Cine va tăia arborii șubrezi din Brașov? Dispută între CFR și Direcția Silvică Brașov

Cine va tăia arborii șubrezi din Brașov? Dispută între CFR și Direcția Silvică Brașov

Arborii care stau să cadă peste calea ferată, care provoacă probleme în traficul feroviar și rutier, au creat probleme între CFR şi Direcţia Silvică Brașov.

Prefectul Braşovului a convocat la o discuție, reprezentanții instituțiilor care au legătură cu inventarierea și extragerea copacilor de lângă calea ferată, care provoacă probleme în traficul feroviar și rutier, pe timp de ploaie, viscol sau vânt puternic, pentru a găsi o soluţie pentru eliminarea riscurilor.

La întâlnire au luat participat reprezentanți ai ocoalelor silvice, ai drumurilor naționale, ai companiei CFR, care și-au expus opiniile, legate de rezolvarea problemei, însă s-a ajuns la ceartă din cauza banilor proveniţi din exploarea pomilor tăiaţi.

CFR şi Direcţia Silvică susţin fiecare că au dreptul să valorifice arborii tăiaţi. Dintre cei 644 de copaci şubrezi, doar 55 de arbori aflați în apropierea liniilor ferate, din zona Predeal – Dârste, au fost tăiaţi.

Proprietarul acestor copaci este statul român, prin Romsilva, cea care trebuie să exploateze masa lemnoasă din zonă. Numai că, pentru tăierea în continuare a arborilor trebuie să existe un protocol între Romsilva și CFR, care nu a fost, încă, semnat.

Pentru a rezolva situaţia s-a propus schimbarea legislaţiei, dar asta durează foarte mult. O soluţie permanent ar fi crearea unui culoar de siguranţă, dar şi acest lucru durează.

Prefectul Marian Rasaliu le-a cerut instituţiilor implicate să vină cu soluţii rapide și să formuleze o soluție ,,viabilă”.

„Le-am dat termen atât celor de la Direcția Silvică, dar și celor de la CFR, până vineri să vină cu o soluție viabilă. Dacă nu, de vineri încolo voi ști exact ce am de făcut, la ministerele de resort. Este o chestiune cu un scandal permanent și din câte observ eu e mai mult un război al orgoliilor. Nu putem să punem în pericol viața oamenilor și trebuie să facem totul pentru a evita o tragedie”, a menționat prefectul Brașovului, Marian Rasaliu.

În timp ce reprezentanţii instituţiilor se ceartă pe proprietate, sute de arbori stau să cadă. Pe raza județului Brașov există peste 600 de arbori care constituie un pericol pentru traficul feroviar. De asemenea, pe drmurile naționale din județ, sunt 300 de copaci cu probleme, care se pot prăbuși în orice moment și pot provoca accidente cu consecințe grave.

Foto: arhiva

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate

0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap