blog-logo

Cursuri pentru obținerea cetățeniei române, la Brașov

Cursuri pentru obținerea cetățeniei române, la Brașov

Pentru prima dată de la înființare, Centrul Regional de Integrare a Străinilor Brașov organizează, cursuri pentru obținerea cetățeniei române.

Centrul oferă aceste cursuri gratuit celor care îndeplinesc criteriile de obţinere a cetăţeniei.

În funcţie de scopul şederii, străinii din România pot cere cetăţenia română după 5 ani de locuire în România (membrii de familie), după 8 ani (străinii cu scop de muncă şi alte scopuri), după 4 ani (persoanele cu o formă de protecţie – refugiaţi).

La cursurile de cetățenie, străinii află informații despre istoria și geografia României, precum și despre constituție și cultura românească.

În prezent, la cursurile organizate de Centrul Regional de Integrare a Străinilor, sunt înscriși 20 de străini care provin din țări precum: Columbia, Rusia, Republica Dominicană, Ucraina, SUA, Peru, India, dar și din țări europene precum Spania, care vor deveni cetățeni români, după absolvirea cursurilor, în perioada 2019 – 2020.

Alte articole:   Ajutoarele promise de USR pentru HORECA Brașov, petardă electorală?

Străinii care urmează aceste cursuri se află în România și în Brașov de peste 5 ani, vorbesc limba română perfect și sunt integrați în comunitatea locală, având familii și locuri de muncă.

Cursuri de limba română 

Pe lângă cursurile de cetățenie, Centrul oferă diverse servicii de informare şi integrare. Cel mai cunoscut este cursul de limba română care se va organiza şi în acest an începând cu 15 septembrie 2018 şi va avea o durată de un an.

La cursurile de limbă română sunt înscrişi, în prezent, cursanţi din SUA, Ucraina, Venezuela, Egipt, Rusia, Filipine, Tunisia, Cuba, Peru, dar şi câţiva cetăţeni europeni din Germania şi Franţa.

Alte articole:   CFR caută proiectanți pentru reabilitarea stației din Predeal

Pentru o mai bună integrare a străinilor în România, centrul organizează periodic excursii, mese tradiţionale româneşti, vizite la muzee, seri de film, activităţi de formare şi terapeutice, activităţi de învăţare a obiceiurilor tradiţionale româneşti, precum încondeierea de ouă, olăritul sau pictura pe sticlă.

La rândul lor, acești străini, au ocazia să prezinte obiceiuri şi tradiţii din ţara de origine, de Ziua Multiculturalităţii.

 „Cel mai important eveniment pentru apropierea străinilor de comunitatea locală este Ziua Multiculturalității, festival care anul acesta va fi organizat în data de 6 octombrie 2018 în Piața Sfatului din Brașov şi care va cuprinde expoziţii culturale, spectacol pe scenă, seminarii educative, expoziții foto, toate realizate de străinii care locuiesc în Brașov”, a explicat coordonatorul Centrului, Astrid Hamberger.

Centrul Regional de Integrare a Străinilor Brașov are jurisdicție si peste judeţul Covasna şi este parte dintr-o rețea națională de centre regionale de integrare cu sedii în Bucureşti, Galaţi, Oradea, Iaşi, Timişoara, Cluj, Craiova, Constanţa, Giurgiu etc. Centrul implementează în prezent, în parteneriat cu Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM Romania), proiectul Interact Plus – Servicii integrate pentru migranţi, dialog social şi intercultural (FAMI 17.02.01) finanţat de Programul Naţional – Fondul pentru Azil, Migraţie şi Integrare prin  Ministerul de Interne – Inespectoratul General pentru Imigrări.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.