Continuă circul și interzicerea filmării ședințelor publice la Consiliului Local Bod

Continuă circul și interzicerea filmării ședințelor publice la Consiliului Local Bod

Consiliul Local Bod are o nouă ședință de plen, care se anunță din nou tensionată, pentru că președintele ședinței – Gheorghe Bodean (care este și viceprimar, PNL) și o majoritate a consilierilor (PNL, UDMR și M10) au o fobie în ceea ce privește transmiterea în direct a ședințelor de plen, unde, teoretic, se iau decizii in beneficiul comunității.

Este a doua ședință unde acest lucru se întâmplă: se interzice filmarea și/sau transmiterea în direct a ședințelor de plen, unde aleșii din Bod votează, spun ei, în interesul cetățenilor, dar în spatele ușilor închise? De aici, firesc, întrebarea ce au de ascuns. O astfel de atitudine permite, firesc, suspiciuni asupra unor ilegalități care sunt puse la cale de către consilieri, în frunte cu viceprimarul și primarul inexistent al localității, tocmai la ședințele de plen, unde se iau decizii importante.

Iată un pasaj din propriul regulament care, poate, le aduce aminte că nu își exercită cum trebuie mandatul:

Revenind la transparența actului legislatic la nivelul ședințelor de plen ale consiliilor locale, modele de bună practică sunt Brașovul și Codlea, unde consilierii locali au solicitat și aprobat ca acestea să fie transmise în direct, fiind prevăzute și alocări bugetare în acest sens. Deci, cu atât este de neînțelee obtuzitatea unor edili, ale căror partide mai își fac și un titlu de glorie pentru transparența activității o clamează public, dar se pare că nu o vor și pusă în practic.

„Conform legislației în vigoare, un regulament se întocmește conform legilor în vigoare, însă acest regulament pe care -au adoptat și aprobat, încalcă grav prevederile legale în vigoare! Trecându-se la vot, din totalul de 13 (treisprezece) consilieri locali, 7 (şapte) au votat pentru a nu avea dreptul să filmez, 2 (doi) consilieri locali au votat pentru ca eu să filmez, iar 4(patru) consilieri au votat ,,abținere”, fapt pentru care, în urma acestui vot am fost ,,poftit” de domnul Bodean Gheorghe, să opresc filmarea și să părăsec sala de ședință, moment în care subsemnatul şi cu prietenul meu am rămas să asist la dezbaterile publice, comunicându-i domnului Bodean Gheorghe, că este un abuz şi în consecinţă, voi rămâne să asist la şedinţă. Inediat după ce domnul Bodean Gheorghe a declarat în mod oficial ,,şedinţa deschisă”, am constatat că o persoană din sală, având tot calitate de ,,invitat”, a înregistrat cu telefonul ,,ipostaze video” de la această şedinţă. În acel moment, am adus la cunoştiinţă acest fapt şi i-am adresat următoarea frază, citez: ,,dacă tot a filmat doamna această şedinţă şi dânsei i s-a permis acest lucru, iar mie nu, aş dori să-mi trimită şi mie filmarea”, am încheiat citatul la care domnul Bodean Gheorghe a ignorat acest mesaj, iar unul din consilierii locali prezenţi a spus că doamna este de fapt consiliera domnului primar şi că are ,,acreditare”, pentru a filma şedinţa din data de 27.09.2018. În opinia mea, chiar dacă doamna este cine a spus domnul consilier local că este şi dânsa avea calitate de ,,invitat”, ca toţi ceilalţi ,,participanţi” prezenţi în sală!”, ne-a declarat Claudiu Cernat, cel care a depus și po plângere penală la adresa edililor din Bod.

Alte articole:   Unii vor să muncească cu orice preț în România

Revenind la „transparență”, am aflat cu acest prilej că s-a votat un regulament de funcționare al Consiliului Local, referitor la acccesul presei la ședințele de plen care sunt publice conform unei Legi organice a României – Legea administrației publice locale. Potrivit acestui regulament, presa trebuie să vină cu căciula în mână, să își ceară voie în scris cu o zi înainte de la președintele de ședință, care poate are chef, poate nu, și își dă binecuvântarea pentru ca a doua zi ziaristul să pășească în sala unde înaltpreafericiții aleși locali votează destinele Bodului.

În contextul în care Legea administrației publice locale, care este deasupra unei Hotărâri de Consiliu Local („ART. 42
(1) Şedinţele consiliului local sunt publice”.) Nu se precizează nicăieri că ar trebui vreo acreditare pentru presă, iat termenul de public presupune că pot fi filmate, înregistrate audio sau transmise în direct.

Mai mult, ziariștii sunt puși în imposibilitatea acreditării la ședințele care se convoacă deîndată, deci nu au cum să transmită o solicitare în scris în termenul impus arbitrar de către Regulamentul din Bod…

Mai mult, Legea 52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica, vine cu precizări foare clare referitoare la faptul că sunt ședințele publice:

Art. 2 Principiile care stau la baza prezentei legi sunt urmatoarele:

Alte articole:   Deținuții de la Penitenciarul Codlea, vor face cunoștință cu IA, la Muzeul "Casa Mureșenilor"

a) informarea in prealabil, din oficiu, a persoanelor asupra problemelor de interes public care urmeaza sa fie dezbatute de autoritatile administratiei publice centrale si locale, precum si asupra proiectelor de acte normative;
b) consultarea cetatenilor si a asociatiilor legal constituite, la initiativa autoritatilor publice, in procesul de elaborare a proiectelor de acte normative;
c) participarea activa a cetatenilor la luarea deciziilor administrative si in procesul de elaborare a proiectelor de acte normative, cu respectarea urmatoarelor reguli:
1. sedintele si dezbaterile autoritatilor si institutiilor publice care fac obiectul prezentei legi sunt publice, in conditiile legii;
2. dezbaterile vor fi consemnate si facute publice;
3. minutele acestor sedinte vor fi inregistrate, arhivate si facute publice, in conditiile legii.

Art. 6
Prevederile prezentei legi nu se aplica procesului de elaborare a actelor normative si sedintelor in care sunt prezentate informatii privind: 
a) apararea nationala, siguranta nationala si ordinea publica, interesele strategice economice si politice ale tarii, precum si deliberarile autoritatilor, daca fac parte din categoria informatiilor clasificate, potrivit legii;
b) valorile, termenele de realizare si datele tehnico-economice ale activitatilor comerciale sau financiare, daca publicarea acestora aduce atingere principiului concurentei loiale, potrivit legii;
c) datele personale, potrivit legii.

Adică acestea sunt situațiile exprese în care ședințele nu sunt publice și unde ședințele se pot ține cu ușile închise.

Alte articole:   VIDEO Primăria Zărnești modernizează Cabana Salvamontului din Plaiul Foii

Având în vedere situația existentă la Bod, solicităm public Prefecturii Brașov să retrimită spre reanalizare Hotărârea Consiliului Local Bod și modificarea acesteia în sensul spiritului libertății accesului cetățenilor la informațiile de interes public și să aibă în vedere abuzul legislativ, precum și abuzul în funcție al viceprimarului și cel al unor consilieri locali care interzic desfășurarea publică a ședințelor de Consiliu Local, precum și îngrădirile impuse presei pentru participare la ședințele de plen. În întreaga lume, calitatea de ziarist este atestată de legitimația de presă vizată la zi, însoțită de cartea de identitate, pentru a participa la evenimentele publice.

 

Distribuie dacă îți place!
Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.