blog-logo

Lobby în Turcia pentru aducerea sabiei lui Ștefan cel Mare în România 

Lobby în Turcia pentru aducerea sabiei lui Ștefan cel Mare în România 

În perioada 20 septembrie – 30 septembrie, la invitația Anadolu Association și Asociației Turofed, două dintre cele mai importante asociații din Turcia și în coorganizarea Casei de Comerț Balcanice, au organizat un important forum economic la care au participat 200 de reprezentanți ai celor 70 de națiuni participante. Printre subiectele abordate s-a numărat interconectarea economică și culturală la nivelul Intermarium-ului, dar și modalități de colaborare bilaterală concretă

Totodată, a fost discutată și posibilitatea reluării legăturilor dintre asociațiile brașovene și cele din Antalya, în special a celor de seniori, începând de anul viitor. În acest sens, ar urma să fie asigurate o serie de facilități speciale pentru organizarea unor excursii sau sejururi, atât de către partre românească, cât și de către cea din Turcia.

Alte articole:   Daniel Milea inițiatorul unui proiect inedit in Brașov: Golani Mici

Loc de odihnă pentru pelerinii creștini în Ihlara Cappadochia

Un alt demers important făcute de către delegația română a fost acela al depunerii cererile oficiale pentru aducerea în țară, în An de Centenar, a unei copii a sabei lui Ștefan cel Mare și Sfânt, care se află în muzeul Topkapi. Totodată, delegația a reușit performanța de a obține concesiunea din partea Primăriei Ihlara Cappadochia a unui teren pentru construcția unui loc de cazare pentru pelerinii creștini, în aceasta zonă încărcată de o profundă spiritualitate creștină. În această regiune sunt încă din zorii istoriei creștine sute de biserici subterane

O altă componentă culturală importantă a vizitei delegației române în Turcia a fost lansarea trilogiei „Codex Aureus” și în această țară.

Alte articole:   Accident pe strada Hărmanului, duminică noapte

Reacțiile au fost pe măsură, principalele ziare din Turcia și din Regiunea Antalya descriind pe larg vizita Casei de Comerț Balcanice la Primăria Kemer, oraș înfrățit cu Brașovul, precum și propunerile făcute de către reprezentanții delegației din Brașov autorităților turce. Delegația brașoveană a fost formată din președintele Casei de Comerț Balcanice, prof. dr. Liviu Pandele, unul din scriitorii în vogă ai momentului din România, economistul Radu Silviu și preotul Eugen Comșulea.

Sfânta Maria, prezentă și în Coran

Astfel, președintele Casei de Comerț Balcanice, prof. dr. Liviu Pandele, a primit diploma de onoare din partea Consiliului Local Kemer, iar acesta, la rândul său,  i-a decorat cu Ordinul Sfânta Maria pe primarul localității Mustafa Gul, pe  Ambasadorul Fikret Baran, pe președintele Turofed, Osman Ayik, precum și o serie de personalități culturale de la Ankara, dar și din Primăria Kemer, Ismail Ylmaz, primarul localității Ilara, și Bedri Yalcin.

Alte articole:   Amical inedit pentru Kids Tâmpa Brașov

De menționat faptul că Sfânta Maria (Miriam) este menționată de mai multe ori în Coran, cartea sfântă a Islamului. Gestul a fost aplaudat la scenă deschisă, cu atât mai mult cu cât a fost anunțat și faptul că România sărbătorește Centenarul.

Cei 200 de reprezentanți ai națiunilor lumii, reuniți în sala de gală și recepție a municipalității din Antalya Murat Pasa, au scandat minute în șir „România tot înainte, România te iubim!”.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.