blog-logo

Complexul Piscicol Dumbrăvița – o comoară a naturii de lângă noi

Complexul Piscicol Dumbrăvița – o comoară a naturii de lângă noi

Ziua de 2 februarie a fost declarată Ziua Mondială a Zonelor Umede, fiind semnată în Iran, la Ramsar, convenţia asupra zonelor umede de importanţă globală. Zonele umede reprezintă atât loc de viață și resursă pentru oameni, cât și mediu de viață a numeroase plante și animale, precum și un factor de echilibru la nivelul climatului. În acest an, tema zilei este legată de rolul zonelor umede din orașe (www.ramsar.org).

Singura Zonă Umedă de Importanţă Internaţională (Sit Ramsar) din Regiunea 7 Centru (Transilvania) este Complexul Piscicol Dumbrăviţa. Acesta totalizează peste 400 ha formate din peisaje diverse, atât naturale, cât și influențate sau create de om, precum: lacuri, heleştee şi iazuri, stufăriş, canale, pâraie, mlaştini, pajişti umede etc.

Alte articole:   Cîţu: Singura soluţie pentru a merge la concerte, la mare şi la restaurant este vaccinarea

Întregul Sit Ramsar este inclus în Situl Natura 2000 Dumbrăvița-Rotbav-Măgura Codlei, aflat în custodia partenerială a Societății Ornitologice Române (SOR) și a Doripesco. În anul 2017 s-au aplicat dinnou bunele practici în piscicultură în raport cu conservarea biodiversității zonei, fiind favorizate toate speciile de păsări cuibăritoare, precum: cormoranul mic, stârcul roșu (cuibărește cu un procent de 2% din populația minimă națională), stârcul de noapte, egreta mică, eretele de stuf (cuibărește cu un procent de 1% din populația minimă națională) etc.

A fost anul cu un record absolut al zonei și al Transilvaniei pentru egreta mare, ce a cuibărit prin 18-19 perechi, ceea ce înseamnă aproape 10% din populația minimă națională. În plus, două rarități pentru centrul țării, au fost prezente pe tot parcursul primăverii și verii – cocorul și stârcul de cireadă.

Toamna a însemnat popasul numeroaselor specii din nord, dar cu siguranță cel mai interesant oaspete a fost ca de obicei, barza neagră. Atragerea şi menţinerea lor pentru anumite perioade pe suprafața heleșteelor, se datorează unui management piscicol care ţine cont de preferințele speciei. Astfel, co-custodele Doripesco a început recoltarea peştilor prin golirea lacurilor în perioada de trecere a berzelor, așa cum procedează anual, oferindu-le acces către hrana de bază – peștii mici.

Alte articole:   CFR Călători anunță promoții și suplimentarea numărului de trenuri pentru minivacanţa de 1 Mai şi Paşte

Datorită importanței tot mai crescute a zonei, pentru biodiversitate, extinderea Sitului Ramsar devine o prioritate pentru următorii ani. Viitorul sit va cuprinde și întreaga arie de zone umede de la Feldioara – Măieruş – Arini – Hăghig.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate