blog-logo

Cum pot obţine indemnizaţia de şomaj absolvenţii promoției 2018

Cum pot obţine indemnizaţia de şomaj absolvenţii promoției 2018

Absolvenții de liceu și facultate care nu-și găsesc un loc de muncă după ce termină studiile au la dispoziție un termen de 60 de zile calendaristice de la absolvire pentru a cere indemnizația de șomaj.

Ei pot primi indemnizația pentru o perioadă de șase luni de zile, timp în care pot beneficia de anumite servicii de consiliere și formare profesională.

Astfel, Agenţia Județeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Brașov reaminteşte absolvenţilor promoţiei 2018 că, în termen de 60 de zile de la absolvire, sunt aşteptaţi să se înregistreze în evidenţele instituţiei pentru a beneficia de toate serviciile puse la dispoziţie de instituție în scopul integrării acestora pe piaţa forţei de muncă.

Precizăm că înregistrarea ca persoană în căutarea unui loc de muncă este o etapă prealabilă și obligatorie în vederea obținerii facilităților acordate potrivit Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă.

Alte articole:   Prețuri mai mari în iulie comparativ cu luna iunie

Absolvenţii instituțiilor de învățământ care se înregistrează în evidenţele agenţiilor pentru ocuparea forței de muncă ca persoană în căutarea unui loc de muncă beneficiază de servicii de informare şi consiliere profesională, medierea muncii, servicii gratuite de formare profesională, precum și de facilități financiare.

Prin absolvent al unei instituţii de învăţământ se înţelege persoana care a obţinut o diplomă sau un certificat de studii, în condiţiile legii, în una dintre instituţiile de învăţământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condiţiile legii.

În cazul absolvenţilor de liceu, indiferent dacă a fost sau nu promovat examenul de Bacalaureat, termenul de 60 de zile începe pe 26 mai 2018, potrivit prevederilor Ordinului nr. 3.382/24 februarie 2017 al Ministrului Educaţiei Naționale conform căruia „cursurile claselor terminale din învăţământul liceal se încheie în data de 25 mai 2018”.

Alte articole:   Salariul mediu net a crescut cu 49 de lei în iunie

Elevii care nu au situaţia școlară încheiată la toate materiile, se pot înregistra în evidențele agenției în termen de 60 de zile de la data promovării examenului de corigență, data înscrisă în adeverinţa eliberată de instituţia de învăţământ.

Absolvenții care nu se prezintă în termenul legal pentru a fi luați în evidențe au dreptul să se înregistreze ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, vor beneficia de serviciile agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă, dar nu vor avea dreptul la indemnizaţie de şomaj.

Prima de inserţie, în valoare de 1.500 de lei, se acordă absolvenţilor înregistraţi în evidenţele ANOFM care, în termen de 60 de zile de la absolvire, s-au angajat cu normă întreagă pe o perioadă de cel puţin 12 luni.

Alte articole:   Persoanele care călătoresc în Europa pot folosi cardul european de sănătate și pentru minori

De asemenea, absolvenţii care se încadrează în muncă mai pot beneficia, potrivit prevederilor legale, de prime de mobilitate (instalare sau încadrare) sau de prima de relocare.

Indemnizaţia de şomaj pentru absolvenţi reprezintă o sumă fixă lunară, acordată pe o perioadă de 6 luni, în cuantum de 250 lei. Nu pot beneficia de indemnizaţia de şomaj absolvenţii care la momentul solicitării acestui drept au fost admişi sau urmează cursurile unei forme de învăţământ, organizate şi/ sau acreditate, după caz, în condiţiile legii.

Persoanele interesate pot obține informații suplimentare la sediul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă din Brașov, Str. Lungă, Nr.1A, cam.14 sau la tel. 0268/416.879, int. 102, 113.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.