blog-logo

publicitate

Număr scurt pentru sesizarea cazurilor de pestă porcină

Număr scurt pentru sesizarea cazurilor de pestă porcină

La Prefectura Brașov s-a desfășurat miercuri, o ședință de lucru operativă, la care au luat parte reprezentanți ai Unităților Administrativ Teritoriale din județ, ai Centrului local de combatere a bolilor, proprietari ai fermelor de porci sau medici veterinari.

În cadrul ședinței s-a subliniat faptul că la graniţa judeţului Braşov, în judeţul Buzău, evoluează cazuri de pestă porcină africană.

În aceste condiții autoritățile locale recomandă cetăţenilor care depistează porci mistreţi morţi sau bolnavi pe teritoriul municipiului Braşov, să anunţe existenţa acestora prin apel la Dispeceratul Primăriei Municipiului Braşov, la numărul de telefon 0268.984.

Informaţiile şi recomandările transmise de Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Braşov, în legătură cu pesta porcină, se găsesc la adresa https://youtu.be/eD6EzHmsOMg.

„Vă reamintim că în cazul în care în gospodăriile dumneavoastră există cazuri de porci morți sau bolnavi, acestea trebuie anunțate de îndată medicului veterinar. Totodată, este interzis consumul sau vânzarea de carne de porc sacrificat în gospodării, precum și achiziționarea de porci, fără avizul medicului veterinar oficial. De asemenea, este interzisă creșterea porcilor în zone în care aceștia pot intra în contact cu porcii mistreți”, precizează anunțul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Brașov.

Virusul rezistă la prepararea termică și congelare

Alte articole:   Family Start: Guvernul anunță credite garantate de stat pentru organizarea de nunți, botezuri sau cumpărarea unei mașini

Potrivit autorităților competente, prepararea termică a cărnii în gospodărie nu distruge virusul pestei porcine africane, iar carnea congelată poate transmite boala chiar și peste ani de zile. De asemenea, sărarea, afumarea sau condimentarea cărnii nu distrug acest virus.

Omul nu se îmbolnăvește, dar poate transmite boala la animale. În cazul animalelor, nu există vaccin sau tratament, iar mortalitatea este de până la 100%. Autoritățile despăgubesc cetățenii pentru pierderea animalelor bolnave.

Conform DSVSA, în momentul de faţă, în judeţul Braşov sunt 60 de mii de capete de porci în fermele comerciale de creştere intensivă şi 7 mii de capete de porci în gospodăriile populaţiei.

Alte articole:   CNAIR: Traficul rutier va fi monitorizat până în luna noiembrie 2022 

Foto: arhiva/dobrogeanews.ro

Distribuie dacă îți place!
  1. Buna ziua sunt din comuna sacieni telorman mia murit porcu mie și lui vecinu

    Reply
  2. Buna ziua am vazut ca ia murit un porc la vecinul meu postolache marian din com parscoveni sat olari

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.