blog-logo

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, despre spitalele regionale, printre care și cel de la Brașov

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, despre spitalele regionale, printre care și cel de la Brașov

Avem sistemul pe care ni-l permitem, un sistem de asigurari sociale de sanatate. Din pacate, ce ofera sistemul nu este suficient.

Mai mult, in plus fata de ce platesc asiguratii, venituri mai vin si din parteneriate cu Banca Mondiala, investitiile in infrastructura, si chiar si asa bucata din PIB alocata sanatatii nu este suficienta, recunoaște ministrul Sănătății, Sorina Pintea, într-un interviu acordat wall-street.ro.

Unde sunt cele 8 spitale promise de PSD in campanie?

„PSD si-a asumat, într-adevar, opr spitale regionale si unul republican. Trei vor fi finantate 50% cu fonduri europene. Pentru cele trei – Iasi, Cluj si Craiova – studiile de fezabilitate sunt in «faze terminale», daca pot sa ma exprim așa. Până în decembrie, Iasi si Cluj vor avea studiile gata, se vor depune actele la Bruxelles, in timp ce in situatia celui de la Craiova vom depune in primul trimestru din 2019. Perioada de implementare este pana in 2023, costurile ridicandu-se la 450 de milioane de euro, cu TVA. În suma intra si post constructie. De exemplu, o parte din paturile din viitoarele spitale vor fi luate din altele, judetene sau municipale. Acestea din urma vor ramane tot cladiri cu destinatie medicala, insa pentru a fi retransformate va fi necesar buget. De asemenea, pentru un proiect de spital regional ai nevoie si de drum, apa, canalizare, electricitate, toate cuantificate in sume de bani, insa investitiile sunt facute de autoritatile locale. Constructia si dotarea implica o valoare estimata de 280 de milioane de euro, iar la licitatie aceste sume ar putea sa scada mult. Consider ca sunt preturi corecte, din punctul meu de vedere. Referitor la Spitalul din Brașov, Primăria doreste unul regional, realizat impreuna cu BERD; saptamana aceasta va primi un ordin de ministru cu structura acestui spital”.

Distribuie dacă îți place!
Alte articole:   VIDEO+FOTO Ceremonia de Ziua Națională a României, la Brașov!

Leave a Reply

Your email address will not be published.