Duminica Tomii sau Paștele Blajinilor, încheie Săptămâna Luminată

Duminica Tomii sau Paștele Blajinilor, încheie Săptămâna Luminată

În calendarul ortodox, prima duminică de după Paști, cea care încheie Săpămâna Luminată, este Duminica Tomii, numită după Apostolul Toma, cel necredincios.

Duminica Tomii poartă numele de Paștile cel Mic și are o semnificație aparte.

Această sărbătoare reprezintă momentul întâlnirii dintre Sfântul Apostol Toma și Mântuitor, întâlnire care îi dă și apostolului „necredincios” dovada Învierii Domnului.

Mântuitorul s-a arătat ucenicilor prin ușile încuiate, pentru a doua oară după Înviere. Pentru ca Toma nu credea în Învierea Mântuitorului, Iisus l-a îndemnat să-i atingă semnele ramase pe corp în urma răstignirii Sale. După acest moment, Toma îl mărturisește fără nicio îndoială pe Iisus Hristos ca Domn și Dumnezeu, realitatea Învierii Domnului fiind dovedită astfel înca o dată pentru cei care nu puteau crede.

În Calendarul Popular sărbătoarea se mai numește Paștele Morților, sau al Blajinilor, pentru că este prima zi după Înviere când are loc pomenirea morților.

Duminică dimineața, după slujba Utreniei, colacii și ouăle aduse de credincioși la biserică, sunt sfințite de preoți după care se caută o apă curgătoare, pentru a fi purtate de aceasta către sufletele morților.

Oul, colacul și o lumânare aprinsă sunt așezate în fiecare coșuleț împletit și se dă drumul pe apă pentru a ajunge la sufletele morților. Oamenii cred că prin aceste ofrande sufletele morților vor fi eliberate de o parte din păcatele grele și vor putea umbla în locurile în care doresc.

Alte articole:   Accident pe DN13, între un TIR și un autoturism

După Sfânta Liturghie, preoții ortodocși vor merge în cimitire și vor face slujbe pentru cei plecați în ”lumea blajinilor”, sfințind mormintele și pomenile aduse de familiile celor ce-și dorm somnul de veci.

De Duminica Tomii, credincioșii își plâng morții pe la morminte, după care întind mese fie în cimitir, fie lângă biserică, în aer liber. Acesta este momentul în care, potrivit tradiției, oamenii pot sta la masă alături de sufletele celor plecați dintre noi, pentru a cinsti înviere Mântuitorului și cu aceștia.

Se spune că cei care respectă aceste obiceiuri populare vor avea parte de viață lungă.

În această zi de sărbătoare, nu se fac treburi în casă sau la câmp. Nu se spală, nu se coase, nu se face curat. Nu este bine să te cerți sau să spui vorbe de ocară și nu trebuie să vorbești de rău de cei decedați.

În această zi are loc și o defilare impresionantă a Junilor brașoveni, care vor merge călare prin centrul orașului de sub Tâmpa, tradiție păstrată de câteva sute de ani.

Distribuie dacă îți place!
Loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.