blog-logo

O ursoaică batrână, salvată de la Zoo Piatra Nemț și dusă în rezervația din Zărnești (Video)

O ursoaică batrână, salvată de la Zoo Piatra Nemț și dusă în rezervația din Zărnești (Video)

Ursoaica Anca, în vârstă de aproximativ 24 de ani, a ajuns luni, la Sanctuarul ”Libearty” din Zărneşti, fiind adusă de la Grădina Zoologică din Piatra Neamţ, unde trăia în condiţii inadecvate pentru un asemenea animal.

Animalul, aflat în captivitate de 20 de ani, stătea în cea mai mare parte a timpului închisă într-un spaţiu mic și îngrădit cu gratii ruginite şi cu ciment pe jos.

Rareori avea acces într-o zonă înverzită de lângă spaţiul în care era închisă, motiv pentru care a fost mereu tristă, apatică, stresată și fără nicio poftă de viață.

Iniţiativa pentru mutarea sa la Zărneşti a pornit anul trecut, atunci când a fost postată o petiţie on-line prin care se cerea transferarea ursoaicei din grădina zoologică de la Piatra-Neamţ într-o zonă mult mai generoasă ca spaţiu.

Alte articole:   Persoanele fizice vor putea plăti datoriile la stat în rate

În scurt timp s-au strâns aproape 19.000 de semnături care au determinat autorităţile municipiului Piatra Neamţ să accepte relocarea animalului, notează Agerpres.

„Am dat acordul pentru transferul ursoaicei Anca în parcul special de la Zărneşti. Înainte de acest acord m-am consultat cu specialiştii şi cred că este o decizie corectă pentru că îi putem oferi o viaţă mai bună ursoaicei. Vreau să precizez că grădina zoologică din Piatra-Neamţ îndeplinea toate condiţiile în ceea ce priveşte suprafaţa necesară pentrur urs, dar totuşi am considerat că e mai bine aşa pentru animal’, a declarat, pentru AGERPRES, primarul Dragoş Chitic.

Demersurile începute în urmă cu câteva luni s-au concretizat la începutul acestei săptămâni, când ursoaica a ajuns la Sanctuarul din Zărnești, unde va trăi în condiții foarte bune și cel mai important, în libertate.

„A ajuns astăzi (luni-n.r.) cu bine la Zărneşti, după câteva ore cât a durat transportul. Deocamdată nu au fost depistate probleme de sănătate. Să sperăm că în cel mai scurt timp se va acomoda în rezervaţie, unde condiţiile sunt mult mai bune”, potrivit vicepreşedintelui Asociaţiei „Milioane de Prieteni” din Braşov, Paula Ciotloş.

În anul 2014, şi ursoaica Ina, sora ursoaicei Anca, a fost mutată tot la sanctuarul Libearty Zărneşti.

Alte articole:   Gabriela Urse și-a dat demisia din funcția de președinte al organizației de femei PSD Brașov

În prezent, la rezervația Liberty Zărnești, cea mai mare rezervaţie de urşi bruni din sud-estul Europei, sunt 98 de urși, cei mai mulți salvaţi din cuşti improprii aflate pe lângă restaurante, hoteluri, circuri sau chiar mănăstiri.

Foto: ziarpiatraneamt.ro

Video: Libearty Zarnesti

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.