blog-logo

Corul bărbătesc „Muntra Musikanter”, la Biserica Neagră

Corul bărbătesc „Muntra Musikanter”, la Biserica Neagră

Biserica Neagră invită publicul vineri, 14 septembrie, la un concert coral special, organizat cu ocazia aniversării celor 140 de ani de existență a corului bărbătesc „Muntra Musikanter” din Helsinki, Finlanda.

Evenimentul va începe la ora 18:00, iar costul unui bilet de intrare va fi de 12 lei. Programul de vizitare al lăcașului de cult se va desfășura între orele 10:00 – 17:30, după acest interval accesul în Biserica Neagră se va face pe baza biletului de intrare la concert, care poate fi procurat de la casieria bisericii pe tot parcursul zilei.

MM este un cor din Helsinki. Literele MM reprezintă Muntra Musikanter – „Muzicieni fericiți”, iar numele este preluat din titlul cântecului de onoare al corului.

Alte articole:   Cardurile sociale pot fi folosite şi în Lidl, din 10 august

Membrii fondatori și-au numit inițial corul „C.P.”, prescurtarea pentru concertul din Petersburg. Numele se referea la o vizită de concert planificată la St Petersburg, care nu s-a materializat niciodată. Corul a dat prima interpretare pe 11 mai 1878, iar mai târziu a luat numele Sällskapet MM (Societatea MM).

În anii de început, MM a activat atât acasă, cât și în străinătate, a cântat pentru familia țarului la Petersburg și în Finlanda, a călătorit la Moscova, Stockholm și Tallinn. În 1889, corul a fost prezent la Expoziția Mondială de la Paris. De-a lungul anilor, a făcut vizite corale în Țara Galilor, SUA, Ungaria, Lituania și toate țările nordice. Activitățile interne anuale includ turnee în Finlanda și concerte în Helsinki. Cel mai tradițional și popular este Concertul de Crăciun din faimoasa Biserică a Templului.

Alte articole:   24% dintre angajaţi spun că lucrează exclusiv „remote”. Mulți spun s-ar întoarce la birou dacă angajatorii ar acorda beneficii

MM include cu mândrie printre dirijorii săi câțiva muzicieni celebri. Primul dirijor și fondator al corului a fost Gösta „Kösse” Sohlström. Printre dirijori îi regăsim pe Oscar Mechelin, Robert Kajanus, Nils-Erik Fougstedt, Bengt Carlson și Erik Bergman.

În 2018, MM celebrează aniversarea a 140 de ani, principalele evenimente de sărbătoare fiind un concert aniversar în sala Finlandia din Helsinki în martie și un turneu aniversar în regiunea Transilvania a României în luna septembrie. Aceasta este prima vizită a MM în România.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.