Premieră la Maternitatea din Brașov: Tratament laser pentru prevenirea orbirii la nou-născutul prematur

Premieră la Maternitatea din Brașov: Tratament laser pentru prevenirea orbirii la nou-născutul prematur

Zilele trecute la Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie din Brașov s-a consemnat o premieră medicală.

În secția de Terapie Intensivă a Maternității s-a efectuat primul tratament laser, la nou-născutul prematur, pentru prevenirea orbirii prin retinopatie.

 

„După o așteptare de 20 de ani, am efectuat primul tratament laser pentru prevenirea orbirii prin retinopatie de prematuritate în secția de Terapie Intensivă a Maternității. Fundația Salvați Copiii a donat Maternității cel mai performant aparat laser indirect. În acest fel nu mai este necesară deplasarea micuților prematuri la clinică. Mulțumiri Fundației Salvați Copiii! Mulțumiri colectivului inimos al Secției de Terapie Intensivă Neonatală, conduse de dr. Olimpia Petrescu și domnului director Mircea Preda!”, se arată în postarea de pe Facebook, făcută de un reprezentant al clinicii de oftalmologie care efectuează terapia cu laser indirect.

Circa 15% dintre naşterile care au loc la Maternitatea braşoveană se produc înainte de termen. În cazul bebelușului prematur, retinopatia de prematuritate cauzează creșterea anormală a vaselor de sânge, care poate duce la dezlipirea retinei de fundul ochiului, ceea ce poate avea ca și consecință orbirea.

Potrivit directorului medical al Maternităţii dr. Mircea Preda, citat de MyTex, „principalul beneficiu este că intervenția nu se mai face în altă parte, ceea ce era complicat pentru colegii din secția ATI şi din punct de vedere al menţinerii stării nou-născuţilor pe tot parcursul transportului şi al intervenţiei. Acum este mai sigur şi mai facil”.

Dintre complicaţiile tardive pe care le dezvoltă nou-născutul prematur, retinopatia de prematuritate (ROP) este o tulburare a dezvoltării vasculare retiniene, care evoluează spre vindecare sau spre grade diferite de deficite de vedere, mergând până la orbire.

Alte articole:   Maşinile date în urmărire care tranzitează judeţul Braşov vor fi identificate instantaneu

Într-un studiu efectuat în SUA, retinopatia de prematuritate a fost desemnată a doua cauză importantă de orbire la copil. Incidenţa retinopatiei de prematuritate diferă mult de la o ţară la alta, formele severe cunoscând o explozie a numărului de cazuri în ţările cu venituri mai reduse, unde se estimează că, anual, 50.000 de nou-născuţi orbesc ca urmare a acestei boli.

Organizația Salvați Copiii a făcut, în ultimii cinci ani, mai multe donații de aparatură vitală pentru îngrijirea salvarea viații și îngrijirea prematurilor.

Foto: arhiva

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate

0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap