VIII-a au terminat-o 4.210 elevi, iar la finalul clasei a XII-a, acum, în 2018, au mai ajuns ceva mai mult de jumătate dintre ei – 2.597 de elevi, restul s-au pierdut de-a lungul anilor.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap