blog-logo

8 lucruri pe care trebuie sa le stii daca vrei sa fotografiezi artificii

8 lucruri pe care trebuie sa le stii daca vrei sa fotografiezi artificii

Daca esti un fotograf aflat la inceput de drum, cu siguranta unul dintre cele mai interesante lucruri pe care le poti imortaliza sunt focurile de artificii. Aceste explozii de culoare – si la propriu, si la figurat – sunt extrem de spectaculoase si, foarte important, desfasurarea lor este previzibila si ai timp sa iti pregatesti echipamentul in avans.

Iata in continuare unele dintre cele mai frecvente intrebari ale fotografilor incepatori care vor sa realizeze cadre memorabile cu artificii:

1. Am nevoie de trepied?

Trepiedul este indispensabil daca fotografiile vor fi realizate cu un timp indelungat de expunere. Acesta poate fi util si in situatia in care vrei sa obtii cadre mai largi, cu grupuri mari de oameni sau cladiri. Daca vei folosi un trepied, este indicat sa te asezi intr-un loc ferit, intrucat, in mijlocul multimii, oamenii se pot impiedica de el, avand in vedere ca atentia lor este atintita spre cer.

Alte articole:   1.12.2020 Incidența privind infectarea cu coronavirus – 5,96 la mia de locuitori, în județul Brașov

2. Cand sa realizez fotografiile?

Atunci cand fotografiezi artificii, este indicat sa realizezi cat mai multe instantanee la inceputul show-ului. Doar asa vei obtine cele mai clare cadre, deoarece, dupa cateva minute, tot cerul va fi plin de fum. Asadar, realizeaza majoritatea fotografiilor in prima parte a show-ului pirotehnic, iar spre final trage cateva cadre artistice.

3. Ce obiectiv este recomandat?

De obicei, pentru artificii sunt indicate cadrele mai stranse, prin urmare obiectivul folosit trebuie sa fie de 55 – 300 mm. Daca in apropiere se afla un lac, cladiri frumoase sau un alt peisaj interesant, poate fi folosit si un obiectiv mai larg.

Alte articole:   Diana Bosca: Din cei 30 de copii pe care-i am în clasa a II-a, la o școală din Săcele, doar șase se pot conecta la orele online

4. Care este timpul de expunere ideal?

Timpul de expunere indicat atunci cand fotografiezi artificii este de 1 – 2 secunde. Cu toate acestea, durata ideala variaza in functie de viteza cu care explodeaza materialele pirotehnice. Prin urmare, este recomandat sa experimentezi pana cand rezultatul este cel mai spectaculos. Unii fotografi prefera un timp de expunere chiar si de 5, 10, 15 secunde, pentru a surprinde dare de lumina.

5. Care este ISO ideal?

Artificiile sunt in mod natural extrem de luminoase, prin urmare pentru culori vii ar trebui sa pastrezi un ISO cat mai mic. In schimb, ca sa obtii timpul de expunere dorit, poti creste ISO la 400 sau 800.

6. Pot folosi blitz-ul?

Utilizarea blitz-ului este indicata doar daca vrei sa cuprinzi in cadru si oameni sau cladiri. O alta idee este sa folosesti blitz-ul separat de aparatul foto si sa il declansezi o singura data, atunci cand realizezi o fotografie cu un timp de expunere mai mare.

Alte articole:   Institutul Cantacuzino scoate pe piață Orostim-HV - supliment alimentar pentru imunitate

7. Se pot fotografia artificii cu smartphone-ul?

Sigur ca da! Totusi, pentru ca fotografiile sa iasa perfect, ai nevoie de un trepied. Fiind intuneric, timpul de expunere va creste si exista riscul ca imaginea sa fie miscata. De asemenea, opreste flash-ul si functia HDR. Pentru rezultate optime, este indicat sa folosesti o aplicatie care controleaza timpul de expunere.

8. Cate poze sa fac?

In cazul in care folosesti un smartphone sau un aparat foto compact, este indicat sa faci cat mai multe fotografii. Statistic, una din cinci ar trebui sa fie utilizabila.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.