Eficiență: După ani și ani… Primăria se grăbește să „ceva” la fostul cinema Astra

Eficiență: După ani și ani… Primăria se grăbește să „ceva” la fostul cinema Astra

Marţi, 11.09, a fost semnat contractul pentru realizarea lucrărilor de proiectare şi execuţie Reabilitare imobil str. Lungă nr. 1 (fostul cinematograf Astra).

Obiectivul acestui contract este ca, prin reabilitărea clădirii, aceasta să reintre în circuitul public. Astfel este necesară proiectarea şi execuţia unor lucrări de pentru punere în siguranţă a construcţiei prin reabilitare structurală, reabilitarea/realizarea instalaţiilor interioare şi exterioare, efectuare de finisaje interioare şi exterioare şi dotări specifice.

Marţi am semnat contractul ce vizează proiectarea şi execuţia de lucrări pentru reabilitarea fostului cinematograf ASTRA. Este ultimul contract de lucrări de reabilitare a fostelor cinematografe pe care Municipalitatea şi le-a propus să le redea comunităţii braşovene. Avem Patria ca exemplu de bună practică, care pe lângă partea de difuzare filme, este şi prima sală de concerte pe care Filarmonica o are în cei 140 de ani de existenţă. Avem fostul cinematograf Modern, la reabilitarea căruia deja se lucrează, şi unde sper ca la sfârşitul anului viitor sa avem un spaţiu adecvat pentru actele artistice ale copiilor braşoveni. Şi, nu în ultimul rând, fostul cinematograf Popular, care este în etapa de proiectare, şi unde sper că vom avea un spaţiu dedicat activităţilor culturale. Deşi perioada prevăzută în contractul pentru reabilitarea cinematografului Astra este destul de lungă (3 luni proiectare, 24 de luni execuţie), sper ca la final să avem un spaţiu al comunităţii şi pentru braşoveni. Mă bucur că am depăşit toate piedicile, inclusiv cele de natură juridică, în special cu această clădire, şi că aceste clădiri vor redeveni spaţii publice. Ne-am propus ca cel puţin o parte dintre fondurile necesare reabilitării acestei clădiri să fie obţinute prin Programul Operaţional Regional, a spus primarul George Scripcaru la semnarea contractului.

Investiţia pentru reabilitarea clădirii fostului cinema Astra, care a stat mai mulţi ani în paragină, era estimată la 7,5 milioane de lei ar fi durat 27 de luni. Anunţul de lansare a licitaţiei a fost publicat în SEAP pe 5 ianuarie, iar pe 17 ianuarie procedura a fost suspendată.

Clădirea cinematografului Astra a intrat în deplina posesie a municipiului Brasov în anul 2012, cînd firma SC Trust President SRL, deţinută de preşedintele de la acea vreme al ALRUE, Dorin Lazăr Maior, a fost evacuată Timp de zece ani pînă atunci, imobilul a fost închiriat de firma privată, şi, după un lung şir de dispute în instanţă, prin care chiriaşul a încercat să oblige statul să-l vîndă, acesta a revenit municipiului Braşov, care l-a preluat de la fostul proprietar RADEF „România Film“.

Cinematograful a fost deschis la sfîrşitul anilor ‘70. Clădirea are o suprafaţă de 1.184 de metri pătraţi, pe două niveluri cu demisol, beneficiind, printre altele, de o sală de vizionare, de un depozit de film de 111 metri pătraţi, de o sală de cinema de 383 metri pătraţi, de un complex cabină de proiecţie de 47 de metri pătraţi şi mai multe spaţii administrative.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate

0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap