blog-logo

Primul concert de operă din România susţinut într-un vulcan adormit, la Racoș

Primul concert de operă din România susţinut într-un vulcan adormit, la Racoș

Sâmbătă, 4 august, Asociaţia Carpaterra, împreună cu partenerii, organizează ,,Ziua Pietrei”, eveniment aflat la a doua ediţie şi care are ca scop promovarea comunității Racoș și a Complexului geologic Racoș.

În program se vor regăsi tradiţiile zonei reprezentate printr-un târg de produse locale, demonstraţii de dans ale celor trei etnii ale localităţii, proiecţii succesive ale filmului 3D „Istoria Geoparcului Perşani”, expoziţie în Castelul Sukosd Bethlen – Istoria Arheologică a zonei, ateliere pentru copii, demonstraţii de cioplit şi sculptat în piatră, tir cu arcul, excursii ghidate în Complexul Geologic Racoş şi un spectacol de teatru.

Momentul culminant al manifestărilor de la Racoș, organizate de  ,,Ziua Pietrei” va fi un recital de operă în vulcanul adormit.

”În mijlocul verii, artiștii Operei Brașov se mută într-un loc incendiar: Vulcanul de la Racoș. Aici va avea loc primul concert de operă din țara noastră care se desfășoară în interiorul unui vulcan” a declarat Cătălin Cantor, managerul evenimentului.

La Racoș a existat un vulcan, care a încetat să fie activ de 10 mii de ani. Acolo, s-a exploatat mult timp zgură. Acum nu se mai exploatează, deoarece e zonă protejată și e rezervație (Geoparcul Perşani). Peisajul rămas în urma exploatărilor e fantastic și deosebit de pitoresc. Iar pentru un pasionat de geologie, locul e perfect pentru a studia toate tipurile de zgură, cenuşi, piatră ponce, bombe vulcanice, bazalturi, lavă întarită etc.

Alte articole:   Hoții cardului bancar, prinși cu ajutorul imaginilor făcute publice

Programul activităţilor din cadrul evenimentului “Ziua Pietrei”:

 • 09.00-20.00, Târg de produse locale
 • 10.00–11.30, Demonstratii de dans ale celor trei etnii ale localității. Vor performa ansamblurile ”Rozmaring” (Racoș), ”Mândruțele” (Mateiaș) şi „Iubăreţii” (Racoş)
 • 10.00-13.00, Proiecții succesive ale filmului 3D ”Istoria Geoparcului Perșani”
 • 10.00-16.00, Expoziție în Castelul Sukosd Bethlen – Istoria Arheologică a zonei. Expoziție dedicată săpăturilor arheologice desfășurate la Racoș – Tipia Ormenișului între anii 1980 și 2010
 • 11.00-13.00, Ateliere pentru copii – Vulcanii pe înțelesul celor mici
 • 11.00-13.00, Demostratii de cioplit și sculptat în piatră
 • 11.00-13.00, Tir cu arcul în curtea castelului, cu maestrul Denes Alexandru din Jimbor
 • 11.00-13.00 & 14.30-16.30, Excursii ghidate în Complexul Geologic Racoș
 • 11.30-12.30 & 13.30-14.30, Povești, legende și istorii locale cu arheolog dr. Florea Costea și muzeograf Ovidiu Savu
 • 14.00–16.00, Spectacol de teatru ”Micul print” – adaptare după Antoine de Saint- Exupery- prezentată de Asociația Culturală Museion
 • 17.00–18.00, Recital de operă în vulcanul stins, având printre protagoniști nume cunoscute ale Operei din Brașov: Sonia Hazarian, Liviu Iftene, Sena Ducariu și Izabela Dicu
 • 20.00–21.30, Vizionare de filme în curtea castelului.
Alte articole:   Altă școală din Brașov în scenariul roșu

Evenimentul este realizat de către Asociația Carpaterra, prin proiectul Vulcanul Racoșului – resursă de dezvoltare culturală. Proiectul este cofinanţat de către Consiliul Județean Brașov.

Foto: arhiva/Cronica Romana

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.