blog-logo

Dracula Congress – conferință internațională interdisciplinară la Universitatea Transilvania din Brașov

Dracula Congress – conferință internațională interdisciplinară la Universitatea Transilvania din Brașov

Prima ediție a conferinței academice Dracula Congress se va desfășura între 17 și 19 octombrie 2018, în Aula Sergiu T. Chiriacescu, în paralel cu festivalul internațional de film Dracula Film Festival.

Inițiativa organizării acestui eveniment aparține cercetătorului independent Hans de Roos și specialistei în cinematografie, conf. dr. Magdalena Grabias (Universitatea Maria Curie-Sklodowska din Lublin, Polonia), la care s-au alăturat lector dr. Florin Nechita (Facultatea de Sociologie și comunicare, Universitatea Transilvania din Brașov) și dr. Marcia Heloisa Amarante Goncalves (cercetător la Universidade Federal Fluminense din Rio de Janeiro, Brazilia și traducătoare a edițiilor braziliene a romanelor Dracula și Power of Darkness).

Hans de Roos a venit în România de multe de ori și a participat la conferințe și colocvii cu tematica Dracula în Timișoara și Sighișoara, în timp ce Magdalena Grabias a participat de două ori la cea organizată la Timișoara (Workshopul “Where’s the place of Dracula:  (De)constructing Stereotypes in the Study of the Mythical Space in Literature and the Arts” din cadrul Conferinţei Internaţionale Beliefs and Behaviours in Education and Culture organizată de DPPD, Universitatea de Vest din Timișoara, 2015 şi 2016).

Alte articole:   Salvamont România: Aproape 100 de persoane, salvate în ultimele 24 de ore

La ultima conferință Dracula, TSD International Open Conference, organizată împreună cu Societatea Transilvania Dracula – România și găzduită de Trinity College din Dublin, Hans de Roos și Magdalena Grabias și-au anunțat planul de a iniția, din perspectiva cercetărilor personale, o serie de congrese, care să fie organizate la fiecare doi ani. Sunt încrezător că acest prim eveniment din seria Dracula Congress – Children of the night, având sprijinul Universității Transilvania din Brașov, prin Facultatea de Sociologie și comunicare și Facultatea de Litere, va fi un succes. – a declarat Hans de Roos, traducător al primei ediții islandeze a romanului lui Stoker, Makt Myrkranna.

În lume se organizează numeroase conferințe, simpozioane și colocvii științifice care au în centrul lor teme inspirate de celebrul roman al lui Bram Stoker, Dracula, precum și de numeroasele producții media pe acest subiect. Conferința de la Brașov va beneficia încă de la prima ediție de participanți veniți din toate colțurile lumii, respectiv din Statele Unite, Brazilia, Japonia, Marea Britanie, Germania, Polonia, Filipine, Portugalia și România.

„Am propus organizarea acestui congres Dracula la Brașov având în vedere numeroasele asocieri care se fac între personajul intrat în cultura populară și care, cel puțin pentru zona noastră, este responsabil pentru atragerea unor numeroși turiști străini care ne vizitează pentru prima dată. De ce nu ar contribui și la atragerea unor cercetători și profesori de la universități străine cu care să dezvoltăm viitoare activități de cooperare?” – a declarat Florin Nechita.

Ca organizator al workshopului “Where’s the place of Dracula: (De)constructing Stereotypes in the Study of the Mythical Space in Literature and the Arts” şi a altor conferinţe internaţionale dedicate literaturii fantastice, pot să spun că există numeroși specialiști și cercetători din întreaga lume interesaţi de acest domeniu. La finele lui 2017 a apărut volumul Dracula: An International Perspective pe care l-am editat pentru editura Palgrave Macmillan, care conţine contribuţii din partea unor experţi recunoscuţi în plan mondial în acest domeniu.

Alte articole:   O scrisoare de la București la Brașov face 5 zile. Poșta Română: Sunt reglementările ANCOM

La întrebarea „De ce sunt specialiști care de ani de zile sunt interesați de subiectul Dracula?” aş aduce următorul răspuns (eu însumi studiind acest subiect de 14 ani): Dracula este unul dintre cele mai puternice mituri. – a declarat dr. Marius-Mircea Crișan, conferențiar la Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic al Universității de Vest din Timișoara, unul dintre invitații key note speaker din cadrul conferinței.

Organizatorii conferinței Dracula Congress au discutat încă de acum doi despre programarea evenimentului în aceeași perioadă cu Dracula Film Festival. Legătura cu festivalul de film nu se oprește aici. Două ateliere adresate în special studenților, cel de actorie și cel de fotografie cu telefonul mobil, se vor desfășura la Aula Sergiu T. Chiriacescu. Accesul este liber pentru public la lucrările conferinței și la cele două ateliere.

Alte articole:   Lidl va reduce oferta de carne din magazine și ne vrea vegetarieni

Mai mult decât atât, o echipă de patru studenți de la noul program al Facultății de Sociologie și comunicare, Media digitală, va beneficia de înscrierea directă în finala competiției de scurt-metraje realizate cu telefonul mobil, Dracula Digital.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.