Airbus ameninţă că închide fabrica de elicoptere de la Ghimbav dacă România nu va face o comandă de cel puţin 16 elicoptere militare

Airbus ameninţă că închide fabrica de elicoptere de la Ghimbav dacă România nu va face o comandă de cel puţin 16 elicoptere militare

Compania Airbus Helicopters și-ar putea înceta activităţile de producţie în România dacă nu primeşte o ofertă clară din partea Guvernului de la Bucureşti pentru intensificarea producţiei în uzina de la Ghimbav, a semnalat directorul general al firmei, Bruno Even, citat de cotidianul La Tribune.

Airbus Helicopters este gata să închidă linia de asamblare de la Ghimbav, Braşov, dacă România nu va face o comandă de cel puţin 16 elicoptere militare multirol H215M, necesare demarării liniei de asamblare, iar Bucureştiul trebuie să clarifice situaţia, în condiţiile în care poartă negocieri intense cu americanii de la Bell Helicopters.

Șeful Airbus Helicopters, Bruno Even, a precizat că aşteaptă o poziţionare fermă din partea României.

Datele problemei sunt destul de clare pentru companie: fie Bucureştiul cumpără elicoptere de la grupul franco-german, astfel încât să poată fi utilizată linia de asamblare a elicopterului de transport H215 de la Ghimbav (judeţul Braşov), inaugurată în august 2016 în prezenţa fostului preşedinte François Hollande, fie uzina va fi închisă, iar activităţile vor fi transferate în altă ţară.

„Sunt pregătiţi să sacrifice 50 de ani de cooperare. Este o imensă dezamăgire”, afirmă surse din cadrul companiei Airbus referindu-se la actuala putere politică din România.

Airbus Helicopters intenţionează să menţină doar uzina de întreţinere de la Ghimbav, care a modernizat recent 23 de elicoptere Puma ale Forţelor Aeriene Regale britanice.

„Răbdarea noastră are limite. Avem nevoie de o comandă de cel puţin 16 elicoptere din partea armatei române pentru lansarea liniei de asamblare, dar românii nu prea mai par interesaţi”, au explicat sursele citate.

Bruno Even a făcut aceste declaraţii în contextul în care ministrul român al Apărării, Mihai Fifor, efectuează o vizită oficială în Franţa, unde se va întâlni cu omologul său francez.

„Oare vizita în Franţa a ministrului român al Apărării va permite clarificarea intenţiilor României în privinţa achiziţionării de elicoptere? Deoarece Bucureştiul, care în mai puţin de şase luni va prelua preşedinţia Consiliului UE, pare să fi fost sedus de aparatele Bell Helicopter”, comentează publicaţia La Tribune.

Graţie comenzilor primite de pe pieţele internaţionale, Airbus are deja planuri pe doi ani pentru linia de asamblare de la Ghimbav. Cu ajutorul modelului H215M, Airbus Helicopters vrea să concureze mai bine cu elicopterele ruseşti Mil – Mi-8 şi Mi-17 – ale căror flote sunt îmbătrânite şi trebuie reînnoite, scrie news.ro.

Alte articole:   Donație de la Olympus pentru ONG-urile care ajută persoanele în dificultate din cauza epidemiei

Pieţele vizate sunt cele din Europa de Est (aproximativ 600 de aparate), America Latină (400) şi Asia (aproximativ 100 de unităţi). Piața este evaluată la 2,7 miliarde de euro pe an de către Airbus Helicopters.

Distribuie dacă îți place!
Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.