A crescut numărul cauzelor soluţionate prin mediere, în 2017

A crescut numărul cauzelor soluţionate prin mediere, în 2017
Newsbv.ro a solicitat o situație referitoare la numărul cazurilor soluționate prin mediere în anul 2017.  
„Raportat la statistica anului 2016, realizată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, ne exprimăm satisfacția de a constata o creștere de 11 procente a numărului de acorduri de mediere, respectiv o creștere de 20 de procente a numărului cauzelor soluționate prin clasare ca urmare a acordurilor de mediere. Și pe această cale adresăm mulțumiri Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și, în mod special, conducerii acestei instituții, dar si tuturor parchetelor din judetul Braşov -pentru permanenta deschidere spre colaborare manifestată în relația cu mediatorii”, se arată într-un răspuns primit de la reprezentanții Corpului Profesional al Mediatorilor pe Langa Curtea de Apel Brasov, comisar Alin Porca şi Eugen Târnovan, privind această situație cerută de newsbv.ro.
O altă situație pe care am primit-o vizează activitatea judecătorilor de la Tribunalul Brașov. Ceea ce nu se vede este după intrarea în ședința de judecată este faptul că fiecare magistrat își studiază dosarele repartizate, își întocmește fișa dosarului, iar după ședință, pronunță hotărârea, respectiv dispozitivul, urmând ca, ulterior, să redacteze această hotărâre, in extenso, în care să prezinte considerentele de fapt și de drept care au condus la pronunțarea respectivei hotărâri. Aceasta este o activitate foarte laborioasă și sunt cauze la care, pentru motivarea hotărârii date, are nevoie de zile, nu de ore. Și presupune, implicit, studiul și cunoașterea legislației naționale, a celei europene, precum și practica ÎCCJ, Curții Constituționale, a CEDO și a CJUE.
Mai trebuie precizat faptul că, în anul 2017, au fost 249 zile lucrătoare și 116 zile nelucrătoare (sâmbete, duminici și sărbători legale). Din această perspectivă, pentru mulţi dintre judecători vă imaginați cât din timpul liber, pe care, probabil, mulți l-am petrecut cu familia și prietenii, ei au trebuit să-l dedice serviciului.
În 2017, la Tribunalul Brașov au activat 36 de judecători dintr-o schemă ce prevede 44 de posturi. În acest context, volumul de lucru pentru fiecare judector în parte a fost mult mai mare. (În paranteză vom preciza cu cât se reducea presiunea pe fiecare judecător dacă schema era completă).
Un magistrat de la Tribunalul Braşov a avut 100 de şedinţe de judecată (84), număr de dosare rulate – 1464 (1225), număr de  dosar soluţionate – 381 (319), număr hotărâri redactate 366 (319), cauze noi – 409 (332).
Distribuie dacă îți place!
Alte articole:   Brașov Heroes provoacă participanții la #conectare
Loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate