Jandarmeria Română a împlinit 168 de ani

Jandarmeria Română a împlinit 168 de ani

Numiţi „Oamenii Măriei Sale” de către Mihai Viteazul, jandarmii au existat ca structură din momentul în care societatea a avut nevoie de un corp care să asigure ordinea şi liniştea internă. Astfel, pe 3 aprilie 1850, domnitorul Moldovei Grigore Alexandru Ghica a semnat actul de înfiinţare a Jandarmeriei: „Legiuirea pentru reformarea Corpului Slujitorilor în Corp de Jandarmi”.

Anul acesta, Jandarmeria Română aniversează 168 de ani de existențăîn slujba cetăţeanului şi a legii. „Numele Jandarmeriei este în strânsă corelare și cu obţinerea independenţei statului și mai apoi cu menţinerea suveranităţii şi integrităţii României în timpul celor două conflagraţii mondiale. De atunci şi până astăzi, jandarmii au reușit de fiecare dată să-şi demonstreze profesionalismul în cadrul misiunilor pe care le-au executat şi le execută, atât în plan intern, cât şi în cele de cooperare cu forţe internaţionale”, a subliniat colonelul Cristian Elly Paliștan, inspectorul șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Nicolae Titulescu Brașov.

Despre prezenţa Jandarmeriei în Transilvania, se poate face referire după Primul Război Mondial, mai exact în luna noiembrie 1918, când se operează prima reorganizare a Jandarmeriei, anul 1918 fiind reprezentativ pentru Jandarmerie, prin prisma demersurilor făcute în domeniul organizării și dezvoltării acesteia, organizarea primelor posturi de jandarmi în localitățile eliberate (Bârsta, Satu Lung și Târlungeni) fiind evidențiate într-o scrisoare din 17 august transmisă de maiorul Anastasie Soiculescu și adresată Inspectoratului General de Jandarmi, în care spunea: „Astăzi, pentru prima oară și pentru totdeauna, Jandarmeria Română a înlocuit pe pământul scump al Transilvaniei, Jandarmeria ungurească”.

 „Legiunea de Jandarmi Brașov, în perioada desfăşurării războiului şi a anilor imediat următori, a participat la cunoaşterea situaţiei operative și a avut un rol important în menţinerea ordinii publice în lumea satului si a susţinut acţiunile armatei romane în cel de-al Doilea Război Mondial. De asemenea, jandarmii au vegheat la buna desfăşurare a activităţilor economice în localităţile judeţului. La declararea celui de-al Doilea Război Mondial, autorităţile române au adoptat măsuri militare de autoapărare, între ele numărându-se mobilizarea armatei şi a efectivelor jandarmeriei, dintre efectivele mobilizate făcând parte şi Legiunea Braşov. La acţiuni de luptă în război în perioada 1944 – 1945 a participat Plutonul (CP.) 91 Poliţie din Legiunea de Jandarmi Făgăraş, care a intrat în dispozitivul de serviciu şi de luptă, la 25 august 1944 executând paza comandamentului, a prizonierilor şi participând la acţiunile de luptă pentru dezarmarea forţelor germane. Compania 91 Poliţie, după o activitate neîntreruptă de un an şi trei luni, luând parte la campania împotriva Germaniei şi Ungariei, cu rezultate remarcabile, evidenţiate în jurnalul de operaţii, este îndrumată la Partea Sedentară a Legiunii de Jandarmi Făgăraş pentru lichidare. În urma reorganizării teritoriale în perioada 25.06.1945 – 1946, Inspectoratul de jandarmi Sibiu preia comanda asupra Legiunii Braşov, iar ca urmare a intrării în vigoare a noii legi de organizare teritorială se înfiinţează Inspectoratul jandarmeriei Braşov cu 5 legiuni”, sunt câteva repere din istoricul Jandarmeriei Brașov amintite de către inspectorul șef, col. Cristian Elly Paliștan.

           Începând cu data de 1 sepembrie 1998, în conformitate cu prevederile Legii Jandarmeriei, în urma aprobării noilor state de organizare, a noilor denumiri şi structuri organizatorice, Brigada 28 Jandarmi Braşov s-a transformat în Comandamentul de Jandarmi Teritorial Braşov. Din 1 iulie 2003, odată cu înfiinţarea  Grupării Mobile de Jandarmi în cadrul comandamentului brașovean, s-a început prima etapă de profesionalizare a Jandarmeriei Române, concretizată prin transformarea funcţiilor de militar în termen în jandarm angajat pe bază de contract. De asemenea, și perioada 14 martie 2005 – 1 ianuarie 2007, a fost una destul de importantă în ceea ce priveşte organizarea instituţiei, funcţiile de jandarm angajat pe bază de contract fiind transformate în funcţii de subofiţeri, Jandarmeria Română trecând  astfel la profesionalizarea totală a structurilor.

Alte articole:   „Muzică de poveste”, concert în beneficiul Liceului Vocațional de Muzică „Tudor Ciortea” din Brașov

Nu în ultimul rând, prin ordin al ministrului Afacerilor Interne, din data de 13 februarie 2018, Inspectoratului de Jandarmi Județean Brașov i-a fost acordată denumirea onorifică de „Nicolae Titulescu”.

Program

Anul acesta, pentru sărbătorirea Centenarului Marii Uniri și a Zilei Independenței de Stat a României, Inspectoratul de Jandarmi Județean Brașov va organiza și va participa la o serie de activtăți:

4 mai – sediul I.J.J. „Nicoale Titulescu” Brașov – Ceremonial militar și religios prilejuit de dezvelirea monumentului dedicat lui Mihai Viteazul,  aducerea la Brașov a Sfintelor moaște ale Sf. Apostol Andrei, protectorul României și ale primilor martiri Epictet și Astion și a unei părți din osemintele Marelui întregitor de națiune Mihai Viteazul.

5 mai – mănăstirea „Sfântul Efrem” din comuna Cristian – Ceremonial militar și religios prilejuit de aducerea la a Sfintelor moaște ale Sf. Apostol Andrei, protectorul României și ale primilor martiri Epictet și Astion și a unei părți din osemintele Marelui întregitor de națiune Mihai Viteazul;

9 mai – comuna Cristian – Ceremonial militar și religios prilejuit de sărbătorirea Zilei Independenței de Stat a României și Centenarului Marii Uniri.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap