
În urma analizei, activitatea privind eliberarea şi evidenţa paşapoartelor, precum şi cea referitoare la regimul permiselor auto şi înmatricularea vehiculelor, desfăşurate în judeţul Braşov, s-au îmbunătăţit considerabil comparativ cu anul trecut.
Potrivit şefului Serviciului Paşapoarte, Cristina Stuparu, în urma măsurilor luate la nivelul Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple, pentru îmbunătăţirea activităţii, în perioada iulie şi august s-au preluat aproximativ 9.000 de solicitări de eliberarea paşapoartelor. Dacă în perioada similară a anului precedent s-au înregistrat puţin peste 6.300 de solicitări, putem vorbi acum de o creştere cu 40 de procente.
Aproape 35.000 de cereri în acest an
Astfel, de la începutul anului până în prezent au fost înregistrate şi soluţionate aproape 34.300 de cereri de la cetăţeni, din care mai bine de 27.000 au fost pentru eliberarea paşapoartelor simple electronice şi în jur de 6.200 de paşapoarte simple temporare. În primele opt luni ale anului 2017 au fost înregistrate şi soluţionate aproximativ 23.100 de cereri, din care 16.700 paşapoarte simple şi 6.400 paşapoarte simple temporare.
Printr-o analiză comparativă se remarcă o uşoară scădere a numărului de paşapoarte simple temporare, precum şi o creştere remarcabilă a cererilor depuse pentru eliberarea paşapoartelor simple electronice. Vorbim de o creştere de circa 10.400 de paşapoarte simple. Din totalul cererilor depuse rezultă o creştere de 45% la nivelul întregului an.
Pentru ca acest ritm de creştere să fie susţinut şi să nu se mai înregistreze întârzieri mari, în perioada de vară s-a lucrat după un program prelungit, de 10 ore pe zi, între orele 8.30-18.30, inclusiv în perioada minivacanţei de Sf. Maria.
Tot cu acest scop, respectiv de creștere a performanței în Serviciului Pașapoarte, Instituția Prefectului din județul Brașov, de comun acord cu șeful serviciului, a stabilit ca din aparatul propriu al Prefecturii Brașov să fie detașată o persoană pentru a ajuta la buna desfășurare a activității în perioada estivală, când se știe că fluxul de solicitări este ridicat.
„Pe lângă cele trei ghișee la care sunt operate cererile pe baza bonurilor de ordine, aici funcționează și două ghișee în urma solicitărilor online, la care s-a adăugat un ghișeu pentru eliberări documente, ceea ce anul trecut nu se întâmpla. De asemenea, s-a deschis un ghişeu pentru eliberarea documentelor. A ajutat foarte mult şi sistemul de programare online care a funcţionat la capacitate maximă, precum şi faptul că un angajat a stat în permanenţă la biroul de relaţii cu publicul oferind informaţii şi verificând actele din dosare înainte de intarea solicitanţilor în ghişeu”, a precizat Cristina Stuparu.
Timp de așteptare trei zile
De asemenea, Stuparu aminteşte că programările online îi scutesc pe oameni de bătăi de cap, iar timpul de așteptare este scurt.
„De la începutul lunii iunie vreo 60 de zile au fost programările ocupate. Acum, prin programarea online timpul de aşteptare este de aproximativ trei zile”, a declarat Cristina Stuparu.
Se redeschide punctul de lucru de la Făgăraş
Începând cu data de 1 octombrie este programată şi redeschiderea punctului de lucru de la Făgăraş, a cărui activitate a fost suspendată în perioada verii.
Normalitate la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculări a Vehiculelor Brașov
Potrivit subcomisarului de poliţie Laurenţiu Şomlea, șeful Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculări a Vehiculelor Brașov, sunt procesate zilnic, aproximativ 420 de operații de înmatriculare, transcriere, radiere, autorizare provizorie – realizate cu ajutorul a cinci lucrători în ghișee, se implementează 320 de lucrări de înmatriculare/autorizare, cu doi lucrători, se eliberează aproximativ 600 de plăci cu numere de înmatriculare/autorizare, cu doi lucrători, se preschimbă/emit 110 permise de conducere, cu doi lucrători la ghișee, se înregistrează 60 de dosare de examinare pentru obținerea permisului de conducere, se examinează la proba teoretică aproximativ 90 de candidați, cu un lucrător, se examinează la proba practică aproximativ 90 de candidați, cu un număr de 7, 8 sau 9 lucrători (după necesități), se soluționează în jur de 25 de lucrări conexe activităților specifice de ghișeu.
De asemenea, se soluționează în audiență aproximativ 50 de cereri/săptămână.
În perioada 9-31 august 2018 s-a lucrat în program de 10 ore/zi, compartimentul de înmatriculări având dedicat intervalul orar 16.30 – 18.30 vehiculelor noi din M1, M2 și N1, afectate de prevederile art. 15, alin.(3) din Regulamentul UE 2017/1151 al Comisiei din 1 iunie 2017, care trebuiau înmatriculate până la data de 31.08.2018.
În prezent, la acest serviciu există 11 examinatori atestați şi se lucrează cu o încărcare de 14-15 candidați/examinator/zi.
17 zile de așteptare pentru examenul de permis
Una din consecințele programului prelungit este faptul că a scăzut numărul zilelor de așteptare pentru examenul de obținere a permisului auto.
Faţă de anul trecut când pentru o programare la proba practică o persoană aştepta aproximativ 110 de zile, în acest moment s-a ajuns la 17 zile, a declarat şeful Serviciului Permise de Conducere şi Înmatriculări a Vehiculelor Braşov, subcomisarul Laurenţiu Şomlea.
Organigrama Serviciului prevede un număr de 25 de posturi, din care ocupate sunt în acest moment 22, dar un lucrător se află în concediu de îngrijire a copilului, a mai menționat Șomlea.
Zece ghișee funcționale
În această perioadă, numărul ghişeelor funcţionale a ajuns la 10, astfel: la înmatriculări sunt patru sau cinci ghișee, după necesităţi, dintre care două dedicate programărilor online. Pentru autorizarea provizorie (numere roșii) există un ghișeu din care timp de 3 ore se preiau dosarele în urma programărilor online. La preschimbări permise conducere există două ghişee, dintre care unul dedicat programărilor online. La înregistrare dosare examen există un ghişeu cu 3 ore zilnic dedicate programării online. La eliberări documente sunt două ghişee deschise pentru deservirea populaţiei, pe principiul „primul venit, primul servit”.
O sală de examen are 12 chioşcuri de examinare, iar examinarea la proba practică se face cu un număr de 8 sau 9 examinatori, în funcție de necesitate.
În judeţul Braşov sunt peste 250.000 de autovehicule înmatriculate şi aproape 240.000 de deţinători de permise de conducere.
Mai mulți candidați promovați
În acest an a crescut şi procentul de promovabilitate a examenului pentru permis. Până acum, 7.385 de candidaţi au fost evaluaţi la proba scrisă a examenului, procentul de promovabilitate fiind de 39,26%, a mai precizat Laurențiu Șomlea.
În judeţul Braşov există 234.025 de persoane deţinătoare de permis de conducere, ceea ce preprezintă aproape 37% din populaţie.