blog-logo

Noi medicamente esenţiale urmează să dispară de pe piaţă

Noi medicamente esenţiale urmează să dispară de pe piaţă

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice atrage atenţia că mii de medicamente ieftine riscă să fie scoase din producţie sau delistate în perioada imediat următoare.

Printre ele se află medicamente esenţiale în tratamentul cancerului, al afecţiunilor cardiovasculare, neurologice şi gastrointestinal, potrivit Agerpres.

Principala cauza o reprezintă taxa clawback, aplicată „în mod uniform” atât medicamentelor scumpe, cât şi celor ieftine. Potrivit Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice, taxa clawback a ajuns deja la 24,13% în primul trimestru al acestui an, faţă de 19,86% în primul trimestru al anului trecut sau de 15,62% – în primul trimestru al anului 2016.

„Având în vedere că taxa clawback se aplică la un preţ al medicamentului care include adaosurile distribuitorilor şi farmaciilor, care devin fixe la un preţ al medicamentului mai mare de 300 de lei, impactul în cazul medicamentelor ieftine este considerabil mai mare. De exemplu, taxa clawback, la nivelul din trimestrul I, reprezintă 34% din preţul de producător pentru medicamentele care costă sub 25 de lei şi este de abia 24% pentru medicamentele care costă peste 3.000 lei”, precizează oficialii Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice, într-un comunicat transmis presei.

Reprezentanții Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice atrage atenţia că producătorii de medicamente generice nu mai pot susţine un consum de care nu sunt responsabili şi care creşte în special din cauza introducerii necondiţionate pe lista de medicamente compensate a celor inovative.

Alte articole:   Expoziția ŢARA BÂRSEI - Spațiu meşteşugăresc multicultural - Centrul Cultural Reduta

Potrivit aceleiaşi surse, printre medicamentele cu risc major de a scădea sub limita profitabilităţii şi de a dispărea de pe piaţă se numără: Tamoxifenul (tumori de sân), Bleomicina (leucemie, afecţiuni hematologice), Fluorouracil (cancer), Cisplatin (cancer), Flutamida (cancer), Memantine (demenţă), Gentamicinum (infecţii germeni rezistenţi intra-spitaliceşti), Theophyllinum (astm), Captopril (hipertensiune, insuficienţă cardiacă), Furosemid (insuficienţă cardiacă, ciroză hepatică), Ranitidină (afecţiuni gastrointestinale), Indapamida (afecţiuni cardiovasculare).

APMGR estimează că, în condiţiile menţinerii mecanismului actual, taxa clawback va ajunge la 30% până la sfârşitul anului, ceea ce ar însemna că pentru medicamentele sub 25 de lei impactul taxei în preţul de producător ar ajunge la 42%.

Producătorii propun un calcul diferențiat al taxei clawback pentru medicamente în funcție de preț, dar și schimbarea procedurii de introducere a noi medicamente pe lista celor compensate.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate