A murit un erou: Călin Farcaș a pierdut lupta cu sistemul de sănătate din România

A murit un erou: Călin Farcaș a pierdut lupta cu sistemul de sănătate din România

Călin Farcaș, tânărul din Teliu care s-a luptat din răsputeri să supraviețuiască, având nevoie de un transplant de plămâni, a pierdut lupta cu un sistem de sănătate care funcționează prea puțin pentru oameni și care este în comă din cauza unor potentați ai zilei. Într-un stat normal, cei care puteau lua decizii pentru normalizarea situației ar trebui să îl aibă pe conștiință. Din păcate, la noi nu e cazul…. Dumnezeu să-l odihnească!

Călin  avea 29 de ani și suferea de hipertensiune pulmonară. Suferința lui a devenit publică după ce şi-a mobilizat familia şi prietenii şi au protestat în faţa Spitalului Judeţean Brașov.

Tânărul, care aştepta transplantul salvator de doi ani, cere accelerarea programului de transplant din România, mai ales în situaţia în care parteneriatul cu clinica vieneză AKH a fost sistat.

Călin Farcaș fusese diagnosticat în urmă cu trei ani cu hipertensiune pulmonară, o boală foarte rară care îi afecta vasele de sânge din interiorul plămânilor. Era dependent de un aparat de oxigen 24 de ore din 24 şi avea nevoie de transplant pulmonar, însă, având în vedere că România nu mai are un acord cu Eurotransplant, cele mai multe clinici din străinătate l-au refuzat.

Ţintuit într-un scaun cu rotile, tânărul spunea la protest: „Împreună trebuie să tragem un semnal de alarmă faţă de sistemul nostru de sănătate, care, în timp, a ajuns la acest stadiu, să nu îţi mai poată acorda ajutorul de care ai nevoie. În această situaţie sunt eu acum, dar mâine poate fi oricine, acesta este crudul adevăr, deşi nu mi-aş dori ca cineva să treacă prin ce trec eu acum. Cerem două lucruri simple, garantate de Constituţia României: dreptul la viaţă şi dreptul la sănătate.(…)Eu unul am de gând să lupt până în ultima clipă“, spunea Călin.

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în cazul lui Călin Farcaș. Potrivit unui comunicat al instituţiei, în cazul acesta este analizată încălcarea prevederilor din Constituţie privind dreptul la viaţă şi la ocrotirea sănătăţii.

35 de persoane sunt într-o situație similară

În România, situaţia tansplantului pulmonar nu este deocamdată în măsură să dea speranţe acestor bolnavi.

Cei 35 de pacienți aflați în aceeași situație sunt nevoiţi să se lupte cu un sistem care nu le poate oferi în timp util serviciile medicale de care au nevoie şi la care au dreptul. În ultimul an doar un bolnav a fost operat, în Austria.

În aceste condiţii, Avocatul Poporului a intervenit joi şi a precizat că „în conformitate cu Regulamentul Consiliului European (CEE) nr. 1408/71 privind aplicarea regimurilor de securitate socială în raport cu lucrătorii salariaţi, cu lucrătorii independenţi şi cu familiile acestora care se deplasează în cadrul Comunităţii, precum şi a Regulamentului Consiliului European (CEE) nr. 574/72 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CEE) nr. 1408/72, pacienţii pot beneficia de tratament în străinătate dacă îndeplinesc cumulativ două condiţii”.

Prima este ca „tratamentul respectiv trebuie să facă parte obligatoriu din lista serviciilor medicale prevăzute în pachetul de servicii de bază de care beneficiază asiguraţii din sistemul de asigurări sociale de sănătate din România”.

A doua condiție este ca „tratamentul respectiv să nu poată fi efectuat în România în intervalul de timp necesar în mod normal, avînd în vedere starea de sănătate a pacientului şi evolutia prognozată a bolii“.

 

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate

0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap