S-a semnat contractul pentru reabilitarea rețelelor de transport și distribuție a energiei termice din Tractorul

S-a semnat contractul pentru reabilitarea rețelelor de transport și distribuție a energiei termice din Tractorul
Vieprimarul Costel Mihai a anunțat astăzi, într-o conferință de presă, semnarea contractului privind reabilitarea retelelor de transport și distribuție a energiei termice în zona Tractorul.
Reteaua de termoficare a Brasovului a fost pusă in functiune pentru mai mult de 20 de ani. Avand in vedere ca in zona cartierului Tractorul transportul agentului termic se face in continuare pe retelele dimensionate conform schemei hidraulice la nivelul anului 1989, cu tevi de otel montate in canal termic si izolate clasic, de diametre mari, incepand cu Dn 800 mm, cu o stare de uzura foarte avansata, ceea ce conduce la aparitia a numeroase avarii, este necesar sa se redimensioneze si sa se reabiliteze intreaga retea de transport, incepand din str. 13 Decembrie până la NODUL Y.

Municipiul Brașov este beneficiarul asistenței financiare nerambursabile acordate de Elveția, în cadrul Programului de Cooperare Elvețian-Român, în vederea lucrărilor de reabilitare și eficientizare a funcționării rețelei de transport și distribuție a energiei termice în zona rezidențială Tractorul Brasov, în conformitate cu Acordul de implementare semnat în data de 25 iunie 2015 de Municipalitate, în calitate de beneficiar, și de Ministerul Finanțelor Publice, în calitate de Unitate Națională de Coordonare pentru acest Program.

Viceprimarul Costel Mihai a precizat că obiectivul acestui proiect este de a crește eficiența rețelei de transport și de distribuție a energiei termice din zona rezidențială Tractorul, contribuind astfel la reducerea costurilor de funcționare, de întreținere și reparare a acestor rețele. Prin optimizarea infrastructurii si creșterea eficientei energetice la nivel de municipiu este consolidat managementul energiei durabile, îmbunătățind calitatea vieții cetățenilor din Braşov.

În prima etapă se va lucrea, pe perioada sezonului rece, la partea de proiecetare și se va începe lucările fizice pe o ramură nouă, urmând ca de la primăvvară să se înceapă înlocuirea vechilor conducte. Municipalitatea mizează și pemărirea numărului de abonați din cartierul Tractorul, care sunt a această oră circa 2.200 și reprezintă 30% dintre abonații serviciului local de termoficare.

Alte articole:   De la EURO 2 la ZEV (ZERO EMISSION VEHICLES) în transportul public brașovean

De asemenea, reprezentanții administrației locale spun că pe viitor, se are în vedere contorizarea individuală în blocuri, pentru ca brașovenii să se poată racorda din nou la sistemul centralizat și să nu m ai fie probleme cu rău-platnicii. în plus, din acest an, cotnractele nu se mai fac la nivel de asociație, ci de consumator individual. O altă veste bună anunțat de Costel Mihai este că nu sunt probleme cu plata facturilor către furnizorii de combustibil, acestea fiind achitate la zi.

„Întrucât vechile conducte de transport termoficare din zona Tractorul vor fi reabilitate în totalitate, transportul și distribuția acestei zone va fi eficientizată. Această zonă este acum într-o continuă dezvoltare rezidențială, iar sistemul centralizat trebuie să devină, prin aceasta eficientizare a costurilor, atractiv pentru proiectele rezidențiale noi, dar și pentru consumatorii nebranșați din zona Tractorul. Aceste demersuri efectuate de UAT Brașov în scopul eficientizării SACET, sunt rezultatul preocupării administrației publice locale de a oferi cetățenilor accesul neîngrădit la beneficiile serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat (serviciul public definit prin lege ca serviciu de interes economic general)”, mai spune viceprimarul Costel Mihai.

