blog-logo

La Săcele monumentele istorice sunt promovare prin QR-code

La Săcele monumentele istorice sunt promovare prin QR-code

Din luna martie cele 14 biserici monument din Săcele, toate cu o vechime mai mare de 100 de ani, sunt promovate și cu ajutorul tehnologiei.

Proiectul denumit ”Vitrina digitală a Săcelelui” și-a propus promovarea și reinserția în spatiul comunitar a celor 14 monumente istorice ale Municipiului: bisericile ortodoxe, evanghelice- lutherane, catolice si reformate, toate cu o vechime mai mare de 100 de ani.

Au fost realizate o aplicatie IT și un site https://www.asociatia-portavicum.ro/ prin care deținătorii de telefoane inteligente (smartphone) vor avea informații la fața locului despre fiecare monument. De asemenea vor primi informații utile și pentru orientarea și deplasare la celelalte obiective.

Astfel 19 QR CODE-uri au fost astfel amplasate pe clădirea Primăriei, pe clădirea Centrului Multicultural și Educațional, pe trei mijloace de transport în comun de pe ruta Săcele – Brașov și pe cele 14 biserici din Săcele: biserica Evanghelică Luterană Baciu, Biserica ortodoxă Sf. Nicolae Baciu, Biserica Romano-Catolică Sf. Mihail Turches, Biserica Ortodoxă Adormirea Maicii Domnului Turcheș I, Biserica Ortodoxă Sf. Ioan Botezatorul Turcheș II, Biserica Evanghelica-Lutherană Turcheș, Biserica Evanghelică-Lutherana Cernatu, Biserica Ortodoxă Sf. Nicolae Cernatu, Biserica Ortodoxă Adormirea Maicii Domnului Cernatu, Biserica Evanghelică – Lutherană Satulung – Joseni, Biserica Reformată Satulung, Biserica Ortodoxă Sf. Arhangheli Satulung, Biserica Evanghelică-Lutherană Satulung-Suseni, Biserica Ortodoxă Adormirea Maicii Domnului Satulung.

Alte articole:   O nouă tranșă de vaccin Pfizer BioNTech, ajunge la Brașov

Proiectul își propune valorificarea patrimoniului cultural din Săcele, precum și lărgirea ofertei culturale, prin aducerea la cunoștință populației locale și a turiștilor români și străini a moștenirii culturale din Săcele, reprezentată de aceste monumente istorice. Prin proiect se urmărește, de asemenea, creșterea gradului de cunoaștere a istoriei locuitorilor români și maghiari din Săcele, printr-o expoziție care a fost deschisă în data de 21 martie la Centrul Multicultural și Educațional Săcele și prin sesiuni de informare în școli. Expoziția conține toate informațiile existente și pe apliicație sub formă de text în trei limbi (română, maghiară si engleză) și fotografii aferente monumentelor istorice vizate.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.