blog-logo

A venit momentul să discutăm cu porțile deschise!

A venit momentul să discutăm cu porțile deschise!

Ca parte a filosofiei „cu porțile deschise” a Asociației Noul Spital al Brașovului, la moment de bilanț (29 de luni de proiect derulat între 25 septembrie 2015 – 25 februarie 2018), prezentăm brașovenilor, așa cum am și promis, CONCEPTUL A.N.S.B. privind NOUL SPITAL CLINIC REGIONAL DE URGENȚĂ BRAȘOV

Am dezvoltat proiectul pe trei paliere:

Palierul 1. Asumarea unui proiect de tip „3 în 1”, care permite realizarea simultană a trei obiective:

  • I. Reorganizarea strategică ÎNTR-O SINGURĂ LOCAȚIE și ÎNTR-O INSTITUȚIE UNICĂ a actualului sistem de spital de urgență de stat (echivalent al înființării NOULUI SPITAL CLINIC DE URGENȚĂ), consecință a desființării spitalelor ( nu și a paturilor!) de monospecialitate (excepție făcând Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie, proaspăt modernizat);
  • II. Asocierea la structura NOUL SPITAL a structurilor caracteristice (definitorii) unui spital regional (Centru de Arși, Centru de urgențe neuro-vasculare, Centru de boli cardio-vasculare, Centru de transplant, Centru de boli oncologice, Centru de cercetare etc.)
  • III. Înființarea UNUI NOU SPITAL CLINIC DE RECUPERARE (în cadrul planului județean de paturi actual), cu sediul în actuala clădire în curs de modernizare a Spitalului Clinic Județean de Urgență din Calea București 25-27.
Alte articole:   Turneu bun, în debutul sezonului, pentru echipa de baschet U14 a ACS Transilvania

Palierul 2. Preluarea responsabilității realizării proiectului de la nivel național (Guvern-Ministerul Sănătății) la nivel local (comunitate-Administrația publică locală), dar păstrând rolul de avizare de către M.S. al noilor structuri;

Palierul 3. Finanțarea proiectului prin „A TREIA CALE”, reprezentată de FM-PPP sub coordonare B.E.R.D., prin excluderea finanțării de tip guvernamental (vezi dificultățile proiectului primelor trei spitale regionale-Cluj-Iași-Craiova) și a finanțării de tip „buget local” (inițiat de primarul general la București pentru spitalul metropolitan).

Acest tip de finanțare nu presupune împrumuturi anterioare construirii Noul Spital, ci doar achitarea în 28 de ani a costului stabilit prin contract.

În concluzie, convins că această abordare va fi subiect de critici și de aprige controverse, subliniez că, fiind un proiect pentru minimum 30 de ani (cu potențial de dezvoltare de până la 50 de ani), el trebuie discutat cât mai transparent.
Credința mea este, fără lipsă de modestie, că acest proiect se poate transforma într-un model la nivel național.

Alte articole:   Andreea Moldovan, despre orele de sport fără măști: Este păcat să compromiți tot efortul din școală

Dacă Guvernul nu poate, noi putem!

La așa o proporție a diletantismului guvernamental în acest domeniu care este criticat (diletantismul!) de însuși prim-ministrul în funcție, nu ne mai permitem să așteptăm în privința proiectului Noului Spital Clinic Regional de Urgență din Brașov.

Să ai dreptate nu e de ajuns!

Trebuie pornit pe o altă cale, pe care la Brașov noi am anticipat-o și am descoperit-o. Așa că, nu mai e timp de pierdut, oameni buni! Acest proiect trebuie decuplat de administrația centrală. Trebuie pornite motoarele administrației publice locale prin implicare civică masivă și transparentă.

Pentru că iată unde au dus „politica ușilor închise”, discuțiile „„în cerc restrâns” și conceptul că e suficient să fii reprezentant politic ca să ai și expertiză în domeniile care „ți-au captat interesul”, de tipul „de asta mă ocup eu”!
Gata cu „trilurile senatoriale”! Că nu mai avem timp de pierdut!

  • Dan Grigorescu
  • președinte ANSB
Alte articole:   Polițiștii din Brașov au dat, în perioada 5-7 martie, 515 sancțiuni contravenționale în valoare totală de aproximativ 222.100 de lei
Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate