Alpinista Dor Geta Popescu va primi titlul de Cetăţean de Onoare, post mortem, al oraşului Râşnov

Alpinista Dor Geta Popescu va primi titlul de Cetăţean de Onoare, post mortem, al oraşului Râşnov

Anul trecut, Liviu Butnariu, la acea vreme viceprimar al orașului Râșnov, a spus că va propune Consiliului Local Râșnov acordarea titlului de Cetățean de Onoare pentru alpinista Dor Geta Popescu, care a murit, în Masivul Retezat, fiind surprinsă de o avalanșă.

Tot la propunerea lui Liviu Butnariu, acum primar al orașului Râșnov, în ședința de Consiliu Local din data de 29.03.2018 se va acorda titlul de Cetățean de Onoare al orașului Râșnov alpinistei –  Crina “Coco” Popescu, dar și titlul ce Cetățean de Onoare, post-mortem, alpinistei Dor Geta Popescu.

„Având în vedere activitatea de excepţie desfăşurată, de cele două surori, în interesul comunităţii oraşului Râşnov dar şi în semn de preţuire şi recunoştinţă pentru contribuţia lor, propun acordarea titlului de cetăţean de onoare alpinistei Crina Coco Popescu şi titlului de cetăţean de onoare post-mortem, alpinistei Dor Geta Popescu. Cred că este de datoria noastră să ne aducem aminte de ce au făcut aceste fete şi de faptul că au dus numele oraşului Râşnov, pe cele mai înalte culmi”, a declarat primarul oraşului Râşnov, Liviu Butnariu.

De-a lungul timpului, cele două surori, şi-au trecut în palmares numeroase recorduri naţionale, europene şi mondiale.

Crina „Coco” Popescu (născută în 3 decembrie 1994), a realizat numeroase recorduri începând de la vârsta de 10 ani, majoritatea reușitelor fiind recorduri și premiere pentru categoria ei de vârstă. Prima alpinistă din lume care a terminat circuitul Seven Volcanes. A făcut parte din prima echipă care a urcat Muntele Sidley — cel mai înalt vulcan din Antarctica, fiind prima alpinistă din lume care a atins vârful, în 24 ianuarie 2011, record omologat de World Records Academy. Crina Coco Popescu deține 7 recorduri mondiale de vârstă, a escaladat 6 vârfuri din circuitul Seven Summits al celor mai înalte vârfuri de pe fiecare continent.La vârsta de 14 ani a obținut titlul de Maestru al Sportului. În 2010, la vârsta de 15 ani, a escaladat cel mai înalt vârf al Oceaniei – Carstensz Pyramid (4.884 m) din Indonezia, devenind astfel cea mai tânără alpinistă din lume care a escaladat acest munte. În anul 2012 a promovat proiectul, Circuitul din România, numit „7 Munți din Grădina Carpaților”, potrivit transilvania365.ro.

Alte articole:   Ce candidați a stabilit UDMR în județul Brașov până la această oră

Premii și distincții:

 • 2011 — 22 decembrie: „Sportiva Anului” la categoria alpinism de altitudine — Federația Română de Alpinism și Escaladă
 • 2011 — 27 octombrie: Romanian PR Award — Comunicatorul Anului 2011
 • 2011 — 4 iunie: Ateneul Roman — Oscarul Românesc pentru excelență
 • 2011 — 31 martie: Gala IAA — premiu de excelență
 • 2011 — 24 ianuarie: A făcut parte din prima echipă care a urcat Mt. Sidley — cel mai înalt vulcan din Antarctica, fiind prima alpinistă din lume care a atins vârful, la 24 ianuarie 2011, record omologat de World Records Academy .
 • 2010 — „Sportivul anului” la categoria alpinism de altitudine — Federația Română de Alpinism și Escaladă.
 • 2010 — Cea mai tânără alpinistă din lume care a escaladat cel mai înalt vârf al Oceaniei — Carstensz Pyramid (4884 m) din Indonezia.
 • 2009 — decembrie: Sportivul Anului 2009 — tinere speranțe, Federația Română de Alpinism și Escaladă
 • 2009 — aprilie: Maestru al Sportului
Alte articole:   Cetatea Râșnov are nevoie de lucrări suplimentare pentru reparații

Dor Geta Popescu – La vârsta de 10 ani, alpinista  a deținut cel mai bun palmares mondial în alpinismul de altitudine sub 18 ani, adunând numeroase recorduri, fiind desemnată în 2016, alpinista anului în România. Toate aceste recorduri mondiale doborâte de Dor Geta Popescu au dus Râșnovul la cea mai înaltă “Altitudine” pe plan mondial , toate aceste recorduri fiind omologate cu buletin de Râșnov.

Premii și distincții:

 • Titlul “Alpinistul anului în România”
 • 2016 – Alpinism de altitudine pentru ascensiunea pe Denali, cel mai înalt vârf din America de Nord, 6190 m -cea mai tânără alpinistă din lume pe acest vârf,  și Aconcagua, 6960 m – cea mai tânără alpinistă din lume pe cel mai înalt vârf din afara Asiei.
 • 2015 – Alpinism de altitudine pentru ascensiunea pe Ojos del Salado, cel mai înalt vulcan din lume, 6893 m – cea mai tânără alpinistă din lume pe acest vârf
 • 2012 și 2013 – Escaladă sportivă, ca membră a Lotului Național de Escaladă copii
Alte articole:   FOTO Steagul Consiliului Județean a ajuns pe cel mai înalt vârf din Munții Alpi

Alpinism de altitudine – 8 recorduri mondiale de vârstă

 • Record Mondial – 05 decembrie 2016 Giluwe – Papua Noua Guinee, cel mai înalt vulcan din Australia și Oceania
 • Record Mondial egalat – 18 mai 2016 Denali/McKinley – Alaska, USA, cel mai înalt vârf din America de Nord
 • Record Mondial – 05 mai 2016 Pico de Orizaba – Mexic, cel mai înalt vulcan din America de Nord
 • Record Mondial – 07 februarie 2016 Aconcagua – Argentina, cel mai înalt vârf din afara Asiei, cel mai înalt din emisfera sudică și cel mai înalt din America de Sud
 • Record Mondial – 08 decembrie 2015 Ojos del Salado – Chile, cel mai înalt vulcan din lume, cel mai înalt vulcan din America de Sud
 • Record European – 5 august 2015 Elbrus – Rusia, cel mai înalt vârf și cel mai înalt vulcan din Europa
 • Record în România – 16 iulie 2015 Kilimanjaro – Tanzania, cel mai înalt vârf și cel mai înalt vulcan din Africa
 • Record Mondial – 02 septembrie 2014: Sabalan – Iran, al treilea vârf ca înălțime din Iran
 • Record Mondial – 29 august 2014 Damavand – Iran, cel mai înalt vulcan din Asia
 • Record Mondial – 08 august 2013: Ararat -Turcia, cel mai înalt vârf din Turcia, al doilea vulcan ca înălțime din Asia.
Distribuie dacă îți place!
Loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate