Cum pot obține indemnizația de șomaj absolvenții promoţiei 2018

Cum pot obține indemnizația de șomaj absolvenții promoţiei 2018

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Braşov aduce la cunoştinţa absolvenţilor promoţiei 2018 faptul că, se pot înregistra în evidenţa Agenţiei ca persoane în căutarea unui loc de muncă, în termen de 60 de zile de la absolvire pentru a putea beneficia de prevederile Legii nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare.

Absolvenții promoției 2018 pot beneficia gratuit de informare şi consiliere profesională, mediere pentru identificarea unui loc de muncă, formare profesională gratuită, precum şi de facilităţi financiare sau indemnizaţie de şomaj.

Cele 60 de zile se calculează începând cu data absolvirii studiilor, nu de la data susţinerii examenului de bacalaureat,  respectiv din data de 26 mai, iar pentru absolvenții care mai au corigenţe, şi nu au situaţia şcolară încheiată la toate materiile, aceştia se vor prezenta în termen de 60 de zile de la susţinerea şi promovarea examenului de corigenţă.

Depăşirea acestui termen de 60 de zile atrage după sine anularea dreptului de a beneficia de indemnizaţie de şomaj, însă, absolvenții au dreptul să se înregistreze ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă.

Indemnizația de șomaj se acordă absolvenţilor, la cerere, pe o perioada de 6 luni, calculată de la data expirării celor 60 de zile de la absolvire şi constă într-o sumă fixă, lunară, al cărei cuantum este de 250 lei. Indemnizația poate fi solicitată în cel mult 12 luni de la data absolvirii și se acordă o singură dată, pentru fiecare formă de învățământ absolvită.

Alte articole:   151 de noi cazuri de coronavirus, în scădere față de ieri, depistate în România. La Brașov sunt 743 de cazuri

De asemenea, absolvenţii instituţiilor de învăţământ şi absolvenţii şcolilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, care în termen de 60 de zile de la absolvire se înregistrează la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă şi se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază de o primă de inserţie în cuantum de 1.500 de lei.

Înregistrarea absolvenţilor ca persoane în căutarea unui loc de muncă se realizează la sediul AJOFM Braşov din str. Lungă nr.1A, camera 14, şi la toate punctele de lucru din localităţile Făgăraş, Codlea, Rupea, Râşnov, Zărneşti şi Săcele, în a căror rază teritoriala îşi au domiciliu, pe baza următoarelor documente:

  • BI/CI – copie şi original;
  • Act de studii sau adeverinţă – copie şi original (în cazul absolvenţilor de liceu – certificat de absolvire);
  • Adeverinţă medicală – cu menţiunea “Apt pentru muncă”, „Clinic sănătos” sau „Apt pentru munca cu eventuale restricţii medicale”;
  • Dosar plic.

Programul de depunere a dosarelor este de luni până joi între orele  8.00–16.00, vineri 8.00-14.00 la sediul AJOFM din Braşov iar la punctele de lucru din teritoriu conform programului stabilit.

Distribuie dacă îți place!
Loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

De top în Brașov