blog-logo

Ce spun aleșii, despre modul cum a gestionat criza apei tulburi Compania Apa

Ce spun aleșii, despre modul cum a gestionat criza apei tulburi Compania Apa

La această oră putem spune că am trecut cu bine de criza apei turbiditate. Cei de la firma de apă-canal poate nici nu recunosc că a fost o criză, și totuși. Brașovenii au aflat cu această ocazie că există apă turbiditată.

Evident, 99,99% din populația Brașovului nu a avut probleme cu termenul în cauză. E în vocabularul curent în urbea de la poalele Tâmpei. Restul, au căutat pe mobil, pe Google, sau au mers la preot, să-l afurisească pe cel rău…

Ce spun aleşii judeţeni şi cei din municipiul Brașov, care controlează pachetele semnificative de acțiuni de la Compania Apa Brașov SA, citiți în continuare. Unii cer, direct, capul lui Dorin Fătu, cel care se preupune că este managerul Companiei Apa.

Iată ce spun aleşii noştri despre acest subiect, în ordinea în care am primit răspunsul la solicitarea noastră:

Adrian Gabor, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov (PNL): „Am asistat la o comunicare defectuoasă din partea SC Compania Apa SA în privința calității apei furnizate în rețeaua publică de alimentare, în urma inundațiilor. Reprezentanții CJ Brașov vor ridica această problemă în Consiliul de Administrație al Companiei, pentru ca o astfel de situație regretabilă să nu se mai repete și să existe o mai bună colaborare atât între instituțiile abilitate să ia măsuri în situații de criză, cum a fost cea generată de codul roșu de inundații, cât și în ceea ce privește informarea promptă și corectă a populației cu privire la orice tip de pericol.

Cristian Macedonschi, consilier local FDGR: „Din cauza managementului deficitar si punerea in pericol a vietilor tuturor brasovenilor cer public demisia imediata a conducerii Companiei APA Brasov. Este inacceptabil ca astfel de situatii sa ramana fara urmari si sa fie din nou maturate sub pres. Trebuie sa se inteleaga ca responsabilii trebuie sa-si asume managementul defectuos”.

Adrian Oprică, liderul consilierilor locali PNL: „În calitate de preşedinte al Comisiei de Administrație Publică Locală, voi cere la ședința de plen de miercuri, ca municipiul, în calitate de acționar, să facă un audit la tot ce înseamnă activitatea Companiei, să vedem unde au fost managerii în perioada crizei, cine s-a ocupat de gestionarea crizei, cine a fost responsabil de bâlbele de comunicare, când am aflat că apa ba e potabilă, ba nu e potabilă, cine se va ocupa de alte situaţii viitoare, când poate apa este infestată. Cum se acționează? Ce instituții au fost anunțate / avertizate? Dăm un anunţ pe Facebook? Ce ne facem cu cei care nu au cont pe Facebook? Voi solicita, de asemenea, înfiinţarea unei comisii din partea Consiliului Local, pentru a face, independent de audit, o informare asupra celor întâmplate sau poate dl. director/manager poate vine și în ședința de plen să ne prezinte un punct de vedere și așa avem și noi ocazia să îl cunoaștem…”

Alte articole:   DNA are pagină oficială pe Facebook

Costel Mihai, viceprimar (PMP Braşov): „Este impardonabil modul în care s-a gestionat către populaţie această problemă. Nu pot fi trecute cu vederea bâlbele şi incoerenţa cu care au venit informaţiile către populaţie şi, în mod cert, se impune o analiză clară asupra modului de comunicare a problemelor către populaţie, dar şi a modului în care managerii s-au implicat în soluţionarea acestei probleme. Se impune o analiză asupra modului în care conducerea acestei companii a gestionat întrega situaţie, nu doar comunicarea”.

Radu Mitric, liderul consilierilor județeni PSD: „Brașovenilor li se spune de câțiva ani că sursa scumpirilor apei sunt investițiile în modernizarea rețelei de transport a acesteia. Din când în când, Compania «Apa» a mai trimis presei fotografii cu vane imense, țevi lucioase și oameni la lucru, pentru a demonstra că…se face ceva. Adevărata dimensiune a ceea ce «se face» a fost vizibilă în aceste zile. A fost de ajuns o ploaie marunta care, laolalta cu topirea zăpezilor, au  făcut ca, timp de două zile, brașovenii să nu aibă apă din care să îndrăznească să bea. Au fost bâlbe și buletine de analiza care au fost trimise presei, din care reieșea că apa nu e bună, iar apoi că e perfect sănătoasă. Și asta deși brașovenii vedeau cu ochii lor să apa e tulbure. În tot acest timp, Executivul Consiliului Județean tace. Nu iese cu nicio declarație, nu are nicio actiune privitor la Compania «Apa» unde Consiliul Judetean Brasov este actionar: probabil apa tulbure ce curge la robinetele brasovenilor este o problemă prea măruntă pentru președintele Veștea. Sigur, dumnealui se ocupă de proiecte grandioase, care costă zeci de milioane de euro. În tot acest timp, brașovenii, care plătesc unul dintre cele mai mari prețuri la apă din toata tara, au de suferit. Domnule Vestea, in calitate de presedinte al Consiliului Județean, este cazul sa treceti la fapte! Vă cer ca în prima ședință de Consiliu Judetean să informați plenul cu privire la situația reală din Compania «Apa» Brașov, la motivele care au dus la această stare de lucruri. Vă cer să să trageți la răspundere factorii responsabili și să luați măsuri, în calitate de șef de Executiv, pentru ca în viitor această situație să nu se mai repete. Brașovenii vor apă limpede la robinete!”.

