Ne-am scos: Avem parteneriat pentru axa Constanța – București – Brașov

Primarul general al municipiului București, Gabriela Firea, a semnat, alături de primarul Brașovului, George Scripcaru, și primarul din Constanța, Decebal Făgădău, Memorandumul de cooperare privind dezvoltarea integrată a Axei de Dezvoltare Brașov-București-Constanța.

În baza acestui Memorandum, cele trei municipii se vor asocia în vederea realizării unui scop comun: dezvoltarea durabilă, a lor și a zonelor limitrofe acestora.

Gabriela Firea a prezentat detalii cu privire la asociere: „Practic, ne-am exprimat acordul de a înființa împreună o asociație intercomunitară de dezvoltare durabilă, în special pentru domeniile conectivitate, transport și turism. Specialiștii vor lucra la platforma juridică, vom avea și un Statut al asociației, care va fi public. Ce ne dorim este să punem în valoare cele mai importante zone turistice ale României: litoralul, muntele și capitala. Iar pentru un turism de calitate avem nevoie de infrastructură, domeniu ce poate fi dezvoltat inclusiv prin astfel de parteneriate.’

Proiecte comune

Realizarea de proiecte de dezvoltare de interes zonal sau regional, planificarea comună a investițiilor publice și furnizarea în comun de servicii publice de calitate sunt, conform documentului, principalele beneficii ale parteneriatului. Asociația va putea atrage inclusiv fonduri europene pentru proiectele inițiate.

Modalitățile concrete de colaborare se referă la integrarea Planurilor de Mobilitate ale Bucureștiului, Brașovului și Constanței, de exemplu prin crearea de puncte intermodale de transport, și la proiecte comune de promovare turistică — prin ofertarea de pachete turistice integrate:

„Turiștii care au în vedere un sejur pe litoralul românesc vor avea posibilitatea să viziteze și obiectivele turistice de la munte și din Capitală și, similar, cei care vizitează Brașovul sau Bucureștiul vor avea la dispoziție informații despre celelalte zone. Compania municipală de turism pe care am înființat-o la București va pregăti, în perioada următoare, pachete turistice și, de asemenea, o campanie de promovare a acestora, care va cuprinde elemente și obiective din Capitală, cât și din zona municipiilor Constanța și Brașov. Cred că este un pas foarte important, pentru că turismul contribuie, în țările care dau valoare și importanță acestui domeniu, cu un procent semnificativ la PIB”, a completat primarul general al municipiului București.

Dacă la nivelul axei de dezvoltare Brașov-București-Constanța este importantă dezvoltarea infrastructurii de conectivitate, țintele la nivel local sunt:

  • * un sistem de transport public dens, dinamic și eficient,care să faciliteze accesul către toate zonele orașului;
  • * protejarea și extinderea spațiilor verzi și a falezelor;
  • * investirea în centre culturale: teatre, cinematografe, săli de operă;
  • * infrastructura pentru vehicule fără motor (în special alei pietonale și piste pentru bicicliști);
  • * spațiile publice de calitate și să facilităm accesul către acestea;
  • * interacțiunea dintre oameni prin găzduirea de evenimente /ateliere de lucru / întâlniri profesionale / festivaluri.

Primarul General a arătat că Bucureștiul este deschis și altor colaborări, cea inițiată astăzi fiind doar un început: „Am vrut să dăm acest semnal, că turismul este extrem de important pentru noi și că dorim să investim împreună. Iar cum transportul este unul dintre punctele importante în acest domeniu, am prevăzut colaborarea și pe acest palier. Mulțumesc reprezentanților Băncii Mondiale, care au susținut încă de la început această idee”.

Distribuie dacă îți place!
Loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.