blog-logo

Seniorii brașoveni se „internaționalizează”

Seniorii brașoveni se „internaționalizează”

 Demarat în urmă cu un an și jumătate, parteneriatul dintre Casa de Comerț Balcanică și principalele asociații de seniori din județul Brașov, a dat roade, anul 2018 fiind cel mai prolific și benefic pentru această categorie de persoane, care este, din păcate, mai puțin favorizată.

Anul acesta, au fost organizate o serie de manifestări culturale dedicate Zilei Independenței, considerate de analiști cele mai mari evenimente dedicate Centenarului Națiunii Române, iar impactul media și social, luând ca raport datele statistice făcute de Facebook și Google, au fost cotate la 320.000 de vizualizări și un impact social la peste 1,1 milioane de persoane.

În aceste programe și în realizarea lor s-au remarcat cei mai importanți lideri ai asociațiilor de seniori din Brașov: colonel în rezervă Florentin Giurgea, președintele Ununii Județene a Pensionarilor Brașov, Dumitru Stratanov, de la Asociația Cultul Eroilor Regina Maria, generalul de brigadă în rezervă Cornel Vaida, de la Asociația Cadrelor Militare în rezervă și retragere din cadrul MApN, colonelul în rezervă Traian Dârlău, președintele Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din MAI, Georgică Boltinescu, președintele Asociației de Întrajutorare Pensionarul, aviator Alexandru Corpade, de la  Asociația Aviatorilor Brașoveni, colonelul în rezervă Victor Scambloschi, Asociația Pensionarilor SRI, inginer Adrian Boicu, Asociația ADA Expresul CFR Brașov, Valeriu Vlădăreanu, președintele filialei organizației municipale a Sindicatului Liber al Pensionarilor și colonelul în rezervă Titus Oană, de la Asociația Națională a Veteranilor de Război din Brașov.

Alte articole:   Tânăr drogat la volan, în Râșnov

Program pentru primul ajutor

Înțelegerea comună între acești lideri de asociații a generat și demararea la începutul lunii septembrie a celui mai ambițios program de formare profesională gratuită pentru seniori, în acordarea primului ajutor medical de bază și îngrijire la domiciliu. 40 de seniori din Brașov participă la aceste cursuri, cu o durată de șase luni, iar alți 40 sunt în pregătire.

Acestea sunt organizate de către Institutul de Terapii Complementare din cadrul Casei de Comerț Balcanice, în parteneriat cu Mitropolia Ardealului – Biserica Ortodoxă Română. De asemenea, în cadrul relaționărilor dintre aceste entități, alți seniori vor participa la perfecționare în ceea ce privește organizările de evenimente, atât interne, cât și transfrontaliere. Este de menționat faptul că aceste programe de resocializare, cât și de prim ajutor de bază la domiciliile seniorilor, sunt susținute doar din entuziasmul acestor oameni, care au înțeles că nu mai au nimic de pierdut, împreună cu specialiștii Casei de Comerț Balcanice.

Mai mult,  acestea nu beneficiază de nici un fel de alocații publice bugetare. De altfel, Mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurențiu, la unul dintre evenimentele culturale, care au avut loc la mormântul marelui diplomat Nicolae Titulescu din Șchei, a catalogat acestea drept cele mai ambițioase programe dedicate seniorilor și celor aflați în nevoie, imobilizați la pat, care nu au altă posibilitate de ajutor, decât aceea a semenului de lângă el.

Alte articole:   Cardurile sociale pot fi folosite şi în Lidl, din 10 august

Colaborare între Mitropolia Ardealului și cea din Ruse

Ca urmare a discuțiilor avute cu ocazia Întâlnirii Internaționale Ortodoxe de la Sibiu și a schimburilor parteneriale dintre Mitropolia Ardealului și Mitropolia de Ruse, între ÎPS Laurențiu și ÎPS Naum, mitropolit de Ruse, secretar al Sinodului Bisericii Ortodoxe Bulgare, s-au statuat o serie de programe de colaborare între cele două biserici, dar și între unele dintre regiunile administrative ale României și Bulgariei, privind încurajarea turismului cultural, religios, dar și a schimburilor economice între cele două națiuni și organizațiile de seniori din aceste țări.

Aceste programe au Binecuvântarea și susținerea Întâi Stătătorilor Bisericii Ortodoxe Române și Bulgare, respectiv a Preafericitului Părinte Daniel și  a Preafericitului Părinte Neofit, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Bulgare, ca de altfel și reglementarea construcției Bisericii Ortodoxe Bulgare de la București, pe un teren ce urmează să fie concesionat.

În contextul acestor înțelegeri, în perioada 10 – 12 octombrie, la sediul mitropolitan al Mitropoliei Ruse, în prezența reprezentanților Bisericii, a personalului diplomatic și a liderilor seniorilor din regiunea Brașovului, au avut loc discuții în ceea ce privește vizitele seniorilor la o serie de obiective culturale și religioase din Regiunea Ruse, dar și la nivelul prefectului și subprefectului din Ruse care s-au întreținut cordial cu delegația română.

Alte articole:   Isărescu, mesaj pentru românii cu rate: Perioada dobânzilor mici a trecut, nu mai revine 

Excursii la preț avantajos pentru seniori

În cadrul acestor întrevederi, prin amabilitatea prefectului de Ruse, s-a statuat demararea cooperării transfrontaliere între seniorii din Brașov și seniorii din Ruse, aceste schimburi urmând să înceapă de la finalul lunii octombrie.

În cadrul acestora vor fi vizitate o serie de edificii culturale, muzee, mănăstiri și alte lăcașuri de închinăciune, dar și o serie de locații unde seniorii din regiune își pot face anumite cumpărături de bază, la prețuri chiar și cu 40% mai ieftine față de piața românească.

Oficialitățile locale, dar și agenții economici locali, prin asociațiile profesionale care colaborează cu Casa de Comerț Balcanică, au fost încântate de aceste colaborări. De remarcat, dintre structurile profesionale economice din Ruse, Camera de Comerț Bilaterală Bulgaria – România.

Între conducătorii acestora, prof. dr. Liviu Pandele și președintele executiv Elonora Ivanova, s-au încheiat acorduri de lungă colaborare și susținere economică.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.