„Traviata” închide stagiunea 2017 – 2018 la Opera Brașov

„Traviata” închide stagiunea 2017 – 2018 la Opera Brașov

Opera Braşov încheie stagiunea 2017 – 2018, conform tradiției, cu capodopera verdiană „Traviata” de G. Verdi, într-o distribuţie excepţională.

Cortina de ridică sâmbătă, 16 iunie 2018, la ora 18.30, în Sala Operei, pe un libret în limba italiană scris de Francesco Maria Piave.

În anul 1848, Alexandre Dumas – fiul a publicat „Dama cu camelii”, volum puternic autobiografic, însă romanțat, care a servit apoi ca sursă de inspirație pentru „Traviata”, cu singura diferență că în operă, personajul feminin apare sub numele de Violetta Valery. Premiera a avut loc la Teatro La Fenice din Veneția, în data de 6 martie 1853.

Violetta Valery a existat, în realitate numele său a fost Rose Alphonsine Plessis (1824 – 1846), ea luându-și apoi numele de Marie, iar Alexandre Dumas a cunoscut-o la Paris. Deși o curtezană („traviata”, în limba italiană), Violetta Valery face dovada unei nobleți ieșită din comun, atunci când decide să se sacrifice pentru binele și fericirea altcuiva. Ea reușește să cucerească oamenii atât prin gestul său, dar și înainte de aceasta, prin farmecul și inteligența sa. Povestea ei a impresionat generații de spectatori, de aceea „Traviata” a devenit una dintre cele mai iubite și cântate opere din lume.

Compozitorul Giuseppe Verdi şi libretistul Francesco Maria Piave au creat un personaj pe cât de fragil, pe atât de puternic, într-un context muzical pur romantic. Muzica verdiană transmite în egală măsură pasiune, frumuseţe, dramatism, eleganţă și o umanitate profundă. Paginile muzicale conțin adevărate portrete psihologice ale personajelor și sentimentele lor. În spatele expunerii luxului și plăcerilor frivole, se ascunde cruzimea puternică a unei societăți în care totul poate fi cumpărat și vândut. În acest context, Violetta apare ca o eroină clasică, al cărei sacrificiu transcende dragostea și moartea, în fapt, cele două teme în jurul cărora se desfășoară opera.

Alte articole:   Primăria Hoghiz a scos la licitație delegarea serviciului de salubritate

În distribuție: Aurelia Florian – Violetta Valery, Mihai Irimia – Alfredo Germont, Adrian Mărcan – Giorgio Germont, Gabriela Hazarian – Flora Bervoix, Sonia Hazarian – Annina, Claudiu Bugnar – Gastone, Nicolae Zaharia – Baronul Douphol, Paul Tomescu – Marchizul d’Obigny, Ștefan Schuller – Dr. Grenvil, Dan Ionescu – Majordomul, Adrian Stănilă – Grădinarul. Soliști balet: Iulia Coșeriu, Dorin Mirea. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Victor Dumănescu (Cluj-Napoca), iar regia artistică este semnată de Dimitrie Tabacaru. Scenografia și costumele: Rodica Garștea. Coregrafia: Nermina Damian. Dirijor cor: Leonard Boga. Își dau concursul Orchestra, Corul și Baletul Operei Brașov.

Prețul biletelor este de 20 și 30 de lei.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate

0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap