Limită de zgomot în locuințe. Amenzi usturătoare pentru cei care depășesc 35 de db

Limită de zgomot în locuințe. Amenzi usturătoare pentru cei care depășesc 35 de db

Senatul a adoptat, în şedinţa de miercuri, propunerea legislativă prin care se stabilesc limite de zgomot maxim admisibile în locuinţe şi instituţii publice, dar şi amenzi pentru depăşirea acestor limite.

Pe acest proiect de lege, Guvernul a emis un punct de vedere negativ, afirmând că „modalitatea de calcul al nivelului de presiune acustică este nepotrivită, în contextul în care la apariţia organelor de ordine publică solicitate prin apelul 112 astfel de activităţi încetează“, a susţinut reprezentantul Guvernului, în plen.

Proiectul prevede că se constituie contravenţie „tulburarea fără drept a liniştii persoanelor din locuinţe sau din alte imobile cu funcţiuni echivalente locuirii, între orele 7.00-14.00 şi 16.00-23.00 de către orice persoană, prin depăşirea nivelului de presiune acustică de 35 db, măsurat în interiorul locuinţei sau al imobilului persoanei vătămate, în cameră indicată de aceasta, cu ferestrele închise, ca urmare a producerii de zgomote, larmă, strigăte, ţipete ori alte manifestări similare sau a folosirii oricărui apărat, obiect ori instrument muzical“.

Tot contravenţie constituie şi depăşirea nivelului de presiune acustică de 30 dB în locuinţe între orele 14.00-16.00 şi 23.00-7.00 măsurat în condiţii similare.

Propunerea legislativă încadrează tot la contravenţii „tulburarea, fără drept a activităţilor desfăşurate în clădirile în care funcţionează instituţii de învăţământ, spitale sau alte centre de îngrijire medicală, instanţe de judecată alte autorităţi publice centrale sau locale, instituţii publice, regii autonome, societăţi regelementate de Legea societăţilor nr 31/1990, lăcaşe de cult, partide sau alte formaţiuni politice, organizaţii guvernamentale ori neguvernamentale, ambasade sau reprezentanţe ale altor state ori ale organizaţiilor internaţionale de pe teritoriul României, în timpul de funcţionare, dacă acesta se încadrează între 7.00-23.00 de către orice persoană, prin depăşirea nivelului de presiune acustică de 45 dB”. Pentru intervalul orar 23.00 -7.00, nivelul stabilit este de 35dB.

Alte articole:   Legea RCA, dată în favoarea asiguratorilor, nu a păgubiţilor!

Atunci când măsurarea zgomotului nu se poate realiza din cauze ce ţin de caracteristicile mijlocului tehnic, ale procedurii de măsurare sau de natura zgomotului produs, constatarea contravenţiilor se va face pe baza propriilor simţuri ale agentului constatator, se arată în unul dintre amendamentele proiectului adoptat.

Pentru încălcarea acestor dispoziţii, se vor da amenzi de până la 1.500 de lei şi există posibilitatea majorării cu jumătate a limitelor amenzilor în cazul repetării contravenţiilor.

Distribuie dacă îți place!
Loading...
loading...
 1. Să facem un exercițiu de matematică:
  1. Mașina de spălat rufe in medie 70-75dB + un ventilator aerisire unu ieftin 29-35 dB( nu știu cât sunt dispuși să plătească 570 lei pe un ventilator de baie care are un nivel de zgomot 14dB și consum de 20W)…total=99-110dB
  2. Mașina tocat carne electrica 40-45 dB minim
  3. Uscător de păr minim 55dB
  Exemple ar fi pentru 2-3 pagini,dar orice depășire a pragului de 85 dB necesita asigurarea echipamentului individual de protecţie adecvat pentru tipul şi nivelul de zgomot, conform normativelor SSM….;-)

  Reply
  • Vă doresc un șantier pentru construirea de birouri, în buricul Bucureștiului, care să vă asigure 40dB nonstop și pulsuri de 80dB la miezul nopții! Faceți comparație cu hârbul de mașină de spălat pe care o aveți și apoi combăteți-mă cu mânie proletară!

   Reply
  • Hai sa facem un exercitiu mai logic. Tot ce ai scris este raportat la analiza sonometrica de LANGA HARBUL de aparat pe care il detii.
   Una este masina de spalat,care o are orice om in locuinta si probabil o foloseste din cand in cand si una este „bo$$ulica” care are chef sa dea din cur pe manele sau sa te frece la cap cu galagie ca doar nah „are chef sa dea cu drujba zile la rand” Nu este nimeni absurd, oamenii mai au treaba prin gospodarie dar cand dureaza o luna de drujba, e deja nesimtire ! Sa nu mai spun de muzica de rahat care ,trebuie” asculta la nivel maxim.
   Vreti tara ca in vest, atunci abordati atitudine ca in vest.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.