blog-logo

Afacerile din industria Brașovului au crescut. Ce domeniu de activitate a înregistrat cea mai mare creștere

Afacerile din industria Brașovului au crescut. Ce domeniu de activitate a înregistrat cea mai mare creștere

Afacerile companiilor brașovene din domeniul industrial au urcat în primele cinci luni cu 7% comparativ cu perioada similară a anului trecut, iar în luna mai 2018 comparativ cu luna anterioară, indicele producţiei industriale calculat ca serie brută, a crescut cu 13,5%.

Potrivit Direcţiei Judeţene de Statistică Braşov, în perioada 1.I – 31.V.2018 comparativ cu aceeași perioadă a anului 2017, volumul cifrei de afaceri a crescut cu 0,4%, în timp volumul cifrei de afaceri în servicii (serie brută), a crescut cu 2,9%.

Pe domenii de activitate cele mai mari creşteri în perioada 1.I – 31.V.2018, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2017, s‐au înregistrat la: fabricarea de mobilă (+130,7%), prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta, cu excepția mobilei; fabricarea articolelor din paie și din alte materiale vegetale împletite (+32,0%), tipărire și reproducerea pe suporți a inregistrărilor (+14,8%), fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie (+12,5%), tăbăcirea şi finisarea pieilor; fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor (+12,4%), fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor (+10,9%), industria metalurgică  (+10,4%), fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice (+9,7%), fabricarea produselor textile (+6,5%).

Scăderi s‐au înregistrat în următoarele domenii: fabricarea produselor farmaceutice de bază  şi a preparatelor farmaceutice (‐33,5%), repararea, întreţinerea  şi instalarea maşinilor  şi echipamentelor (‐ 20,6%), producţia şi furnizarea de energie de electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (‐7,6%), fabricarea echipamentelor electrice (‐2,8%), industria constructiilor metalice si a produselor din metal, exclusiv masini, utilaje si instalatii (‐2,6%), fabricarea băuturilor (‐2,3%), industria alimentară  (‐2,2%), fabricarea altor produse din minerale nemetalice (‐0,8%).

Alte articole:   Ionuţ Sorin Banciu, numit în funcţia de secretar de stat la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor

La nivel național, în luna mai 2018 comparativ cu luna anterioara, indicele producţiei industriale calculat ca serie brută a crescut cu 9,4%. Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, indicele producţiei industriale a crescut cu 1,2%. În perioada 1.I – 31.V.2018 comparativ cu aceeași perioadă a anului 2017 indicele producţiei industriale a crescut cu 4,0%.

Indicele valoric al cifrei de afaceri

Indicele valoric al cifrei de afaceri din industrie în luna mai 2018 comparativ cu luna precedentă a crescut cu 11,4%. Comparativ cu luna mai 2017, indicele producţiei industriale a crescut cu 10,7%. În perioada 1.I – 31.V.2018 comparativ cu aceeasi perioadă a anului 2017 indicele cifrei de afaceri din industrie a crescut cu 12,9%.

Pe marile grupe industriale creşteri s‐au înregistrat în: industria energetică (+20,6%), industria bunurilor de capital (+15,4%), industria bunurilor intermediare (+8,7%) şi industria bunurilor uz curent (+7,7%).

Scăderi semnificative ale cifrei de afaceri în perioada 1.I – 31.V.2018, comparativ cu aceeasi perioadă  a anului 2017, s‐au înregistrat în: fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice (‐49,7%), fabricarea de mobilă (‐14,6%) și fabricarea altor produse din minerale nemetalice (‐7,7%).

Cele mai importante firme care au contribuit la cifra de afaceri în industrie a judeţului Braşov, în primele cinci luni ale anului au fost: SC AUTOLIV ROMANIA SRL, SC CONTINENTAL POWERTRAIN ROMANIA SRL, SC SCHAEFFLER ROMANIA SRL, SC PREH ROMANIA SRL, SC HUTCHINSON SRL, SC QUIN ROMANIA SRL, SC KRONOSPAN ROMANIA SRL, FABRICA DE LAPTE BRAŞOV, SC SIT ROMANIA SRL, SC ELDON SRL, SC ROLEM 4 SRL, SC TOTAL ROMANIA SA, SC STABILUS ROMÂNIA SRL, SC PREMIUM AEROTEC SRL, SC MIELE TEHNICA SRL, SC BENCHMARK ELECTRONICS ROMANIA SRL, SC DTR DRAXLIUNIEER SISTEME TEHNICE ROMANIA SRL, SC ECOPAPER SA, SC PUROLITE SRL, SC PSICONTROL MECHATRONICS SRL, SC STAR EAST PET SRL, SC IAR SA, SC CARMEUSE HOLDING SRL, SC LOSAN ROMANIA SA.

Alte articole:   Întreruperi de gaz în Brașov și în Făgăraș

În România, în luna mai 2018 comparativ cu luna anterioară, indicele valoric al cifrei de afaceri totale (piaţa internă şi piaţa externă) a unităţilor industriale, a crescut cu 11,0% iar faţă de luna  corespunzătoare din anul precedent a crescut cu 11,4%.

În perioada 1.I – 31.V.2018 comparativ cu aceeași perioadă a anului 2017 indicele valoric al cifrei de afaceri totale (piaţa internă şi piaţa externă) a unităţilor industriale a crescut cu 13,5%.

Comenzile din industrie sunt în creștere

În perioada 1.I – 31.V.2018 comparativ cu perioada corespunzătoare din anul 2017 valoarea comenzilor noi din industrie a crescut cu 10,6%.

Cea mai mare creştere s‐a înregistrat la comenzile noi de pe piaţa externă (+13,6%), creştere datorată  următoarelor activităţi: fabricarea hârtiei  şi a produselor din hârtie (+49,6%), industria metalurgica (+34,1%), fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor  şi semiremorcilor (+19,1%), fabricarea substanţelor şi a produselor chimice (+12,2%), fabricarea produselor textile (+7,9%).

Alte articole:   Adrian Veștea a prezentat prioritățile pentru dezvoltarea Braşovului și avantajele competitive ale judeţului, la Maratonul de Business

Pe piaţa internă valoarea comenzilor noi din industrie a scăzut cu 9,2%. Cele mai mari scăderi sunt la următoarele diviziuni: fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice (‐ 97,5%), fabricarea mijoacelor de transport, exclusiv autovehicule rutiere (‐62,7%), fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (‐39,8%), fabricarea produselor textile (‐19,0%), fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor (‐12,7%), fabricarea substanțelor și a produselor chimice (‐1,3%).

Valoarea comenzilor noi din industrie, în perioada 1.I – 31.V.2018 comparativ cu perioada corespunzătoare din anul 2017, înregistrează creşteri în: industria bunurilor de capital (+11,2%), industria bunurilor intermediare (+9,0%)  şi industria bunurilor de folosinţă  îndelungată  (+1,6%). În industria bunurilor de uz curent, valoarea comenzilor noi au scăzut cu 8,2%.

Pe piaţa externă comenzile noi din industria prelucrătoare au crescut cu 13,6% ca urmare a creșterilor înregistrate în: industria bunurilor de capital (+14,2%), industria bunurilor intermediare (+10,8%) și industria bunurilor de uz curent (+4,3%). Valoarea comenzilor noi a scăzut în industria bunurilor de folosinţă îndelungată cu 9,3%

Valoarea comenzilor noi din industrie, în luna mai 2018, comparativ cu mai 2017, a crescut cu 9,5%, iar comparativ cu luna precedentă, a crescut cu 8,6%.

Foto: arhiva/economiczoom

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate