blog-logo

FOTO Cetatea Feldioarei își deschide porțile pentru public

FOTO Cetatea Feldioarei își deschide porțile pentru public

Cetatea Feldioara își deschide poțile pentru vizitatori începând cu data de 1 august 2018. Într-o primă etapă, programul cu publicul va fi de miercuri până duminică, în intervalul orar 10.00 – 18.00, urmând ca acesta să fie actualizat pe parcursul desfăşurării diferitelor alte activităţi ce vor fi transmise către public.

Tariful este de 15 lei pentru adulți, 10 lei pentru pensionari și 5 lei pentru elevi și studenți. În prețul biletului este inclusă taxa foto și video.

Vă readucem în vedere investiţia asupra patrimoniului istoric al Cetăţii medievale Feldioara – Marienburg privind etapele ce au vizat restaurarea şi reabilitarea acestui însemnat obiectiv turistic de interes naţional şi nu numai.

Cetatea din Feldioara a fost construită în secolul XIII, fiind cea mai importantă fortificație ridicată de cavalerii teutoni în Transilvania – Țara Bârsei. Cetatea este monument istoric, iar până în anul 2012 a fost doar o ruină. Ea a fost restaurată în totalitate în perioada anilor 2012 – 2017.

Alte articole:   Valeriu Gheorghiță: Din 15 martie, programările pentru vaccinare se fac doar prin lista de așteptare din platformă

Proiectul de restaurare a început în anul 2012, an în care s-au întocmit studiile de fezabilitate și de proiectare a lucrărilor. Lucrările de restaurare au fost realizate de către Consiliul Judeţean Braşov, iar cuantumul cheltuielilor de restaurare au totalizat 12.379.295,67 lei – SC Euras SRL, Satu Mare.

S-au restaurat toate zidurile de incintă și toate turnurile din nord, sud, est, vest, precum și zidul Zwinger de protecție. Toate fortificațiile inițiale, de pe vremea teutonilor, au fost conservate în întregime. Prin marcarea la nivelul solului, în curtea interioară s-au pus în valoare resturile capelei și a mănăstirii cisterciene.

S-a reconstruit fântâna a cărei adâncime este de circa 70 de metri și s-a amenajat o zonă de belvedere asupra Țării Bârsei, aflată pe zidul de strajă. S-au executat subzidiri, injectări și lucrări de consolidare în paralel cu alte forme de conservare pentru zidăria veche. La injectările care au fost făcute la zidărie și la refacerea suprafețelor degradate ale tencuielilor, s-a folosit un var hidraulic special ce conține materie primă extrasă din Munții Dolomiți, importat din Italia.

Alte articole:   Aproape 40% din cazurile de COVID-19 din ultima săptămână, în Brașov, București și alte trei județe

A urmat reconstrucția prin folosirea de lemn şi cărămidă – făcute la comandă la fabrica din Sighișoara pe modelul celei din care fuseseră ridicate zidurile Cetății, piatră și învelitori din țigle ceramice. În ansamblul său, proiectul a urmărit aducerea în actualitate a formei pe care cetatea a avut-o în secolul al XVII-lea, atunci când cetatea a fost tencuită. Pentru a elimina confuziile care pot apărea între zidurile restaurate și cele inițiale, restauratorii au folosit ca material lemnul.

CETATEA FELDIOARA este un monument istoric naţional clasa A (cod LMI BV-II-a-A-11695), fiind printre cele mai importante fortificaţii medievale săseşti din Transilvania de Sud. Investigaţiile arheologice au demonstrat existenţa cetăţii medievale încă din secolul al XIII-lea (ipotetic, cetatea este atribuită cavalerilor teutoni). Arhitectura istorică păstrată până în prezent datează, în cea mai mare parte, din secolele XVI-XVII. La acea vreme, în interiorul cetăţii a fost identificată şi o biserică (cu aproximaţie, sec. XV).

Distribuie dacă îți place!
  1. pe stalpul de la ceasul rau (sensul 13 Dec spre Patria) este pus un panou publicitar chiar sub semafor. Cumpara masini de lux. Mergeti si faceti o poza.Vrem si noi sa stim cat ne costa sa ne putem face reclama la semafor…

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate