blog-logo

VIDEO Comisia de învățământ a Camerei Deputaților nu vrea eliminarea taxei de recunoaștere și echivalare a diplomelor obținute în străinătate

VIDEO Comisia de învățământ a Camerei Deputaților nu vrea eliminarea taxei de recunoaștere și echivalare a diplomelor obținute în străinătate

Anual au loc aproximativ 11.000 de recunoașteri și echivalări de diplome în România. Din banii astfel colectați se plătesc 16 salarii, din totalul de 28 de salarii plătite de Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor.

„Eu am propus să plătim aceste 16 salarii din bugetul de stat, așa încât cei care doresc să le fie recunoscute calificările în România să nu mai fie puși la plată. Nu alergi 11.000 de oameni anual ca să achiți 16 salarii, pentru că nu este normal. De ce am formulat această propunere? În primul rând, pentru că în ziua de azi avem nevoie de cunoaștere și de expertiză, dacă se poate, cât mai diverse. În al doilea rând, sunt foarte mulți români care, fiind absolvenți ai unor forme de învățământ din străinătate, revin acasă și se lovesc de un stat care-i taxează pentru că au studiat în afară, care le cere bani pentru că revin acasă! Pentru că aceasta este senzația pe care o trăiesc acești oameni. În al treilea rând, luând act de faptul că, atunci când s-a dorit, s-au putut elimina 102 taxe fiscale și parafiscale, am considerat că o să se poată elimina încă una, mai ales pentru că de prin toate partidele se spune că vrem să-i atragem acasă pe românii plecați”, spune deputatul PNL Mara Mareș, ințiatoarea Legii.

Alte articole:   Kids Tâmpa, învinsă de Dunărea Călărași

Comisia de învățământ a avut, însă, o altă abordare. Parlamentarul liberal spune că, de fapt, Comisia nici nu a judecat propunerea de eliminare a taxei de echivalare, ci a judecat-o pe… ea, fiind întrebată dacă pentru ea taxa a reprezentat o piedică, pentru ca apoi să fie întrebată cât au costat studiile acesteia din Marea Britanie.

„Contra-argumentele Comisiei sunt însă false, și vă voi spune acum cum s-au derulat lucrurile în ședință. Întâi s-a propus ca taxa să fie eliminată doar pentru români, ceea ce ar fi fost la limita discriminării, pentru că acum trăim într-un spațiu european. Apoi s-a propus gratuitate pentru toți cetățenii UE (ceea ce nu echivalează cu toți absolvenții din UE), ceea ce ar fi exclus, în mod nedrept, absolvenții deloc de neglijat din Statele Unite ale Americii, Canada și așa mai departe. În fine, s-a optat mai apoi pentru gratuitate pentru cei din UE și Republica Moldova, neglijând iarăși comunităițile românești din Serbia și Ucraina și tot așa, până când, într-un final, s-au respins toate variantele, inclusiv varianta inițială, care era una universală și nediscriminatorie și care era în avantajul statului și al societății. S-a mers până într-acolo unde, din cauza scoaterii acestei taxe, România ar fi devenit, citez, «portalul prin care persoanele calificate intră pe piața muncii din Uniunea Europeană» (s-a spus asta, ca și cum ar avea o conotație negativă). De parcă taxa actuală i-ar împiedica pe cei care sunt cu adevărat impostori! Cam așa s-a pus problema, dacă vă vine să credeți”, a declarat Mara Mareș, caer a mai remarcat faptul că parlamentarii USR au votat cot la cot cu cei ai PSD.

Alte articole:   Au reînceput lucrările la „Drumul pe sub munte”

Inițiativa urmează să fie dezbătută în plen, unde Mara Mareș spune că va face lobby  să nu se voteze pentru respingere, pentru că numai prin adoptarea unor astfel de măsuri, chiar și simbolice, România poate reuși să dea un semnal de bună credință atât față de românii care ar vrea să revină acasă, cât și față de orice om din lumea asta, care are pregătire și care ar fi interesat să lucreze în țara noastră.

Mai mult, Mara Mareş a comentat faptul că s-a votat, în schimb, raportul pozitiv pentru a institui monopolul Editurii Didactice și Pedagogice asupra a ceea ce înseamnă tipărire de manual școlar de bază, și de asemenea pentru Legea Manualului Unic, adică manualul conceput de acei autori „agreați de partid”.

Alte articole:   Chefi renumiți din România vă învață cum să gătiți acasă mâncărurile preferate. Azi, sarmale cu hribi

Distribuie dacă îți place!
  1. Din doua una: femeia asta ori vorbeste mai mult decat ceilalti politicieni ori ii faceti publicitate. Ar mai fi a treia: o ajutati sa se umple de penibil caz in care ma bucur ca ati reusit.

    Reply
  2. Cand o sa se termine cu metoda asta de a face propuneri in numele tuturor romanilor fara ca romanii sa fie consultati? Propunerea nu mi se pare justificata pentru ca in tara sunt cazuri grave de saracie si un sistem sanitar de mizerie ca sa nu investim acolo unde e de investit. Daca am avut bani sa studiez in strainatate, in mod sigur voi avea si sa platesc o taxa. Intrebare: cu toate studiile din strainatate si cu taxa platita, m-as intoarce in tara? Oare de ce nu se intorc romanii acasa? Cate studii exista pe tema asta? Ma refer la statistici reale cu rezultate reale si nu la parearea unora care se vad pe la ambasade ca sa deruleze asa zisele proiecte pentru romanii de pretutindeni.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate