blog-logo

Americanii îşi fac gară în judeţul Braşov

Americanii îşi fac gară în judeţul Braşov

Realizarea acestui obiectiv militar din județul Brașov va fi posibilă prin aprobarea unei hotărâri de guvern al cărei proiect a fost elaborat de specialiști din Ministerul Apărării Naționale al României.

Viitoarea gară militară va fi utilizată atât de trupele americane, cât și de cele române, în condițiile în care cel mai important obiectiv deja existent în zonă este poligonul de la Cincu, aflat în subordinea Forțelor Terestre Române, dar care găzduiește periodic exerciții internaționale ale NATO.

AStfel, trupele americane care ajung în România vor avea la dispoziție o gară specială, care urmează a fi amenajată în perimetrul actualei halte de cale ferată de la Voila, la jumătatea distanței dintre Brașov și Sibiu.

“În urma discuţiilor purtate de reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale cu cei ai forţelor SUA, a rezultat că este necesară preluarea în administrare de către Ministerul Apărării Naţionale a unui teren în suprafaţă de 869 mp aferent Staţiei CF Voila, judeţul Braşov. După preluarea în administrarea Ministerului Apărării Naţionale, părţile de imobile vor fi puse la dispoziţia partenerului american, în baza Acordului dintre România şi Statele Unite ale Americii ratificat prin Legea nr. 268/2006, în vederea realizării unei rampe CF de capăt pentru îmbarcarea şi/sau debarcarea tehnicii, trupelor şi/sau diverselor materiale necesare procesului de instruire a forţelor SUA şi forţelor naţionale în Poligonul Cincu”, menționează nota de fundamentare a viitoarei hotărâri de guvern.

În baza acesteia, un teren cu suprafața de 869 de metri pătrați de pe raza comunei Voila se va transmite din administrarea Ministerului Transporturilor în administrarea MApN, urmând a fi utilizat „de către Ministerul Apărării Naţionale pentru nevoi de apărare”. În evidențele părții române, această suprafață figurează drept “teren aferent Regionalei CFR Braşov, linii interoperabile”.

 De asemenea, prin aceeași hotărâre de guvern, Ministerul Transporturilor va transfera către MApN “instalaţii fixe de siguranţă şi de conducere operativă a circulaţiei feroviare interoperabile”.

Investiții de 20 de milioane de euro la Cincu

Nota de fundamentare a proiectului legislativ precizează că, “în conformitate cu prevederile Legii nr. 268/2006 pentru ratificarea Acordului dintre România şi Statele Unite ale Americii privind activităţile forţelor Statelor Unite staţionate pe teritoriul României, Ministerul Apărării Naţionale, în colaborare cu reprezentanţii forţelor SUA, derulează proiecte finanţate prin Iniţiativa de Reasigurare Europeană (European Reassurance Initiative – ERI). Astfel, prin ERI se va facilita posibilitatea asumării unor măsuri pentru creşterea numărului de exerciţii de instruire în Europa, creşterea capacităţii de reacţie a forţelor SUA, prin prepoziţionarea echipamentelor şi îmbunătăţirea facilităţilor şi a altor elemente de infrastructură din Europa, creşterea activităţilor navale ale SUA şi aliaţilor în Marea Neagră şi Marea Baltică şi creşterea nivelului de interoperabilitate a statelor partenere cu statele NATO. În ceea ce priveşte intenţiile partenerului american de a utiliza fonduri din ERI pentru România, acestea se referă, în principal, la proiecte de infrastructură (construire, modernizare, amenajare şi extindere), la facilităţi ale ministerului puse la dispoziţia forţelor SUA”.

Distribuie dacă îți place!
Alte articole:   Avocatul Poporului: Condiţionarea contractului de muncă de vaccinare este neconstituţională

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate