blog-logo

Dosarul „Mită pentru locurile PNL eligibile la alegerile locale”, trimis din nou la instanță

Dosarul „Mită pentru locurile PNL eligibile la alegerile locale”, trimis din nou la instanță

Procurorii DNA au refăcut dosarul în care mai mulți foști și actuali consilieri județeni și primari sunt cercetați pentru dare de mită în vederea ocupării unui loc eligibil pe listele PNL pentru alegerile locale de acum șase ani.

În prima fază, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 1 martie 2017, respectiv de 28 februarie 2017, a următorilor inculpați:

GRAPĂ SEBASTIAN, la data faptelor consilier județean și ulterior senator în Parlamentul României pentru săvârșirea infracțiunilor de dare de mită în formă continuată, complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată și complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (2 infracțiuni);

MATEI GAVRIL, la data faptelor consilier județean și om de afaceri, pentru săvârșirea infracțiunilor de dare de mită, în formă continuată și complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată;
CORNEA CLAUDIU, la data faptelor consilier județean pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită, în formă continuată.
La acea vreme, procurorii au propus Tribunalului Brașov arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui CĂNCESCU ARISTOTEL ADRIAN, la data faptelor președinte al Consiliului Județean Brașov și președinte al filialei județene a unui partid politic, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită în formă continuată (7 infracțiuni), abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (2 infracțiuni) șiabuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În contextul campaniei electorale din anul 2012, inculpatul Căncescu Aristotel Adrian, în calitate de președinte al filialei județene a unui partid politic, a pretins de la mai multe persoane sume de bani cuprinse între 220.000 lei și 15.000 lei pentru a-i pune pe aceștia pe lista de candidați pentru un post de consilier județean în cadrul Consiliului Județean Brașov.
Astfel, inculpatul Căncescu Aristotel Adrian ar fi primit de la următorii inculpați următoarele sume de bani:
– de la inculpatul Grapă Sebastian a primit suma de 170.000 lei;
– de la inculpatul Cornea Claudiu a primit suma de 100.000 lei;
– de la inculpatul Șoneriu Valentin Olimpiu a primit suma de 60.000 lei;
– de la inculpatul Matei Gavril a primit suma de 50.000 lei;
– de la inculpatul Șandru Răzvan Ovidiu a primit suma de 50.000 lei;
– de la inculpatul Ungureanu Vasile a primit suma de 40.000 lei;
– de la inculpatul Crăciun Dragoș Romulus a primit suma de 15.000 lei.
Suma totală de bani primită de inculpatul Căncescu Aristotel Adrian de la cei șapte inculpați a fost de 485.000 lei, cuantumul acestora fiind pretins în funcție de locul pe care s-au aflat cei șapte inculpați pe lista de candidați pentru campania electorală din anul 2012 a partidului respectiv.
Toate sumele de bani au fost predate personal sau printr-un intermediar la casieria partidului de către cei șapte inculpați, fără ca aceștia să primească documente justificative. Suma de bani menționată anterior a fost folosită în campania electorală din anul 2012.
Ulterior, toți cei șapte inculpați au fost aleși consilieri județeni în cadrul Consiliului Județean Brașov. De asemenea, în dosar maia sunt inculpați și unii primari din Țara Făgărașului.

Alte articole:   RAR: Mașină reparată cu colțare pentru gips carton. Fiți atenți unde și cum vă reparați mașina! (Foto)

Curtea de Apel Brașov a constatat nereguli în dosar

Judecătorii au decis, în data de 31 martie, restituirea cauzei și eliminarea mai multor probe obținute ilegal, în dosarul fostului președinte al Consiliului Județean Brasov, Aristotel Căncescu, trimis în judecată pentru presupuse infracțiuni de luare de mită și abuz în serviciu.

Instanța a declarat nule și a exclus din actul de acuzare 25 de mărturii. Prin aceeași metodă ca și la DNA Ploiești, 20 dintre probe erau copii xerox anexate de la alte dosare penale.

Fostul președinte al Consiliului Judetean Brasov a fost trimis în judecată, în luna iunie 2017, pentru presupuse infracțiuni de luare de mită și abuz în serviciu. Este vorba despre presupusa primire a unor sume de bani care ar fi fost primite ca mită pentru poziționarea unor candidați pe poziții eligibile.

Alte articole:   Filarmonica Brașov deschide stagiunea estivală, în Piața Sfântul Ioan 

„Solutia pe scurt: În baza art. 346 alin. 3 lit. a din Codul de procedură penală raportat la decizia Curţii Constituţionale nr. 22/18.01.2018 restituie cauza la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Braşov pentru a fi eliminate din cuprinsul rechizitoriului nr. 187/P/2016 emis la data de 19.06.2017 pasajele citate din mijloacele de probă excluse prin încheierea nr. 5/CP din data de 22.01.2018 a Curţii de Apel Braşov şi referirile la aceste mijloace de probă. În temeiul deciziei Curţii Constituţionale nr. 22/18.01.2018 dispune eliminarea din dosarul de urmărire penală a mijloacelor de probă administrate cu încălcarea legii în cursul urmăririi penale a căror excludere a fost dispusă prin încheierea nr. 5/CP din data de 22.01.2018 a Curţii de Apel Braşov. În baza art. 346 alin. 41 din Codul de procedură penală, prezenta încheiere se comunică de îndată procurorului, părţilor şi persoanelor vătămate. În baza art. 29 alin. 4 din Legea nr. 47/1992 republicată sesizează Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 346 alin. 3 şi 4 din Codul de procedură penală, excepţie invocată de inculpatul Căncescu Aristotel Adrian. În baza art. 275 alin. 3 din Codul de procedură penală cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Definitivă. Pronunţată în camera de consiliu, azi, 30.03.2018”.

Pe 22 ianuarie, Curtea de Apel Brașov a constatat neregularitatea rechizitoriului DNA privind descrierea faptelor reținute în sarcina lui Căncescu. Instanța a dispus excluderea și anularea mai multor probe care au fost administrate prin încălcarea legii. În soluția dată în ianuarie magistrații au constatat nulitatea relativă si au decis excluderea declarațiile de martori a cinci persoane, „probe administrate cu încalcarea legii în cursul urmăririi penale”.

Alte articole:   Un gălățean și-a făcut praf bicicletele la parcarea subterană de la AFI (Video)

De asemenea, în baza aceluiași articol de lege – art. 345 alin. 3 din Codul de procedura penala- instanța a decis excluderea copiilor a 20 de declarații din alte dosare de urmarire penală atasate la dosarul prin care a fost trimis în judecată Căncescu, alături de alte patru persoane.

„Solutia pe scurt: În baza art. 4251 alin. 7 pct. 2 lit. a din Codul de procedură penală raportat la art. 347 din Codul de procedură penală, admite contestaţiile formulate de inculpaţii Căncescu Aristotel Adrian, Cornea Gheorghe Claudiu, Cornea Florin Gabriel, Grapă Sebastian şi Matei Gavril împotriva încheierii din data de 26.10.2017 pronunţată de judecătorul de cameră preliminară de la Tribunalul Braşov în dosarul nr. 3532/62/2017/a1, pe care o desfiinţează în parte şi rejudecând: În baza art. 345 alin. 3 din Codul de procedură penală, constată neregularitatea rechizitoriului nr. 187/P/2016 emis la data de 19.06.2017 de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Braşov privind descrierea faptelor reţinute în sarcina inculpaţilor, în ceea ce priveşte omisiunea precizării în rechizitoriu a numărului actelor materiale şi a descrierii corespunzătoare a fiecărui act material”, se arată în soluția data pe 22 ianuarie.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.