Valoarea asistenței financiare nerambursabile acordate de Elveția în acest proiect este de 18.784.086,32 lei (4.370.730 CHF), reprezentând 85% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului. Municipalitatea Brasov asigura de la bugetul local suma de 7.439.602,35 lei (1.731.066 CHF), din care 3.314.837,50 lei (771.305 CHF) reprezintă contribuția beneficiarului de 15 % din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului, iar suma de 4.124.764,85 lei (959.761 CHF) reprezintă cheltuieli neeligibile ale proiectului. Durata de implementare a proiectului este de 50 de luni, fiind cuprinsă între iunie 2015 și septembrie 2019.

Alte articole:   Dobânzile pentru creditele în lei continuă să scadă

În urma încheierii procedurii de achiziție publică de lucrări aferente acestui proiect, Municipiul Brașov și SC ELSACO ELECTRONIC SRL, în calitate de lider de asociere, și SC SICOR SRL, în calitate de asociat, au încheiat Contractul nr. 249/72726/ 24.08.2018, având ca obiect executarea investiției „Reabilitarea rețelelor de transport și distribuție energie termică în zona rezidențială Tractorul din Brașov”. Valoarea contractului este de 14.455.400 lei, la care se adaugă TVA în valoare de 2.746.526 lei, valoarea totală fiind 17.201.926 lei (4.002.588,83 CHF, la cursul valutar stabilit prin Acordul de implementare).

„În urma licitației, s-a făcut o economie de circa 3 milioane de lei, iar banii nu sunt pierduți. Am vorbit cu finanțatorul, care a apreciat că Brașovul are o strategie locală de termoficare (la Arad s-a pierdut finanțarea din această cauză – n.r.), iar conducerea SACET ne va spune ce probleme tehnice mai sunt în zonă pentru a folosi acești bani și să le rezolvăm”, a precizat viceprimarul Costel Mihai.

Termenele de execuție a activităților care fac obiectul Contractului de lucrări sunt după cum urmează:

  •  4 luni pentru serviciile de proiectare, de la data emiterii ordinului de începere a acestui serviciu;
  •  8 luni pentru execuția lucrărilor, începând cu data de emitere a ordinului de începere a lucrărilor, dar nu mai târziu de 31 august 2019;
  •  60 de luni perioada de garanție a lucrărilor, începând cu data semnării procesului verbal de recepție la terminarea lucrărilor.
Alte articole:   Cîțu: ,,Pensiile vor crește în 2020 cu cea mai mare sumă pe care au văzut-o românii''

Prin finalizarea activității de achiziție a lucrărilor în cadrul proiectului “Reabilitarea rețelelor de transport și distribuție energie termică în zona rezidențială Tractorul din Brașov”, Municipiul Brașov realizează un progres important în vederea asigurării rezultatelor propuse.

În urma implementării proiectului, se previzionează o reducere cu 50% a energiei consumate pentru asigurarea încălzirii și a alimentării cu apă caldă în zona Tractorul, o reducere a emisiilor de CO2 cu 1.965,5 tone/an, concomitent cu reducerea cu 20,49% în primii 3 ani a costurilor de exploatare, întreținere și reparații pentru rețelele de transport primar și cele de distribuție a agentului termic, aferente PT6 și PT9 din cartierul Tractorul.

„În viziunea Municipiului Brașov, adoptarea măsurilor de modernizare și eficientizare SACET, coroborate cu modificările aduse legii 325/2006, în sprijinul SACET, vor avea ca rezultat pe termen mediu și lung creșterea încrederii consumatorilor în serviciul public centralizat de alimentare. În acest fel, consumatorii nebranșați la sistemul centralizat, precum și dezvoltatorii proiectelor din zonele rezidențiale, vor putea aprecia serviciul public centralizat de alimentare ca pe o alternativă avantajoasă din punct de vedere al sigurantei, confortului, sanatatii, dar si economic la încălzirea în sistem individual. Acest lucru se aliniază strategiei locale și naționale pe termen lung, care are ca principii de bază utilizarea eficientă a resurselor energetice, diminuarea impactului asupra mediului, protejarea investițiilor realizate de către autoritățile publice locale, precum și sănătatea populației”, a concluzionat viceprimarul Brașovului.

Distribuie dacă îți place!
Loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate