Zeci de mii de pensii vor fi recalculate. Ce categorii sunt vizate

Zeci de mii de pensii vor fi recalculate. Ce categorii sunt vizate

De la 1 octombrie aproape 100.000 de pensii, în special a celor care au lucrat în industriile grele, vor fi recalculate.

Beneficiarii vor fi persoanele care s-au pensionat în perioada 1990 – ianuarie 2011 și care se încadrează în grupele I și II de muncă.

Din grupele I și II fac parte foştii angajaţi din minerit, siderurgie, construcţii, căi ferate şi alte domenii din industriile grele sau care au lucrat în condiții grele de muncă.

“Proiectul de lege ce a fost votat în Camera Deputaţilor îndreaptă inechităţile şi dezechilibrele create de-a lungul timpului prin diverse articole legislative care s-au suprapus şi se pare că nu au fost cele mai eficiente. (…) El se adresează unui număr de aproximativ 100.000 de pensionari, la nivel naţional. În judeţul Hunedoara vor fi recalculate în jur de 12.000 de dosare care includ mineri, siderurgişti, constructori, grupele I şi II de la CFR, toate categoriile care, la vremea respectivă, au fost încadrate în grupa I – grupă specială şi grupa a II-a – grupă deosebită”, a explicat, pentru Agerpres,  deputatul Ilie Toma, fost director al Casei Judeţene de Pensii Hunedoara.

El a arătat că prin noile reglementări stagiul minim de cotizare a fost stabilit la 20 de ani de muncă pentru mineri şi 25 de ani pentru siderurgişti. Efortul bugetar necesar pentru acoperirea sumelor rezultate ca urmare a recalculării pensiilor a fost estimat de către parlamentarul PSD la circa 70 milioane de lei pe an.

Alte articole:   Pieton accidentat pe stada Zizinului

La rândul său, senatorul Cristian Resmeriţă (PSD) a arătat că minerii ale căror punctaje medii vor fi recalculate ar putea beneficia de un spor de peste 1.000 de lei la actuala pensie.

Distribuie dacă îți place!
Loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate