blog-logo

Medicul de familie va putea recomanda analize pentru depistarea hepatitelor B şi C

Medicul de familie va putea recomanda analize pentru depistarea hepatitelor B şi C

Contractul-cadru pentru 2018 aduce o serie de noutăţi, printre care faptul că medicii de familie vor putea cere analize pentru depistarea hepatitei B şi C şi pot face spirometrie pentru monitorizarea astmului bronşic.

Potrivit documentului, medicii de familie vor putea efectua o serie de servicii noi, printre care spirometrie pentru monitorizarea astmului bronşic, bolii cronice respiratorii obstructive (BPOC) la pacienţii cu diagnostic confirmat și vor putea recomanda efectuarea analizelor de depistare a infecţiei cu viruşii hepatitelor cronice B şi C pentru toate categoriile de asiguraţi.

Totodată, medicul de familie poate efectua măsurarea continuă a tensiunii arteriale pentru 24 de ore (efectuare şi interpretare Holter TA) pentru monitorizarea bolilor cardiovasculare confirmate.

Tot medicul de familie completează şi eliberează fişa medicală sintetică necesară copiilor cu dizabilităţi pentru încadrarea şi reevaluarea în grad de handicap, precum şi adeverinţa pentru încadrarea în muncă a şomerilor beneficiari ai pachetului de bază.

Alte articole:   Doar două studente au solicitat să se angajeze part-time la cantina Universității Transilvania

Noi servicii în ambulatoriu

Noul contract-cadru reglementează şi activitatea ambulatoriilor, unde se pot depista precoce tumorile mamare şi leziunile precanceroase ale colului uterin, se pot supravegherea sarcinile cu risc, şi hipertensiunea arterială esenţială, toate fiind servicii medicale de spitalizare de zi cu decontare din fondul aferent asistenţei medicale spitaliceşti.

Tot în ambulatoriu, în baza biletului de trimitere valabil 60 de zile, se vor putea acorda consultaţii de îngrijiri paliative de medicii cu competenţă (4 consultaţii/ trimestru/asigurat, dar nu mai mult de două pe lună), în cadrul cărora se pot recomanda: îngrijiri paliative la domiciliu, analize şi investigaţii medicale, medicamente şi servicii conexe actului medical (psihologice, logopedice, kinetoterapeutice etc.).

Alte articole:   Poșta Română va distribui voucherele sociale în valoare de 250 lei

Nouătăţi şi în modalitatea de finanţare a furnizorilor de servicii medical

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) aduce creşteri în ceea ce priveşte finanţarea furnizorilor de servicii medicale, astfel: pentru medicina primară, valoarea minimă garantată a punctului per capita creşte la 5,8 lei (4,8 lei în prezent); pentru medicina de specialitate clinică din ambulatoriu, valoarea minimă garantată a punctului pe serviciu creşte la 2,8 lei (2,2 lei în prezent); pentru unele spitale de copii tariful pe caz ponderat în acest an poate fi majorat cu până la 15% faţă de anul 2017.

În plus, se introduce valoarea de contract pentru îngrijirile medicale şi paliative la domiciliu.

Alte articole:   Alexandra Crivineanu (PSD): Brașovul este astăzi un oraș lăsat de izbeliște

Proiectul normelor metodologice de aplicare în anul 2018 a contractului-cadru reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2018-2019, precum și reglementarea  modului în care asiguraţii vor beneficia de servicii medicale pe perioada vacanţei medicului lor de familie.

Contractul-cadru trebuie aprobat de guvern până la data de 1 aprilie.

Proiectul a fost postat pe site-ul CNAS (www.cnas.ro), în secţiunea dedicată transparenţei decizionale.

Foto: newsteam.ro

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.