blog-logo

FOTO Românii au făcut spectacol la Festivalul Culinar Ukusi Vojvodine

FOTO Românii au făcut spectacol la Festivalul Culinar Ukusi Vojvodine

Festivalul Ukusi Vojvodine, (Gustul Voivodinei), din oraşul Novi Sad, Serbia, a fost pentru cinci zile, „puntea de legătură” dintre gastronomia sărbească şi cea românească.

Bucătăria locală este bogată şi diversificată şi multe din preparatele sale se regăsesc în bucătăria noastră. Diferenţele dintre cele două au fost provocările pe care maeștrii bucătari le-au luat în calcul atunci când au dat notele personale preparatelor, care au fost apreciate atât de juriu, cât şi de publicul aflat la festival.

Probele de concurs s-au desfăşurat pe durata a două zile, astfel că bucătarii treceau de la o probă la alta cu mici pauze.

„O parte a concursului a constat în prezentarea bucătăriei naţionale şi aici am încercat, alături de colegii mei, Nina Rus şi Clyde Nemeş, cu toții membri în Asociația Culturală Euro Est Alternativ (ACEEA), să evidenţiem preparatele româneşti prin diversitatea lor, obiceiurile populare şi zona în care se regăsesc. De la starter (cu icre, fasole bătută cu slăninuţă prăjită, brânză de burduf, zacuscă de hribi, rulouri din piept de pui cu ouă de prepeliţă, diferite tipuri de brânză în cruste, cârnaţi de casă, salata cu ardei copţi), fel principal (sărmăluţe cu păstrăv afumat în foi de varză şi sărmăluţe din carne de vită şi porc în foi de viţă de vie, cu mămăligă şi sosuri de smântînă şi de hrean, şi muşchiuleţ de porc în crustă cu cartofi ţarăneşti şi murături) și până la desert (alivenci moldoveneşti cu dulceaţă de soc şi Julfa sau Scutecele Domnului), pâine de casă şi plăcintele poale în brâu, au fost preparatele care au arătat o bucătărie românească plină de culoare, arome şi gust. Vinurile româneşti de la Cotnari au însoţit preparatele şi, evident, nu a putut lipsi nici tradiţionala ţuică de prune, renumită în zona noastră. Am participat și la Categoria Paste şi Desert de restaurant. Fiind cofetar, evident că participarea mea a fost diferită, mă refer la paste, dar cred că a fost o provocare frumoasă si interesantă fiindcă am luat medalia de bronz şi medalia de argint la Desert de restaurant.”, ne spune chef Mihaela Tatian Ulman.

Alte articole:   Două cutremure s-au produs în această dimineață în zona seismică Vrancea

O altă prezentare frumoasă şi premiată au fost preparatele făcute de mine Mihaela Ulman şi de Nina Rus pentru concursul de „Pâine şi patiserie”. Fiecare a participat individual la această categorie cu patru tipuri de pâine tradiţională şi patru produse de patiserie. Au fost apreciate de juriu şi medaliate cu aur fiecare.

CLICK pe poze pentru a se mări!

Pâinea tradiţională pentru nuntă, pâinea cu sfeclă roşie, cu maia şi seminţe sau cu maia şi nucă sunt doar o parte mică din ceea ce a fost expus și au fost savurate de către public. Bineînțeles, prăjiturile specific zonelor noastre, plăcintele cu brânză moldoveneşti, prăjiturile de casă, au atras publicul ca un magnet.

Alte articole:   Alexandra Crivineanu propune iluminarea arhitecturală a Bisericii Buna Vestire

Mihaela Ulman a participat şi la categoria de „Miniaturi”, figurine, unde a obținut, de asemenea, medalia de aur.

Nina Rus şi Clyde Nemeş –  al treilea membru al echipei ACEEA, au participat la toate cele patru probe de concurs Hot Cooking, ceea ce le-a permis participarea în finala concursului Black Box. A fost o adevărată probă de măiestrie pentru ei şi s-au descurcat foarte bine la aceste categorii.

„Încep prin a spune ca am plecat in Novi Sad, la Vojvodina Cup, cu ceva emotii, deoarece era primul meu concurs. Colegele mele Nina Rus, Mihaela Ulman si Liliana Homocea au încercat si până la urmă au și reușit să mă detașeze de emotiile care până la urmă erau normale, iar drept dovadă sunt medaliile câștigate: una de aur la echipe, una de  argint la Pasta Dish, două de bronz, dintre care una la Modern Dish și una la Black Box. Una peste alta, ACEEA a plecat de la Vojvodina Cup victorioasă, iar pe această cale tin sa multumesc organizatorilor si juriului si, nu in ultimul rand, colegilor mei”, ne-a declarat chef Clyde Nemeş.

Alte articole:   Elevii ar putea renunța la mască la orele de sport, în anumite condiții. Ce spun medicii

Cupa concursului a rămas în Serbia, dar maeștrii bucătari români ne-au spus că asta nu îi împiedică să se mobilizeze, iar la următoarea participare să se lupte pentru a aduce trofeul în ţară.

A fsot un concurs greu, cu emoţii şi mult stres, cu tensiune, fiindcă s-a participat la multe probe într-un timp scurt şi alert, dar echipa României, trimisă de ACEEA – formată din Nina Rus, Clyde Nemeş şi Mihaela Ulman, alături de Liliana Homocea – îndrumătorul delegației, a adus acasă patru medalii de aur, patru medalii de argint şi trei medalii de bronz.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate