Festivalul Narciselor, astăzi, la Vad. Locul fermecat în care milioane de narcise înfloresc anual

Festivalul Narciselor, astăzi, la Vad. Locul fermecat în care milioane de narcise înfloresc anual

Ca în fiecare an, în rezervaţia naturală „Dumbrava Vadului”, din comuna Şercaia, satul Vad, se organizează Festivalul Narciselor, eveniment ce are loc în ajunul sărbătorii Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, care coincide cu deschiderea sezonului de înflorire a narciselor.

Poiana Narciselor din Vad se deschide oficial duminică, 20 mai, de la ora 14, pe scena amplasată în aer liber.

Atmosfera celei de-a XVIII-a ediții a evenimentului, va fi întreținută de interpretul de muzică folclorică Gheorghe Turda, dar și de soliștii Mioara Greavu, Ionuț Langa, Ștefan Ramba, Georgiana Părânjel, Loredana Gașpar și Gheorghe Berian. Pe scenă vor mai urca ansamblurile folclorice Făgărașul „Plaiurile Șincii”, „Plaiurile Lisei”, dar și trupa de dans „Hansel și Gretel”

Rezervaţia Naturală Dumbrava Vadului, cunoscută mai ales sub denumirea de Poiana Narciselor, este cea mai mare din Europa şi este arie protejată. Se întinde pe nu mai puţin de 400 de hectare şi doar aici puteţi vedea milioane de narcise înflorite.

În această rezervaţie, în afară de narcise, mai cresc irişii şi bujorul galben, flori considerate monument al naturii.

Pe lângă acestea, în aria protejată creşte o mare varietate floristică care include specii vegetale de gălbenele, bulbuc de munte, coada vulpii, stupiţă etc, dar şi o faună diversă de mamifere, păsări, reptile şi amfibieni, insecte, printre care mulţi fluturi rari.

Legenda Narcisei

Se spune că Narcisele sunt florile care au înflorit la moartea lui Narcis. În mitologia vechilor greci, Narcis era un tânăr deosebit de frumos şi de singuratic, de care se îndrăgosteau fără succes toate nimfele. Narcis a fost blestemat de zeiţa răzbunării Nemesis să nu poate iubi niciodata pe nimeni şi să se îndrăgostească de el însuşi. Acest lucru se şi înfaptuieşte şi Narcis se îndrăgosteste de propria sa reflecţie în apă. Dorind să îşi îmbrăţişeze propria reflexie în apă, Narcis se îneacă. La moartea lui, au apărut florile Narcise, flori galbene, care îşi ţin capul în jos asemenea lui Narcis care se oglindea în apă.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap