Merită Doina Cornea un nume de stradă la Brașov?

Poate nu-i târziu ca o stradă importantă din Brașov să fie redenumită Doina Cornea. O variantă ar fi chiar Strada Zaharia Stancu, fiindcă proletcultistul în cauză n-avea oricum nicio legătură cu Brașovul și nici nu merita asemenea onoruri.

Pentru cine a deschis mai târziu televizorul, Doina Cornea s-a născut in Brașov în anul 1929, iar în momentul izbucnirii Revoltei Muncitorești de la Steagu’ Roșu din Noiembrie 1987, disidenta a răspândit împreună cu fiul său Leontin 150 de manifeste prin care se solidariza cu revolta muncitorilor brașoveni. În urma acestui gest, a făcut două luni de închisoare și a rămas până la ”revoluție” în arest la domiciliu. Mai multe detalii despre viața și activitatea Doinei Cornea aici.

În Occident a rulat pe toate canalele media importante un apel în care era inserat și un interviu al Doinei Cornea, cea care diseca tirania în care trăiau românii de peste patru decenii. Greu de înțeles astăzi, dar occidentalii nu știau exact ce se petrece în România închisă a lui Ceaușescu. Se spune ca apelul respectiv a determinat regimul comunist sa nu meargă pana la capăt cu cei acuzați de răzmerița și sa-i execute. Erau și-așa în relații din ce în ce mai încordate cu SUA și Europa de Vest.

Brașovul și brașovenii au ce-i datora Doinei Cornea. Când multora le era teamă să asculte Europa Liberă în apartamente, Doina Cornea era vocea care arăta întregii lumi cum era România de fapt. Zeci sau sute de muncitori brașoveni își datorează poate viața și presiunii făcute de puținii dizidenți reali ai regimului. O stradă și un monument în memoria Doinei Cornea ar fi niște gesturi firești de recunoștință.

Alte articole:   Pieton accidentat grav pe zebră în Bod Colonie

 

Mihai Codruț Nanu

 

Loading...
  1. Sa ii dea Dumnezeu sanatate lui Iliescu sa apuca sa faca vreo zece ani de zbarna. Asta ar fi un frumos cadou post mortem.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap