blog-logo

Primarul comunei Sâmbăta de Sus, trimis în judecată de procurorii DNA

Primarul comunei Sâmbăta de Sus, trimis în judecată de procurorii DNA

Procurorii anticorupție l-au trimis în judecată pe Vasile Andreaș, primar PSD al comunei braşovene Sâmbăta de Sus, pentru abuz în serviciu şi conflict de interese.

Procurorii susțin că, pe o perioadă de cinci ani, Vasile Andreaş şi-ar fi exercitat defectuos atribuţiile de serviciu, în scopul de a obţine foloase necuvenite pentru membrii familiei sale. Mai exact, edilul nu ar fi luat măsuri pentru încasarea debitelor restante din impozitul pe clădiri datorat de cele două societăţi inculpate pentru imobilele deţinute în Sâmbăta de Sus.

Alături de el au fost trimiși în fața instanței și ceilalți membri ai familiei.

Potrivit unei sinteze a cauzelor finalizate de DNA în luna mai, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Braşov au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Vasile Andreaş, primar al comunei Sâmbăta de Sus, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial în formă continuată şi conflict de interese (două fapte).

În acelaşi dosar au fost deferiţi Justiţiei, Adriana Simona Folea, contabil în cadrul Primăriei Comunei Sâmbăta de Sus, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, şi uz de fals în formă continuată (două fapte), Elena Andreaş, administrator al SC Florirex SRL, Andreea Antinie, Ciprian Nicolae Antinie, administratori ai SC Antada Com SRL, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată, uz de fals în formă continuată, dar şi a societăţilor Florirex SRL şi Antada Com SRL, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată şi uz de fals în formă continuată.

Alte articole:   Se întrerupe curentul electric pe mai multe străzi din Săcele

 În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2008 – 2013, Vasile Andreaş, cu încălcarea prevederilor legale, şi-ar fi exercitat defectuos atribuţiile de serviciu, în scopul de a obţine foloase necuvenite pentru membrii familiei sale, Elena Andreaş, Andreea Antinie, Ciprian Antinie, administratori şi asociaţi în cadrul SC Florirex SRL şi SC Antada COM SRL.

Concret, precizează DNA, edilul nu ar fi luat măsuri pentru încasarea debitelor restante din impozitul pe clădiri datorat de cele două societăţi inculpate pentru imobilele deţinute în Sâmbăta de Sus, chestiune descoperită de Curtea de Conturi, despre care newsbv.ro a scris AICI.

Mai mult, arată sursa citată, Vasile Andreaş ar fi dat dispoziţii funcţionarilor din aparatul de specialitate al primăriei care aveau ca sarcină de serviciu urmărirea şi încasarea veniturilor la bugetul local să acţioneze în sens contrar şi să calculeze impozitul pe clădiri datorat de cele două societăţi începând cu anul 2011, potrivit unor înscrisuri false.

„În demersurile sale infracţionale, un aport deosebit l-ar fi avut Adriana Simona Folea, în calitate de persoană însărcinată cu urmărirea şi calcularea impozitelor şi taxelor locale care, prin calcularea frauduloasă, în baza unor înscrisuri false, a impozitelor datorate, ar fi urmărit şi ar fi obţinut pentru societăţile comerciale sus-menţionate şi persoanele care le administrează foloase necuvenite în sumă de 1.378.105 lei. Documentele false în baza cărora au fost calculate obligaţiile fiscale ale SC Florirex SRL şi SC Antada COM SRL i-au fost puse la dispoziţie inculpatei de către Andreaş Elena, Antinie Andreea şi Antinie Ciprian Nicolae”, se menţionează în comunicat.

Anchetatorii mai arată că, în cursul anului 2011, Vasile Andreaş folosindu-se de funcţia deţinută, cu încălcarea interdicţiilor legale, ar fi încheiat, cu o altă societate comercială, administrată de fiica sa, Andreea Antinie, două contracte de achiziţii obiecte de mobilier în valoare totală de 48.000 lei, obţinându-se în acest fel foloase materiale pentru aceasta din urmă constând în valoarea bunurilor decontate, în parte nelivrate.

Alte articole:   Şcolile ar putea rămâne închise şi după vacanţa de două săptămâni

Primăria Sâmbăta de Sus s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 1.378.105 lei. În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Braşov cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.