blog-logo

Primăria a luat primele măsuri după inundaţia cu „apă galbenă” din Șchei

Primăria a luat primele măsuri după inundaţia cu „apă galbenă” din Șchei

După inundaţiile de zilele trecute, când străzile din cartierul Șchei au fost acoperite cu „apă galbenă” și pietriș, care au ajuns şi în Centrul Istoric, iar locuitorii din zonă au depus o petiţie la Primărie prin care au cerut rezolvarea urgentă a situației din zonă și protejarea cartierului istoric, Primăria Brașov a luat primele măsuri.

După petiţia înregistrată, primarul Braşovului, George Scripcaru, a convocat, joi, o şedinţă la care au participat reprezentanţii Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă (SVSU), cei ai Direcţiei Tehnice din cadrul Primăriei, cei ai Companiei Apa.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Braşov, Sorin Toarcea, au fost discutate problemele cauzate de inundaţii în Şchei, în special în zonele în pantă de pe străzile Cetinii, Traian Moşoiu sau Piatra Mare.

„Acolo, după cum s-a constatat, în urma ploilor abundente, pe străzi au fost aduse foarte multe aluviuni, pietriş, pământ. Cei de la SVSU au prezentat raportul de constatare a acestei situaţii. Cel puţin în zona Cetinii  – Traian Moşoiu au fost identificate, ca posibilă sursă, aluviunile venite de pe Calea Vacii, cauza fiind lucrările realizate în această zonă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov, Sorin Toarcea,

În această zonă a oraşului au mai fost probleme din cauza inundaţiilor, dar Sorin Toarcea a precizat că ceea ce s-a întâmplat la începutul săptămânii a fost o premieră pentru Şchei.

„Au fost străzi pe care stratul de aluviuni era gros de câțiva centimetri. Luni s-au făcut procese-verbale de constatare a situaţiei şi s-au luat măsuri de curăţare, de îndepărtare a acelor aluviuni. Petiția depusă va fi analizată punctual şi se vor identifica soluţiile legale ce pot fi aplicate”, a mai spus Toarcea.

Costurile pentru eliberarea străzilor, suportate de dezvoltatorii imobiliari

Alte articole:   DSP Brașov: Precizări cu privire la izolare și carantinare

De asemenea, Toarcea a precizat că în timpul şedinţei, primarul Braşovului, George Scripcaru, a solicitat să se realizeze o evaluare a tuturor costurilor  de salubrizare şi, ulterior, acestea să fie suportate de cei care au provocat această situaţie.

Autorizaţiile de construire, suspendate

În cadrul ședinței de joi, viceprimarul Barabas a propus realizarea unui studiu şi a unei expertize tehnice pentru tot versantul, după care să analizeze posibilitatea efectuării unor lucrări.

Totodată, Toarcea a anunţat că „până la finalizarea studiului este discutabilă posibilitatea eliberării autorizaţiilor de construire”.

 „Dacă se vor elibera autorizaţii de construire vor trebui făcute toate amenajările necesare în ceea ce priveşte drumurile. Dacă este vorba despre un proiect ce vizează dealurile din jurul cartierului, având în vedere că este vorba de versanţi, cei care dezvoltă proiectele vor trebui să ia realizeze acele amenajări necesare evitării scurgerilor apelor pluviale. Referitor la această zonă, vom avea discuţii cu specialiştii de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Braşov şi cu cei de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Braşov”, a declarat Toarcea.

Reclamaţii la Garda de Mediu şi Inspectoratul de Stat în Construcţii

Alte articole:   Maraton de vaccinare la Spitalul Militar „Regina Maria” Brașov, de Ziua Armatei Române

Deocamdată, Municipalitatea anunţă că va depune un nou set de plângeri la Garda de Mediu şi la Inspectoratul de Stat în Construcţii, „iar în funcţie de ceea ce vor de ceea ce vor stabili aceste instituţii, vom vedea ce paşi trebuie urmaţi. De asemenea, se va mai face o constatare în teren a lucrărilor de pe versanţii din zonă”, a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov.

Nu în ultimul rând, reprezentantul Primăriei a mai spus că reprezentanţii Companiei Apa au precizat că pentru această zonă nu emis nici un aviz, având în vedere de problemele legate de preluarea apelor pluviuale şi modul în care acestea pot fi transportate în alte zone ale oraşului.

Alte articole:   191 de apeluri la 112 în Predeal, pentru a anunța prezența urșilor, în 3 luni

Foto: monitorulexpres.ro

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.