Alte articole:   27.11.2020 428 de cazuri noi de COVID-19, la Brașov. În total, s-au infectat 18.449 de persoane

Ionel Spineanu, consilier judeţean PER: „Din punctul meu de vedere şi al PER, soluţia pentru criza de apă este sa facem un proiect de HCL şi HCJ, care să impuna Companiei Apa să faca un by-pass, să faca o priza la coada lacului de la Tărlung, de fugă, pe barajul deversor, să se facă deversarea debitelor de viitură şi să fie descărcate, astfel încât să nu mai fie probleme de tulburarea apei. Există soluţie. La această oră nu există o soluţie coerentă, deşi Compania Apa benficiază de foarte mulţi bani, europeni şi locali. Referitor la ce s-a întâmplat zilele trecute, ce pot să spun, nu sunt profesionişti (cei de la Compnia Apa – n.r.). După ce sperii populaţia nu poţi să spui că este apa bună la câteva ore, deşi nivelul calitativ al apei nu se modificase semnificativ”.

Lucian Pătraşcu, liderul consilierilor locali PSD: „Zilele acestea am asistat toti brasovenii la o sceneta parca desprinsa din comediile negre. Intr-o prima faza, reprezentantii Directiei de Sanatate Publica ne informeaza printr-un comunicat de presa ca ar fi bine sa evitam consumul de apa de la robinet, din cauza precipitatiilor abundente si inundatiilor care au avut loc in ultimele zile in judetul Brasov. Nu dureaza mult timp si iese la rampa Compania Apa, care le-a sugerat brasovenilor sa consume apa, dar fiarta. Cu alte cuvinte, doua institutii, cu doua puncte de vedere diferite. Mai exact, cele doua institutii s-au jucat cu nervii brasovenilor, dar si cu sanatatea lor. Nu mai spun ca din cauza apei murdare exista posibilitatea ca centralele brasovenilor sa fie afectate. Cine va plati stricaciunile? In tot acest timp, actionarii principali ai Companiei Apa, cei care ar trebui sa vegheze la bunul mers al institutiei, au tacut malc. Vorbim aici despre Primaria Brasov si Consiliul Judetean Brasov, cele doua avand cate un procent de 42% fiecare. De fapt, liderii celor doua institutii tac de cativa ani, ori din interes, ori din dezinteres si neputinta. De-a lungul anilor, atat presa, politicienii, dar si brasovenii de rand au argumentat cu dovezi clare ca managementul Companiei Apa lasa de dorit. In pofida promisiunilor venite din partea conducatorilor celor doua institutii, masurile au intarziat sa apara, chiar daca au trecut ani. Acum, vad ca cei de la PNL isi dau cu parerea, atat reprezentatii Consiliului Local, cat si cei din Consiliul Judetean. Insa, acestia uita ca au avut majoritatea atat in Consiliul Local, cat si in Consiliul Judetean. Ce masuri au luat pana acum pentru managementul defectuos de la Compania Apa? Nu inteleg cum de au curaj sa mai faca declaratii acum pe aceasta tema cand ei sunt cei care pot trage la raspundere conducerea institutiei. Cine i-a impiedicat sa demareze controale la Compania Apa? Poate ne explica liderii PNL care conduc in Consiliul Judetean si Consiliul Local, adica majoritatea, ce au facut concret pana acum la Compania Apa. Intrebarea mea este, daca la o ploaie mai serioasa, un oras de talia Brasovului ramane fara apa potabila, atunci ce s-ar putea intampla in caz de calamitate sau alte probleme mult mai grave?  Unde sunt investitiile facute pana acum, unde au mers banii, milioanele de euro bagate de aceasta institutie in modernizare? Avand in vedere cele intamplate, la prima sedinta a Consiliului Local, voi solicita un control la Compania Apa. De asemenea, vreau sa mi se explice de ce pana acum nimeni nu a fost interesat de ce se intampla la aceasta institutie, desi au fost nenumarate sesizari. Cred ca este timpul pentru schimbari la aceasta institutie. Nu putem merge la infinit cu scuze, mai ales ca vorbim de o institutie unde salariile sunt destul de mari”.

Alte articole:   Crivineanu: Nici în acest an Primăria nu vrea să bucure toți brașovenii cu iluminatul festiv de sărbători

 

Distribuie dacă îți place!
  1. […] Ce spun aleșii, despre modul cum a gestionat criza apei tulburi Compania Apa […]

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.